Occidentul ii curteaza pe vecinii Rusiei, Kremlinul reactioneaza. Putin a ajuns in Kazahstan, la o saptamana dupa vizita presedintelui Frantei

externe

csi

Rusia a semnalat in aceasta saptamana ca nu va accepta eforturile Occidentului de a construi legaturi cu Asia Centrala, Moscova desfasurandu-si propria campanie diplomatica in regiunea considerata in mod traditional ca fiind „curtea sa din spate”, relateaza CNBC.

Dornic sa mentina sfera de influenta a Rusiei in regiune, care devine din ce in ce mai redusa, presedintele rus Vladimir Putin se afla joi in Kazahstan, la o saptamana dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a vizitat aceasta tara bogata in petrol si minerale.

Joi, Putin se va intalni cu presedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev. Discutiile vizeaza „dezvoltarea in continuare a relatiilor ruso-kazahe, perspectivele de interactiune ulterioara in cadrul „spatiului eurasiatic, precum si problemele regionale si internationale actuale”, a precizat Kremlinul.

Rusia doreste sa isi mentina pozitia in Asia Centrala – o regiune formata din Kargazstan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan si Uzbekistan – pe fondul concurentei economice tot mai mari din partea Chinei si a interesului geopolitic in crestere din partea Occidentului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denigrat recent ofensiva Occidentului in Asia Centrala – dupa o serie de intalniri intre liderii din Asia Centrala si omologii lor americani si europeni in aceasta vara – acuzand Occidentul ca „atrage vecinii, prietenii si aliatii” Rusiei departe de ea.

Putin, intre timp, a declarat, inaintea calatoriei sale in Kazahstan, ca o serie de tari actioneaza intr-un mod care „vizeaza in mod direct” slabirea puterii in spatiul post-sovietic si a indemnat membrii Comunitatii Statelor Independente (CSI) – o organizatie interguvernamentala regionala formata din Rusia si alte foste republici sovietice – sa isi consolideze securitatea colectiva.

„Actiunile unor tari vizeaza in mod direct zdruncinarea puterii legitime, a stabilitatii sociale si a valorilor traditionale in tarile CSI, incalcarea legaturilor noastre traditionale stranse de comert, cooperare si cultura”, a declarat el, adaugand ca Rusia si vecinii sai se confrunta cu amenintari comune, de la terorism la crima organizata, radicalism si extremism.

In prezent, CSI include Rusia si foste republici sovietice precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan. Cu toate acestea, numarul membrilor sai a scazut in ultimii ani, deoarece unele foste state sovietice si-au aliniat pozitiile mult mai ferm cu Occidentul.

Statele baltice au ales sa nu participe la organizatie atunci cand aceasta a fost infiintata dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991. Georgia si-a retras participarea dupa un razboi de scurta durata cu Rusia in 2008, iar Republica Moldova si-a suspendat implicarea dupa invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022. La randul sau, Kievul si-a incheiat in mod oficial participarea la CSI in 2018.

In ciuda plecarilor recente din CSI, este probabil ca membrii sai actuali sa ramana pe loc si ca Rusia este suficient de sigura in relatiile sale politice si economice cu vecinii si aliatii sai.

„Cred ca Rusia este increzatoare ca pozitia sa este mai sigura acolo decat in alta parte. Evident, Putin va dori sa faca lucruri pentru a o consolida, dar nu este ingrijorat de faptul ca SUA o vor inlocui intr-un fel sau altul cu totul in curand”, a declarat Max Hess, membru al Institutului de Cercetare in domeniul Politicii Externe.

„Natura extrem de cleptocratica si nedemocratica a tuturor regimurilor din regiune, inclusiv a celor care fac afaceri cu Occidentul, cum ar fi Uzbekistan si Kazahstan, [fac ca] Rusia sa gaseasca usor puncte de influenta si sa foloseasca legaturile individuale si relatiile de afaceri”, a spus Hess.

Eforturile Asiei Centrale de a nu instraina sau antagoniza Rusia si de a o linisti acolo unde este necesar (inchiderea de catre Kargazstan, in 2009, a unei baze aeriene militare americane care aproviziona trupele conduse de SUA care luptau in Afganistan a fost puternic influentata de Moscova), incercand, in acelasi timp, sa isi creeze propriile politici comerciale si externe internationale independente, au dat roade, China devenind un partener comercial important pentru tarile din Asia Centrala.

Asia Centrala trebuie acum sa mearga pe linia de plutire intre a linisti Rusia – care este in continuare un partener comercial important si un aliat politic de lunga durata – si a cauta noi oportunitati economice si aliante avantajoase cu tari din Asia si cu Occidentul.

Viitorul

Avand in vedere dorinta Asiei Centrale de a crea noi parteneriate, pastrand in acelasi timp Rusia de partea sa, poate ca nu este surprinzator faptul ca statele din Asia Centrala au fost acuzate ca „stau pe baricade” atunci cand vine vorba de anumite chestiuni geopolitice, cum ar fi razboiul din Ucraina, refuzand fie sa sprijine, fie sa condamne invazia.

Analistii remarca faptul ca, desi o Rusie izolata din punct de vedere economic doreste si are nevoie sa mentina Asia Centrala de partea sa, aceasta isi pierde treptat controlul asupra regiunii.

Rusia „isi poate permite cu greu sa isi piarda putinii aliati care i-au mai ramas. Razboiul si posibilitatile tot mai reduse ale Kremlinului de a-si alege partenerii straini au fortat Kremlinul sa puna mai mult pret pe legaturile sale cu tarile din Asia Centrala”, a remarcat Temur Umarov, cercetator la Carnegie Russia Eurasia Center, intr-o analiza care examineaza daca Asia Centrala se apropie de Rusia sau se indeparteaza.

„Pilonul principal al influentei rusesti in Asia Centrala ramane relatia de incredere dintre elitele politice ale tarilor. Toate regimurile sunt conduse de barbati in varsta care au crescut in perioada sovietica si care comunica intre ei in limba rusa. Ei se cunosc de zeci de ani, iar orice nou-venit se confrunta cu o calatorie obligatorie la Moscova pentru a fi analizat si aprobat”, a remarcat el.

„Deocamdata, aceste regimuri nu vor sa riste sa se certe cu Kremlinul, iar raspunsul lor la apelurile publice tot mai numeroase pentru ca tarile lor sa se distanteze de Rusia a fost foarte retinut …. Dar elitele din Asia Centrala se schimba treptat, impreuna cu societatea”, a spus el.

„Jumatate dintre locuitorii regiunii au sub 30 de ani. Acestia nu isi amintesc de perioada sovietica; este mai putin probabil sa vorbeasca limba rusa si nu considera Rusia un exemplu la care sa aspire”.

Indepartarea Asiei Centrale de o „Rusie din ce in ce mai neatractiva este un proces natural”, a adaugat Umarov, regiunea cunoscand un nou nivel de autosuficienta si o cerere publica de schimbare, in special in ceea ce priveste problemele de politica externa.

„Rusia a avut toate oportunitatile de a face natiunile din Asia Centrala sa graviteze in jurul ei. In loc de asta, incearca sa opreasca evolutia timpului. Daca Kremlinul nu-si schimba abordarea in materie de politica externa – iar acest lucru nu se va intampla sub conducerea lui Vladimir Putin – atunci influenta Rusiei in regiune va disparea”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: