Inalt oficial european, despre acuzatiile OLAF la adresa lui Dragnea: „Suntem ingrijorati. In orice stat UE, aceasta situatie ar provoca imediat demisia politicianului respectiv”
Presedintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor, Michael Schneider, si-a declarat ingrijorarea fata de acuzatiile OLAF la adresa liderului social-democrat Liviu Dragnea.
„PPE sprijina puternic investitiile in UE si sustine o utilizare eficienta a fondurilor structurale, imbunatatirea capacitatii administrative, mai ales a achizitiilor publice. In plus, doresc sa reafirm responsabilitatea politica pe care o avem pentru cheltuirea banilor UE, care include si lupta impotriva coruptiei. Suntem ingrijorati sa vedem acuzatiile OLAF (Oficiul European de Lupta Anti-Frauda) impotriva sefului partidului de guvernamant roman. In orice stat membru UE, aceasta situatie ar provoca imediat demisia politicianului respectiv pana la clarificarea cazului in justitie”, a afirmat Schneider, sambata, la Cluj-Napoca, in discursul rostit in cadrul Congresului Ligii Alesilor Locali ai PNL, citat de Agerpres.
El a subliniat ca fiecare lider politic local, regional si national are datoria de a combate coruptia, deoarece contravine increderii cetatenilor in valorile democratice si dezvoltarii sanatoase a comunitatilor.
„In acelasi timp, sunt sigur ca OLAF nu intentioneaza sa creeze obstacole in calea investitiilor. Dimpotriva, scopul sau este de a asigura o utilizare responsabila a banului public, astfel incat fiecare euro investit in regiunea si orasul dumneavoastra sa atinga un potential maxim, in interesul cetatenilor”, a spus presedintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor.
Acesta a vorbit despre impactul pe care legislatia UE il are asupra comunitatilor si despre faptul ca este important ca vocea acestora sa fie auzita la Bruxelles, conditii in care liderii regionali si locali trebuie sa aiba un punct de vedere nu doar asupra legislatiei europene, ci si sa decida directia catre care va merge Europa.
Schneider a vorbit si despre importanta ca politica de coeziune a UE sa ramana disponibila pentru toate statele membre si regiunile, independent de dezvoltarea lor, si a subliniat necesitatea simplificarii procedurilor de acordare a fondurilor structurale si de investitii.
„Trebuie sa diminuam birocratia in interesul beneficiarilor. De exemplu, stiu ca autoritatile locale se confrunta cu dificultati din cauza procedurilor anevoioase. Comisia Europeana este constienta de aceste dificultati si doreste sa simplifice cat se poate de mult. Pe de alta parte, trebuie verificat si daca aceasta complexitate administrativa nu este provocata la nivel national in Romania. Autoritatile publice au obligatia sa faca tot posibilul in sprijinul cresterii eficientei si a calitatii in implementarea proiectelor”, a subliniat Schneider.
El le-a sugerat delegatilor ca este momentul oportun sa creeze un grup de lucru in cadrul PNL, care sa discute si sa identifice solutii privind regionalizarea si modernizarea administrativa in Romania. Schneider a accentuat nevoia ca in Romania sa se inteleaga ca, daca fondurile europene nu vor fi utilizate, dupa 2020 va exista riscul unor reduceri majore de fonduri alocate tarii noastre.
„Pentru tara dvs, din finantarea totala de 30 de miliarde euro disponibile in perioada 2014 — 2020, platile se ridica la aproximativ 3,5%, iar angajamentele depasesc 20%, cu sanse de crestere in viitorul apropiat. Mi s-a explicat ca aveti un plan national de dezvoltare prin care este planificata infrastructura locala, dar, pe de alta parte, proiectele nu pot fi finantate din cauza lipsei unui buget adecvat la nivel national. Aceste cifre scazute necesita imbunatatiri serioase si sunt convins ca doriti sa accesati cat mai multe finantari europene. (…) Din experienta mea, pot spune ca proceduri greoaie exista si in alte state membre, inclusiv in Germania. Dar, in ciuda acestor provocari, nu exista o sursa de finantare mai eficienta si mai avantajoasa decat fondurile UE”, a afirmat oficialul european.
Comitetul European al Regiunilor este o institutie creata acum 20 de ani prin Tratatul de la Maastricht si reprezinta Adunarea politica a reprezentantilor locali si regionali ai UE, cu 700 de membri si supleanti din 28 de state ale UE. Delegatia Romaniei in Comitetul Regiunilor este compusa din 15 membri si este a 7-a cea mai mare delegatie.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.