In spatele liniilor inamice: Partizanii din zonele cotropite din Ucraina promit unitate si victorie

externe

partizan

Fortele de partizani ucraineni, care au actionat independent in zonele ocupate din Crimeea si din sudul Ucrainei, au anuntat noi planuri de coordonare a actiunilor lor in sprijinul razboiului impotriva Rusiei, scrie Kyiv Post.

Contul de Telegram al ATESH, un grup care si-a asumat responsabilitatea pentru o serie de actiuni partizane in Crimeea ocupata, inclusiv bombardarea unor active militare rusesti si atacuri asupra autoritatilor administrative instalate de Rusia, a anuntat ca cele trei grupuri de partizani, ATESH, Armata Partizanilor din Berdiansk (BPA) si Rezistenta din Mariupol vor „incepe o faza activa de cooperare pentru a atinge un obiectiv comun… eliberarea Ucrainei”.

„Intelegem ca numai prin unire putem obtine succesul”, se arata intr-o declaratie comuna publicata de grupuri.

„Vom concentra eforturile miscarilor de partizani pentru a-i extermina pe invadatori si pentru a cauta colaboratorii”, a continuat aceasta.

„Nu ne unim intr-o noua miscare, dar vom lucra impreuna pentru a-i distruge mai eficient pe rasisti si a-i pedepsi pe tradatori.”

„Vara ucraineana a inceput, iar pana la sfarsitul ei trebuie sa eliberam Mariupol, Berdiansk, Crimeea si toate teritoriile noastre. Vom elibera Ucraina, indiferent cat ne va costa. Este ultima ‘zi a Rusiei’ pentru rasisti”, s-a incheiat declaratia, cu referire la Ziua Rusiei, 12 iunie.

Se stiu putine lucruri despre structura, marimea sau domeniul de aplicare a celor trei grupuri mentionate, iar autoritatile ucrainene sunt foarte rezervate in privinta lor.

Cu toate acestea, rapoartele privind activitatea partizanilor in Crimeea ocupata si in sudul Ucrainei sunt de notorietate publica. Aceasta include contributia partizanilor la „operatiuni de modelare” inaintea unor asalturi ale fortelor militare ucrainene regulate.

„Meniul de operatiuni” al acestora a inclus bombardamente confirmate, incendieri si atacuri de sabotaj impotriva conductelor de energie, rafinariilor, instalatiilor de depozitare, liniilor si nodurilor feroviare, precum si actiuni impotriva concentrarilor de trupe rusesti in cazarmi, situri ale complexului militaro-industrial si depozite de munitie. Este posibil ca aceasta activitate sa fi fost dirijata de fortele speciale ucrainene sau sa fi fost intreprinsa in colaborare cu acestea.

Alte activitati au luat forma unor lovituri cu raza lunga de actiune ale armamentului ucrainean cu lansare aeriana, inclusiv Storm Shadow din Marea Britanie si alte rachete furnizate de aliati, posibil cu date de identificare a tintelor furnizate anterior de partizani.

O alta parte semnificativa a activitatii partizanilor a fost asasinarea persoanelor care au lucrat la administratiile rusesti din teritoriile ucrainene ocupate.

De la inceputul invaziei, s-a aflat ca aproximativ 80 de persoane, considerate colaboratori, au fost ucise sau ranite de catre fortele partizanilor cu ajutorul unor masini capcana cu IED (dispozitive explozive improvizate), prin focuri de arma de calibru mic sau in alt mod.

Partizanii din teritoriul ocupat au fost, de asemenea, implicati in activitati de operatiuni psihologice, inclusiv distribuirea de informatii, campanii digitale, graffiti si alte eforturi conexe, precum si in colectarea si transmiterea de informatii catre autoritatile ucrainene.

Pe masura ce fortele ucrainene au avansat pentru a elibera Herson, luptatorii din rezistenta au efectuat atacuri preliminare si au oferit recunoastere pentru unitatile militare regulate.

Un grup a postat fotografii ale soldatilor rusi pe canalul sau Telegram cu sloganul „va urmarim”. De asemenea, grupul a agatat un banner care declara cu indrazneala: „Daca HIMARS nu poate ajunge la tine, un partizan va ajunge”.

„Partizanii, in general, nu castiga razboaie, dar au capacitatea de a face ravagii in logistica si infrastructura din spatele liniilor”, a declarat expertul ucrainean Alexander J. Motil.

„Atunci cand sunt coordonati cu actiunile fortelor armate regulate, partizanii pot fi importanti atat din punct de vedere tactic, cat si strategic”, a declarat pentru Al Jazeera Motil, profesor de stiinte politice la Universitatea Rutgers-Newark.

„Principalul lor punct forte este faptul ca sunt localnici care se bucura de sprijinul populatiei locale. Sunt greu de distrus. Prin urmare, fortele de ocupatie ataca in general populatia locala pentru a slabi sprijinul acesteia fata de gherile.

Guvernul ucrainean a facilitat in mod deschis activitatea partizanilor nu doar cu arme de foc, ci si cu platforme precum canalele Telegram si site-urile web pentru a incuraja si instrui partizanii.

Centrul National de Rezistenta Ucraineana are o selectie de ghiduri pe teme precum modul de operare a dronelor, cum sa confiscati tancurile inamice si cum sa creati arme improvizate, cum ar fi cocktailurile Molotov.

Centrul National de Rezistenta a fost creat prin lege de catre Ucraina pentru a conferi fortelor sale de operatiuni speciale puterea si rolul de a:

-instrui, coordona si dimensiona miscarile impotriva armatei de ocupatie;
-preda rezistenta non-violenta;
-ajuta partizanii;
-colecta informatii despre inamic;
-stabili comunicarea intre clandestini
-informa populatia Ucrainei cu privire la evenimentele din teritoriile ocupate temporar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: