In timp ce pe frontul din Ucraina sunt la pamant, rusii au lansat azi o sonda spatiala catre Luna

externe

Rusia, sonda lunara, aselenizare, Roscosmos, Luna-25

Rusia a lansat prima sa misiune pe Luna in aproape 50 de ani, intrand intr-o cursa spatiala cu India, care isi propune, de asemenea, sa trimita in august o sonda spatiala lunara. Lansarea navetei Luna-25 pe Luna a fost prima lansare a Rusiei din 1976, cand facea parte din Uniunea Sovietica, si a fost efectuata fara asistenta din partea Agentiei Spatiale Europene, care a pus capat cooperarii cu Rusia dupa invazia acesteia in Ucraina.

Lansarea de pe cosmodromul Vostocinii din Orientul Indepartat a avut loc vineri la ora 2:10, ora Moscovei, potrivit imaginilor transmise in direct de agentia spatiala rusa Roscosmos. Sonda cantareste aproximativ 800 kg si urmeaza sa ajunga pe orbita lunara in cinci zile. Apoi va petrece intre trei si sapte zile pentru a alege locul potrivit inainte de a aseleniza in zona polului sud lunar.

„Pentru prima data in istorie, aselenizarea va avea loc la polul sud lunar. Pana acum, toate misiunile spre Luna au aselenizat in zona ecuatoriala”, a declarat Alexandr Blohin, un inalt oficial al Roscosmos, intr-un interviu.

Se asteapta ca modulul de aterizare sa ajunga pe suprafata Lunii pe 23 august, cam in acelasi timp cu o nava indiana, care a fost lansata pe 14 iulie. Doar trei guverne au reusit aselenizari incununate cu succes: Uniunea Sovietica, Statele Unite si China.

Roscosmos a declarat ca modulul va functiona timp de un an si „va preleva si analiza mostre de sol si va efectua cercetari stiintifice pe termen lung” asupra materialului de pe suprafata lunara si a atmosferei.

Sanctiunile impuse Rusiei dupa ce a invadat Ucraina ii ingreuneaza accesul la tehnologia occidentala, ceea ce are un impact asupra programului sau spatial. Initial, Luna-25 trebuia sa transporte un mic rover lunar, dar aceasta idee a fost abandonata pentru a reduce greutatea navei in vederea imbunatatirii fiabilitatii, potrivit analistilor.

Pentru Rusia, o misiune de succes pe Luna ar arata ca, in ciuda trecutului sau turbulent si a sanctiunilor occidentale, care au „afectat cu adevarat dezvoltarea spatiala a Rusiei”, tara este capabila sa efectueze misiuni spatiale majore.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: