In timp ce pesedistii isi reglau violent conturile intre ei, presedintele Iohannis a sustinut un discurs in care a vorbit din nou despre „Proietul de tara”. Discursul a fost prilejuit de decorarea unor institutii de invatamant.
„Angrenand marile energii ale natiunii, un proiect de tara nu poate fi elaborat, si cu atat mai putin transformat in realitate, fara asocierea valorilor si reperelor culturale cu resursele economice ale tarii.
Educatia, la randul ei, are rolul de a transmite mai departe mostenirea noastra culturala, de a forma caracterul si de a stimula creativitatea viitoarelor generatii, avand puterea de a dezvolta un spatiu cultural dinamic si profund.
Dar nu putem construi acest dinamism fara a ne asigura ca sistemul educational este adaptat societatii moderne, avand atat flexibilitatea, cat si trainicia necesare pentru a fi premisa dezvoltarii unei societati de care sa putem fi mandri.
(…) Sa nu ne amagim: o treime dintre romani nu citesc anual nici macar o carte, tara noastra a ramas fara cinematografe, iar limba romana este victima de serviciu a discursului public”, a spus Iohannis.
Iata discursul integral:
„In 2018 celebram un veac de unitate a tuturor romanilor, realizare istorica ce nu ar fi fost posibila fara contributia fundamentala a culturii la edificarea constiintei nationale.
Sub aura memoriei si operei lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Nationale este, asadar, primul mare eveniment care deschide anul Centenarului.
2018 este marcat de repere semnificative pentru cultura nationala, doua dintre cele mai importante fiind implinirea a 150 de ani de la infiintarea Filarmonicii Romane si aniversarea, in acest An European al Patrimoniului Cultural, a operei monumentale a lui Brancusi de la Targu Jiu.
Ma bucur, asadar, ca dumneavoastra sunteti printre primii oaspeti ai Palatului Cotroceni in acest an jubiliar, ca simbol al rolului identitatii culturale si al patrimoniului nostru spiritual in desavarsirea unitatii nationale.
Contributia fundamentala a elitelor culturale la dezvoltarea moderna a Romaniei si la inscrierea noastra intr-un parcurs european contemporan sunt incontestabile.
Doamnelor si domnilor,
Repet cu convingere cele spuse acum un an: natiunea noastra a fost si este excelent reprezentata in Europa si in lume prin vitalitatea, prin originalitatea si prin diversitatea culturii sale.
De Ziua Culturii Nationale vreau sa va felicit si, prin intermediul dumneavoastra, sa-i felicit pe toti creatorii si pe cei implicati in actul cultural, pe toti aceia care insufletesc institutiile publice de cultura.
Prin operele si prin activitatea dumneavoastra, din pacate nu intotdeauna sprijinita corespunzator, imbogatiti cultura universala si consolidati identitatea Romaniei in spatiul valorilor cetateniei democratice europene.
In acest context, evoc cu placere premiile internationale care i-au recompensat si in 2017 pe scriitorii si pe cineastii romani. In plus, contributiile culturale romanesti au primit anul trecut o noua recunoastere.
Astfel, traditia Martisorului a sporit patrimoniul imaterial al umanitatii, iar Memorialul de la Sighet a fost declarat de Comisia Europeana drept una dintre expresiile cele mai profunde ale valorilor Patrimoniului European.
Doamnelor si domnilor,
Centenarul si contextul international in care il marcam ne cheama ca, prin optiunile noastre strategice, prin valorile si atuurile identitare pe care intelegem sa le promovam, sa ne valorificam oportunitatile si intregul potential ca societate.
De la Revolutia pasoptista pana la Marea Unire, de la cucerirea Independentei de Stat din 1877 la cea a libertatilor democratice din 1989, in toate marile momente ale istoriei noastre regasim contributia personalitatilor culturale.
Prin cultura si educatie, prin aportul elitelor sale, tara noastra si-a construit identitatea sa moderna si s-a atasat marilor valori ale Europei.
Cultura este cea care ofera, majoritatii si minoritatilor nationale deopotriva, perspectiva asupra viitorului comun.
Cultura continua sa ne ofere sansa unei societati a valorilor umaniste, la care putem aspira doar printr-un proiect de viziune si coeziune nationala.
Din aceasta perspectiva, reflectia asupra unui Proiect de tara, demers pe care l-am initiat, are o semnificativa dimensiune culturala.
Angrenand marile energii ale natiunii, un proiect de tara nu poate fi elaborat, si cu atat mai putin transformat in realitate, fara asocierea valorilor si reperelor culturale cu resursele economice ale tarii.
Educatia, la randul ei, are rolul de a transmite mai departe mostenirea noastra culturala, de a forma caracterul si de a stimula creativitatea viitoarelor generatii, avand puterea de a dezvolta un spatiu cultural dinamic si profund.
Dar nu putem construi acest dinamism fara a ne asigura ca sistemul educational este adaptat societatii moderne, avand atat flexibilitatea, cat si trainicia necesare pentru a fi premisa dezvoltarii unei societati de care sa putem fi mandri.
Prin intermediul proiectului ‘Romania educata’ imi doresc sa mentinem educatia intr-o zona prioritara, oferindu-i impreuna o viziune si o strategie pe termen lung.
Doamnelor si domnilor,
Marcam Ziua Culturii Nationale in anul Centenarului si cu un an inaintea asumarii de catre Romania a Presedintiei Uniunii Europene. Este o excelenta oportunitate pentru a ne stabili prioritatile, sprijinindu-ne in optiunile noastre pe valorile care ne unesc.
Este si un moment prielnic pentru a ne intreba ce loc trebuie sa ocupe in societatea noastra Cultura. Care sa fie rolul sau in viitorul nostru ca stat de drept si democratic, membru pe deplin integrat al unei Uniuni Europene solide, dar totodata mai apropiata de fiecare cetatean?
Indiferent de ponderea pe care o vom acorda culturii in acest proces, un lucru este cert: continuarea parcursului european al tarii noastre nu marginalizeaza identitatea noastra culturala nationala. Dimpotriva, cred cu tarie ca ar fi necesara o mai buna clarificare a contributiei politicilor publice in fructificarea potentialului nostru uman, in principal prin educatie si dezvoltare culturala.
Sa nu ne amagim: o treime dintre romani nu citesc anual nici macar o carte, tara noastra a ramas fara cinematografe, iar limba romana este victima de serviciu a discursului public.
La aniversarea Centenarului, Romania trebuie sa-si propuna si o mare unire in jurul culturii sale.
Marile proiecte culturale bilaterale care vor marca anii 2018 si 2019, ca si Presedintia Uniunii Europene pentru care ne pregatim, sunt bune ocazii pentru a ne angaja pe un astfel de drum.
Nu este o sarcina usoara, dar punerea lor in practica ar demonstra capacitatea Romaniei de a aduce, prin cultura, valoare adaugata proiectului european.
Doamnelor si domnilor,
In dezvoltarea Romaniei de maine este nevoie de valorificarea culturii si definirea mai adecvata a rolului creatorilor.
Este datoria clasei noastre politice ca, in dialog cu mediul cultural, sa faca astfel incat operele culturale de valoare sa se poata naste intr-o societate libera, deschisa, toleranta si creativa.
Asadar, va invit, la inceput de an al Centenarului, sa omagiem, sa imbogatim si sa servim cultura nationala.
La multi ani!”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
In urma unui atac mortal cu cutitul, la inceputul acestui an, ministrul german de interne,…
Primul caz cunoscut in Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox, boala cunoscuta…
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…