externe

Inalt oficial SUA: „SUA nu au reusit sa transforme Afganistanul intr-o mica Norvegie. SUA s-au comportat asa cum au facut-o si in Vietnam”

Odata cu retragerea ultimelor forte straine din Afganistan, concluziile expertilor asupra motivelor esecului american dupa 20 de ani de razboi sunt fara drept de apel: minciuni, vanitatea generalilor, strategii pe termen scurt, obiective nerealiste, comenteaza vineri agentia France Presse intr-o ampla analiza citata de Agerpres.

SUA au avut „vanitatea de a crede ca poate lua aceasta tara aflata intr-o stare jalnica in 2001 si sa o transforme intr-o o mica Norvegie”, a exclamat joi inspectorul general special pentru reconstructia Afganistanului, John Sopko, intr-un discurs pasional despre cauzele situatiei ‘sumbre’ din Afganistan.

„Am venit in Afganistan cu ideea de a crea un guvern central puternic. A fost o eroare”, a adaugat Sopko, mandatat din 2012 de Congres sa urmareasca utilizarea fondurilor americane in acest razboi.

Expertii stiau ca tara nu era adaptata unei astfel de structuri de guvernare, dar „nimeni nu i-a ascultat”, si-a exprimat el regretul.

Generalii, care s-au succedat in Afganistan, si-au stabilit obiective pe termen scurt pentru a putea revendica un succes la plecarea lor dupa doi-trei ani, in timp ce ar fi trebuit sa acorde timp eforturilor de reconstructie, dand atentie provocarilor logistice puse de aceasta tara unde doar 30% din populatie beneficiaza de electricitate 24 de ore din 24, a adaugat el.

Inspectorul general i-a acuzat pe generali ca au ascuns amploarea problemelor, noteaza AFP.

„De fiecare data cand mergeam in tara, militarii schimbau obiectivele pentru a fi mai usor de revendicat un succes”, a subliniat acesta. „Si cand nu au mai putut sa o faca, ei au clasificat obiectivele drept secret de aparare”, a adaugat el.

„Ei stiau cat de prost functioneaza armata afgana”, a continuat el. Cei care aveau acces la documente codificate drept ”secret de aparare” o stiau de asemenea, „dar americanul mediu, contribuabilul mediu, alesul mediu, diplomatul mediu nu puteau sa stie”, a mai spus el.

Potrivit lui Carter Malkasian, un fost responsabil de la Pentagon care tocmai a publicat o carte despre istoria razboiului in Afganistan, „nu exista nicio indoiala ca noi am pierdut razboiul”.

Conform acestui expert, care l-a consiliat in special pe fostul sef de Stat Major Joseph Dunford, talibanii si-au demonstrat vointa de a lupta impotriva „invadatorilor”, in timp ce armata afgana aparea ca vanduta strainilor.

„Simpla prezenta a americanilor in Afganistan ridiculiza ideea unei identitati afgane bazate pe mandrie nationala, o lunga istorie a luptei impotriva invadatorilor si un angajament religios de a apara patria”, scrie Malkasian in cartea sa.

„Credeam ca unele lucruri erau posibile in Afganistan: sa-i invingem pe talibani si sa permitem guvernului afgan sa fie independent”, adauga el, exclamand: „Probabil ca nu au fost!”.

In plus, noteaza el, „politia si soldatii nu voiau sa-si riste viata pentru un guvern care era corupt si care avea tendinta sa-i neglijeze”.

Un recent raport al organizatiei Human Rights Watch subliniaza ca, prin faptul ca nu a acordat suficienta atentie evitarii victimelor civile in timpul loviturilor aeriene sau abuzurilor comise de comandantii de razboi afgani aliati ai occidentalilor, coalitia si-a instrainat astfel populatia afgana.

„Tendinta SUA de a da prioritate castigurilor militare pe termen scurt si nu crearii de institutii cu adevarat democratice sau protectiei drepturilor omului a dat o lovitura mortala misiunii americane si tuturor eforturilor de reconstructie din 2001”, potrivit HRW.

„Ranchiuna si neincrederea populatiei fata de SUA si fata de guvernul afgan au permis in mare masura talibanilor sa castige teren”, subliniaza organizatia.

Potrivit lui John Sopko, SUA s-au comportat in Afganistan asa cum au facut-o in Irak si asa cum au facut-o si in Vietnam.

„Nu dati crezare generalilor, ambasadorilor sau responsabililor administratiei cand va spun: nu o vom mai face!”, a insistat inspectorul general.

„Este exact ceea ce noi am spus dupa Vietnam: nu o vom mai face. Si, surpriza, am facut-o in Irak. Am facut-o in Afganistan. Si o vom mai face”, a conchis el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

9 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

9 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

9 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

6 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

9 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

7 ore ago