David Stulik, unul dintre diplomatii cehi care vorbesc fluent ucraineana, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe, a declarat intr-un interviu pentru European Pravda ca „vom asista la un scenariu tip ‘lebada neagra’ pentru Rusia”. Cehia nu a impus restrictii Kievului privind utilizarea armelor trimise pentru lovituria asupra Rusiei.
„A nu lovi tinte militare din Rusia este ca si cum ai lupta cu o mana legata la spate. Asa ca intelegem ca acest lucru complica foarte mult apararea Ucrainei impotriva agresiunii rusesti.
Personal, ii cunosc bine pe ucraineni, cunosc Ucraina si inteleg ca ucrainenii nu se vor lasa invinsi. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa oferim Fortelor Armate ale Ucrainei instrumente si oportunitati maxime de aparare.
Acum avem o situatie in care nici agresorul, nici victima nu au suficienta forta pentru a-l invinge pe celalalt. Dar exista o diferenta importanta intre ei. Ucraina duce un razboi sfant, un razboi pentru independenta, ceea ce ii confera un avantaj moral. Si nu putem spune asta despre armata rusa sau despre societatea rusa.
In plus, cred ca Rusia este o structura foarte fragila, care poate fi usor sparta.
Prin urmare, mi se pare ca la un moment dat vom asista la un scenariu tip ‘lebada neagra’ pentru Rusia. Atunci totul in Rusia se va sfarsi”, a declarat diplomatul ceh.
„Rusia este o tara care nu are niciun viitor. Nu exista un model economic care sa permita Rusiei moderne sa continue sa existe in viitor. Economia sa se bazeaza pe exporturile de gaz, petrol sau energie nucleara. Aceste resurse vor inceta in cele din urma sa mai functioneze din cauza tranzitiei catre energia verde.
Dar, pe termen scurt, din pacate, timpul este impotriva Ucrainei. Ucraina pierde oameni, sufera distrugeri tot mai mari. Cele distruse pot fi reconstruite, desi costurile vor fi colosale. Dar vietile oamenilor nu pot fi refacute deloc.
Asa ca acum timpul este impotriva Ucrainei.
Iar abordarea Ucrainei in acest caz este diferita de cea a Rusiei, care, de asemenea, pierde oameni, dar nu-i pasa de mortile lor”, a subliniat diplomatul.
Ajutorul militar oferit Ucrainei de statele NATO trebuie sa atinga cel putin 40 de miliarde de euro pe an, atat timp cat va fi necesar in razboiul cu Rusia, a declarat vineri la Praga secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.
„De la invazia Rusiei in Ucraina in 2022, aliatii au furnizat aproximativ 40 de miliarde de euro pe an ca ajutor militar pentru Ucraina. Trebuie sa mentinem cel putin acest nivel de sprijin in fiecare an, oricat timp va fi necesar”, a indicat Stoltenberg in declaratii acordate presei la finalul unei reuniuni informale a ministrilor de externe din statele NATO.
Este vorba despre „bani noi”, a adaugat Stoltenberg, care propusese anterior, in aprilie, un angajament financiar al aliatilor pentru Ucraina in razboiul cu Rusia de 100 de miliarde de euro pentru urmatorii cinci ani, asadar 20 de miliarde de euro pe an. El si-a revizuit acum in crestere propunerea, in sensul ca acest ajutor pentru Kiev sa fie mentinut pe termen nelimitat cel putin la nivelul acordat de la inceputul invaziei ruse.
Referindu-se la finantarea ajutorului militar pentru Ucraina, Stoltenberg le-a cerut de asemenea aliatilor „sa imparta povara in mod echitabil”. „PIB-ul a fost folosit in trecut, este o optiune”, a sugerat el despre impartirea acestei contributii intre tarile NATO.
Mai multe tari membre ale Aliantei sunt favorabile mentinerii unui nivel ridicat al ajutorului militar pentru Ucraina, a carei armata se afla in dificultate pe campul de lupta, o cauza fiind livrarile intarziate si insuficiente de arme si munitii occidentale.
Pe de alta parte, Jens Stoltenberg a apreciat ca folosirea de catre Ucraina a armelor primite ca ajutor militar pentru atacarea unor tinte in Rusia nu implica o escaladare a conflictului. „Ucraina se apara in fata brutalitatii ruse atroce, asa ca dati-mi voie sa fiu clar: autoapararea nu inseamna escaladare”, a argumentat el, dupa ce numeroase state membre ale NATO au acceptat cererea sa de a permite Ucrainei sa loveasca teritoriul rus cu armele pe care i le furnizeaza.
SUA si Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina in razboiul cu Rusia, pana joi reticente, au acceptat si ele in cele din urma sa autorizeze conditionat Kievul sa atace tinte din Rusia cu armele incluse in acest ajutor, anuntul in acest sens din partea Washingtonului venind deocamdata doar din partea unor responsabili, fara un anunt oficial al Casei Albe.
Intrebat despre acest anunt, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Ucraina oricum deja a incercat sa loveasca teritoriul rus cu arme furnizate de SUA, fara a da detalii. El a vorbit in schimb despre o atmosfera pro-razboi care domneste in Europa si care a ajuns pana la o „isterie pre-razboi”.
De partea sa, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la o conferinta de presa la Stockholm ca folosirea de catre Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi teritoriul rus „este doar o chestiune de timp” si a salutat ca „un pas inainte” acordul in acest sens dat de Washington.
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Intr-un articol scris joi pe blogul sau, ideologul regimului de la Kremlin, Alexandr Dughin, isi…
Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a apreciat joi ca Uniunea Europeana ii tine tara in afara…
Presedintele american Joe Biden se va intalni cu liderul chinez Xi Jinping in timpul summitului…
Vineri dimineata, in jurul orei 4.00, politistii de la Brigada Rutiera au fost sesizati printr-un…
Donald Trump Jr., fiul presedintelui ales Donald Trump, a spus ca doreste ca doar oamenii…