Inalti oficiali americani si chinezi s-au intalnit in Malta pentru discutii „substantiale si constructive”

externe

China, SUA, responsabile, criza ucraineana, Rusia

Ministrul cinez de Externe, Wang Yi, si consilierul pentru securitate nationala al Statelor Unite, Jake Sullivan, s-au intalnit pentru doua zile de discutii in Malta, in weekend, in timp ce cele doua mari economii ale lumii incearca sa stabilizeze relatiile dificile si, eventual, sa netezeasca calea pentru ca liderii Joe Biden si Xi Jinping sa se intalneasca in noiembrie, relateaza CNN.

In comunicate separate, ambele parti au declarat ca discutiile care au avut loc pe parcursul mai multor intalniri in natiunea insulara mediteraneeana au fost „sincere, substantiale si constructive”.

Statele Unite au declarat ca cele doua guverne s-au angajat sa continue „angajamentul si consultarile suplimentare la nivel inalt” in domenii-cheie „in lunile urmatoare”, intr-un semnal al asteptarii de a continua consultarile diplomatice.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat ca cele doua parti au convenit sa continue comunicarea la nivel inalt pe mai multe fronturi, inclusiv consultari privind afacerile din Asia-Pacific, afacerile maritime si politica externa.

Intalnirea urmeaza unei serii de vizite la nivel inalt ale unor inalti oficiali americani la Beijing in ultimele luni si vine inaintea unei oportunitati pentru liderul chinez Xi de a vizita SUA in noiembrie, cand presedintele Biden va fi gazda liderilor mondiali pentru summitul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) de la San Francisco.

Casa Alba nu are nimic de anuntat cu privire la o potentiala intalnire intre cei doi lideri, dar a precizat ca Biden spera sa se intalneasca in curand cu Xi, a anuntat un inalt oficial de la Washington.

Biden si Xi s-au intalnit ultima data in noiembrie 2022, in marja summitului G20 de la Bali.

Intalnirea dintre Wang si Sullivan a avut loc in contextul in care Beijingul si Washingtonul au luat masuri pentru a restabili si consolida comunicarea pentru a evita ca relatia lor din ce in ce mai tensionata sa degenereze in conflict.

China a intrerupt mai multe linii de comunicare cu SUA in august anul trecut, dupa o vizita in Taiwan a presedintei de atunci a Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi. Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, considera insula democratica autoguvernata ca fiind a sa si nu a exclus posibilitatea de a o cuceri cu forta.

Insula ramane unul dintre cele mai spinoase subiecte dintre cele doua parti, Wang declarandu-i lui Sullivan in weekend ca „problema Taiwanului este prima linie rosie insurmontabila in relatiile sino-americane”, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului chinez de Externe.

„Statele Unite trebuie sa respecte cele trei comunicate comune sino-americane si sa isi puna in aplicare angajamentul de a nu sustine ‘independenta Taiwanului'”, se arata in declaratie, referindu-se la cele trei declaratii comune facute in anii ’70 si la inceputul anilor ’80, care au contribuit la stabilirea relatiilor dintre cele doua parti.

SUA „au remarcat importanta pacii si a stabilitatii in stramtoarea Taiwan”, potrivit relatarii oficiale a Casei Albe despre intalniri, adaugand spus ca cele doua parti au discutat despre razboiul Rusiei impotriva Ucrainei si despre probleme de securitate globala si regionala.

Comunicarea militara

Cele doua parti au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a restabili dialogul intre militari intre SUA si China, a declarat oficialul de rang inalt al administratiei Biden dupa intalnirea din weekend.

Oficialul a spus ca exista „indicii limitate” ca China ar putea fi dispusa sa restabileasca aceste canale, dar a refuzat sa ofere mai multe detalii.

Beijingul a indicat anterior „sanctiunile unilaterale” ale Americii, ca fiind un „obstacol” care trebuie inlaturat inainte ca un astfel de dialog sa poata fi reluat, intr-o aparenta referire la sanctiunile americane impotriva ministrului chinez al apararii Li Shangfu.

Li a fost in centrul unor speculatii tot mai mari in ultimele zile, potrivit carora ar fi fost plasat sub investigatia Partidului Comunist, dupa ce a disparut din peisaj timp de peste doua saptamani, in contextul unei serii de schimbari inexplicabile de personal care au agitat randurile superioare ale partidului in aceasta vara.

El si-a preluat functia la inceputul acestui an si se afla sub sanctiuni americane din 2018 din cauza achizitiei de arme rusesti de catre China.

Intrebat daca Sullivan a adus in discutie locul unde se afla Li si inlaturarea la inceputul acestei veri a ministrului chinez de externe de atunci, Qin Gang, oficialul administratiei Biden a declarat ca subiectul nu a fost abordat in timpul discutiilor.

Wang, care a detinut rolul de ministru de externe timp de un deceniu pana la sfarsitul anului trecut si apoi a preluat din nou aceasta functie dupa inlaturarea lui Qin, este asteptat sa isi continue calatoriile diplomatice cu o vizita la Moscova luni.

Wang ar urma sa viziteze aceasta tara intre 18 si 21 septembrie, a anuntat luni Ministerul chinez de Externe.

Se asteapta ca el sa se intalneasca cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru a discuta „o gama larga de probleme de cooperare bilaterala”, potrivit unei declaratii de saptamana trecuta a Ministerului rus de Externe.

Printre acestea se numara un „schimb de opinii detaliat cu privire la chestiuni legate de o solutionare in Ucraina”, a precizat ministerul rus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: