Inalt oficial SUA: „Luam in calcul sa transferam tancuri in Ucraina”. Armata SUA are deja mii de M1 Abrams in depozite

externe

tancuri, Abrams, retrase, drone rusesti, ucraina

Un inalt oficial american din domeniul apararii a declarat marti ca exista o posibilitate certa ca guvernul SUA sa transfere in viitor tancuri catre fortele armate ucrainene, informeaza The Drive.

Comentariile oficialului american, avand rang inalt in domeniul apararii, cu privire la tancurile pentru Ucraina au aparut intr-un briefing de presa de rutina al Pentagonului despre stadiul razboiului Rusiei in aceasta tara.

„Tancurile sunt clar pe masa”, a declarat oficialul american, potrivit jurnalistei Carla Babb de la Voice Of America. Inaltul oficial american din domeniul apararii a declarat ca fortele ucrainene ar trebui sa demonstreze capacitatea lor de a intretine tancuri occidentale mai moderne inainte ca autoritatile americane sa accepte sa le furnizeze, potrivit lui Jack Detsch de la Foreign Policy.

Cerinta ca fortele ucrainene sa demonstreze mai intai ca sunt capabile sa mentina in functiune o flota de tancuri occidentale pare putin probabil sa fie o problema majora. Oficialii americani au spus lucruri similare in trecut inainte de livrarile initiale de HIMARS. Armata ucraineana s-a dovedit a fi foarte capabila sa antreneze rapid contingente pentru a intretine si utiliza HIMARS si alte sisteme de armament occidentale mai complexe, cum ar fi AGM-88  si rachetele anti-nava Harpoon lansate de la sol.

In orice caz, nu este clar ce tancuri ar putea fi dispus sa transfere guvernul SUA. Comentariile inaltului oficial al apararii au provocat deja speculatii cu privire la posibilitatea ca tancurile M1 Abrams fabricate in SUA sa ajunga pe campul de lupta din Ucraina.

Exista cu siguranta o serie de configuratii M1 care sunt usor exportabile, dar acest lucru ar oferi totusi fortelor ucrainene tancuri mai noi si semnificativ mai capabile decat majoritatea din epoca sovietica pe care le opereaza in prezent.

In ceea ce priveste tancurile disponibile, Corpul puscasilor marini al SUA a decis in urma cu cativa ani sa renunte la intreaga sa flota de M1, precum si la vehiculele blindate de recuperare M88 si la podurile lansate de vehicule blindate (AVLB) pe baza de tancuri M60. Armata are deja mii de M1 mai vechi in depozit, de asemenea.

In acelasi timp, M1-urile ar putea prezenta provocari logistice si de intretinere unice pentru fortele armate ucrainene, in mare parte din cauza motoarelor lor complexe cu turbina cu gaz, care consuma mult combustibil. Marea majoritate a tancurilor occidentale, precum si a tancurilor din epoca sovietica, utilizeaza motoare diesel mai conventionale. Seriile sovietice T-64 si T-80, care au fost produse in Ucraina, erau, de asemenea, echipate cu turbine cu gaz. Cu toate acestea, variantele si derivatele ulterioare ale T-80, inclusiv T-84 Oplot modernizat al Ucrainei, au renuntat la turbine in favoarea unor motoare diesel mai simple si mai ieftin de intretinut.

Transferul de sisteme mobile de tunuri pe roti 8×8 M1128 Stryker Mobile Gun System (MGS), care sunt inarmate cu tunuri de 105 mm, dar nu sunt tancuri, ar putea fi o alta optiune potentiala pentru armata SUA pentru a contribui la consolidarea flotelor de vehicule blindate ale Ucrainei. Armata americana si-a anuntat anul trecut planurile de a renunta la toate M1128, ceea ce inseamna ca acestea ar fi usor disponibile pentru a fi trimise fortelor armate ucrainene.

Aceste vehicule ar putea fi deosebit de potrivite pentru Ucraina in aceste circumstante, fiind mai simple si mai ieftine de operat si intretinut decat un Abrams, chiar daca mai putin capabile. In plus, odata cu retragerea de catre armata a M1128, nu mai exista alte vehicule echipate cu tunuri de 105 mm aflate in prezent in serviciul militar american, ceea ce face ca transferul munitiei relevante sa fie o problema mult mai putin dificila. Desigur, este demn de remarcat faptul ca viitoarele tancuri usoare Mobile Protected Firepower (MPF) ale armatei vor fi inarmate cu tunuri principale de 105 mm.

Trimiterea M1128 in Ucraina ar putea face parte dintr-un efort mai amplu al guvernului american de a facilita sau de a promova in alt mod transferul de tancuri mai vechi cu tunuri de 105 mm la standardul NATO catre Ucraina. De exemplu, este posibil sa mai existe inca un anumit numar de tancuri Patton M60A3 fabricate in SUA, care fie sunt, fie pot fi modernizate semnificativ cu senzori moderni si alte capacitati, depozitate intr-o serie de tari NATO, pe care autoritatile americane ar putea incerca sa ajute la livrarea catre armata ucraineana.

Posibilitatea ca Germania sa trimita tancuri Leopard 1 mai vechi Ucrainei sau sa aprobe livrarea de Leopard 1 de la terti este, de asemenea, un subiect de discutie de cateva luni. Deocamdata, insa, autoritatile germane continua sa blocheze orice transfer de Leopard 1 catre Ucraina.

In cadrul briefingului de presa de presa, inaltul oficial american din domeniul apararii a subliniat in mod specific modul in care autoritatile americane au depus deja „o buna parte din eforturi pentru a incuraja tarile, in mare parte din Europa, care au unele dintre aceste tancuri fabricate anterior de Rusia, sa le furnizeze Ucrainei pentru a suplimenta inventarul existent de tancuri al Ucrainei”.

Tinand cont de toate acestea, este foarte interesant de remarcat ca Slovenia, care este membra NATO, a anuntat luni ca intentioneaza sa transfere 28 de tancuri M-55S Ucrainei, ca parte a unui acord tripartit care ii va permite sa primeasca in schimb 40 de vehicule nespecificate din partea Germaniei. Tancurile M-55S, denumite uneori si M-55S1, sunt versiuni foarte modificate ale T-55 sovietic, care au primit un pachet de modernizare dezvoltat de firma slovena STO RAVNE in parteneriat cu antreprenorul israelian din domeniul apararii Elbit in anii 1990. M-55-urile sunt inarmate cu tunuri de 105 mm standard NATO in locul celor D-10T originale de 100 mm si au sisteme de control al focului si optice modernizate, printre alte imbunatatiri, precum si posibilitatea de a fi echipate cu ERA. Daca aceasta tranzactie va continua, Ucraina va trebui sa inceapa sa primeasca si ea munitie pentru tancuri de 105 mm la standardul NATO.

Indiferent ce se intampla, blindatele grele, in general, continua sa fie folosite foarte activ de ambele parti ale actualului conflict din Ucraina, in ciuda discutiilor la fel de active despre faptul ca luptele au dovedit ca tancurile sunt din ce in ce mai nepotrivite pentru campurile de lupta moderne. Chiar si vehiculele blindate mai vechi s-au dovedit utile intr-un conflict in care partea adversa a folosit, de asemenea, tipuri invechite, cel putin in parte din cauza uzurii.

Ca atare, nu este deloc surprinzator faptul ca tancurile si alte vehicule blindate au fost si continua sa fie pe lista de dorinte a guvernului ucrainean in ceea ce priveste ajutorul militar. Reaprovizionarea vehiculelor blindate pierdute in luptele de pana acum si, in acest proces, potentiala modernizare a capacitatilor de lupta terestra ale Ucrainei este poate chiar mai importanta acum, avand in vedere contraofensiva in curs de desfasurare.

Una peste alta, ramane inca foarte mult de vazut cand ar putea ajunge efectiv tancurile americane in Ucraina si ce tipuri ar putea fi transferate. In acelasi timp, chiar si tancurile occidentale mai vechi ar putea fi in continuare un avantaj major pentru lupta continua a armatei ucrainene de respingere a invadatorilor rusi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: