Confruntarea dintre Est si Vest pe fondul conflictului din Ucraina a marit considerabil riscul unui razboi nuclear in Europa, a atentionat fostul ministru de Externe al Federatiei Ruse, Igor Ivanov.
Astazi, riscul de utilizare a armei nucleare este mai mare decat in anii ’80, spune Ivanov, care a fost ministru de Externe al Rusiei intre anii 1998-2004 iar acum coordoneaza Centrul Moscovit de Analize aflat sub tutela guvernului.
Chiar daca Rusia si SUA si-au redus arsenalul nuclear, ritmul acestui proces este incetinit. In ianuarie 2015, fiecare dintre cele doua state dispuneau de cate 7.000 de focoase nucleare, aceatea reprezentand 90% din totalul stocurilor mondiale, potrivit Institutului de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
„Avem mai putine focoase nucleare, dar riscul de a fi folosite a crescut”, a spus Ivanov citat de Reuters in cadrul unui eveniment desfasurat la Bruxelles, cu participarea ministrilor de Externe ai Poloniei si Ucrainei.
Conform lui Ivanov, scutul antiracheta pe care SUA l-au implementat in Europa accentueaza pericolul unei confruntari nucleare. O parte din acest scut include un obiectiv din Polonia care ar trebui sa devina functional in 2018. NATO si SUA precizeaza ca scutul are rol defensiv, fiind destinat apararii impotriva rachetelor balistice ale Iranului, nefiind indreptat spre Rusia.
Ministrul polonez de Externe a precizat ca inaintarea NATO catre Est nu reprezinta o agresiune asupra Rusiei. Ivanov a spus ca, din moment ce SUA dispune de scutul defensiv din Polonia, atunci si Rusia va raspunde, incluzand unul asemanator in cadrul sistemului defensiv din Kaliningrad, cu referire la teritoriile baltice.
Ivanov a mai adaugat ca sansele ca Europa si Rusia sa ajunga la o detensionare a relatiilor sunt mici, pe fondul eforturilor de a fi gasit un acord politic in cazul conflictului separatist din Ucraina, care a luat viata a 9.000 de oameni incepand cu aprilie 2014.
„Drumurile Rusiei si Europei se despart serios si asa vor ramane pentru mult timp, probabil pentru decenii, Rusia neputand fi flancul estic al unui proiect nereusit al unei Europe care se voia mult mai mare. Trebuie sa uitam de aceste planuri frumoase. Destinul Rusiei este ca acum sa fie un adevarat lider eurasiatic, din Belarus pana la granita chineza”, a incheiat Ivanov.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…