Au trecut 100 de zile de cand mii de actori de televiziune si de film sunt in greva pentru a cere salarii mai bune si protectie impotriva folosirii inteligentei artificiale (AI). Intrucat filmarile pentru filme si emisiuni TV au fost oprite, actorii protestatari lucreaza la restaurante pentru a se descurca. Dar nu toata lumea, relateaza Interesting Engineering.
O companie de inteligenta artificiala a contactat actori care locuiesc in Los Angeles, California, pentru a participa la un „proiect de cercetare in domeniul inteligentei artificiale”, in cadrul caruia vor fi captate emotiile si expresiile actorilor, iar chipul lor digital va fi creat pentru a fi utilizat in avataruri virtuale. Compania, Realeyes, a oferit 150 de dolari pe ora pentru cel putin doua ore de munca. Castigarea a 300 de dolari pentru o munca de doua ore nu este o afacere rea, mai ales in conditiile in care, in prezent, la Hollywood, oferta este redusa.
Un actor care a participat la acest proiect a vorbit cu MIT Technology Review si a dezvaluit ca studiul a vizat antrenarea avatarurilor virtuale ale Meta, o caracteristica pe care compania incearca sa o perfectioneze si sa o imbunatateasca de foarte mult timp. In trecut, avatarurile virtuale ale Meta au fost criticate ca fiind invechite si comparate cu grafica anilor ’90 , fiind adesea transformate in meme-uri.
SAG-AFTRA, care reprezinta peste 150.000 de actori, nu doreste ca regizorii si producatorii (AMPTP) sa foloseasca infatisarile digitale ale actorilor. Tot ceea ce isi doresc actorii este un consimtamant informat si o compensatie echitabila atunci cand este folosita infatisarea digitala a unui actor sau cand interpretarea acestuia este modificata cu ajutorul AI.
O imagine falsa a lui Tom Hanks a fost folosita la inceputul acestei luni intr-o reclama pentru o companie stomatologica. Actorul a precizat ulterior ca nu a avut nicio legatura cu acest lucru.
In timp ce Realeyes a mentionat ca imaginea AI a actorilor participanti nu va fi folosita in scopuri comerciale, actorul anonim care a luat parte la proiect a spus ca a trebuit sa renunte la anumite drepturi „pe vecie” pentru cazuri de utilizare care s-ar putea sa nu existe inca, a precizat studiul MIT.
„Acesta este in totalitate un proiect bazat pe cercetare si nu este in niciun fel afiliat cu AMPTP”, a transmis Realeyes intr-un sondaj pe Surveymonkey.com. Realeyes adera cu fermitate „la utilizarea etica a tehnologiei AI si respectam pe deplin toate actele globale privind confidentialitatea datelor – este o chestiune pe care o luam foarte in serios”.
Nici Meta, nici Realeyes nu sunt implicate in greva, dar proiectul lor de inteligenta artificiala ridica intrebarea: Cat de protejati sunt actorii impotriva utilizarii abuzive a chipurilor lor digitale?
Realeyes nu a confirmat daca studiul a fost realizat in colaborare cu Meta, dar cele doua companii au colaborat in proiecte anterioare. Luna trecuta, o echipa de cercetare comandata de Meta si condusa de Realeyes a experimentat pentru a intelege cum poate fi atrasa atentia utilizatorilor in diferite medii digitale.
Realeyes este o companie de inteligenta artificiala cu sediul la Londra care ajuta marcile sa maximizeze gradul de atentie asupra produselor lor.
Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…
Partidul liberal german FDP a anuntat miercuri seara ca toti ministrii sai vor parasi guvernul…
Rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA "nu este ceea ce ne-am dorit", dar "trebuie sa il…
Politia spaniola a capturat 13 tone metrice de cocaina ascunse intr-un container cu banane din…
Presedintele democrat american Joe Biden l-a sunat, miercuri, pe Donald Trump pentru a-l felicita in…
Un sofer din Suceava a ramas pieton pentru 3 luni dupa ce a depasit linia…