Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului da vina pe pandemia de COVID-19 si pe consecintele acesteia pentru ascensiunea extremei drepte in Europa

externe

Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a facut apel, miercuri, la vigilenta in fata castigurilor politice ale extremei drepte din Europa, citand naratiuni care dezumanizeaza migrantii si solicitantii de azil, potrivit Reuters.

„Trebuie sa fim foarte vigilenti pentru ca mai ales istoria ne spune, in special in Europa, ca denigrarea celuilalt este un semn prevestitor pentru ceea ce urmeaza. Este un semnal de alarma pe care trebuie sa-l pornim”, a declarat Volker Turk reporterilor la o conferinta de presa la Geneva.

Partidele de extrema-dreapta au inregistrat victorii la alegerile europene de luna trecuta, iar Franta organizeaza un scrutin final in acest weekend in care oponentii partidului Rassemblement National, de extrema-dreapta, anti-imigranti, incearca sa-i blocheze accesul la putere.

In calitate de austriac, a carui tara a devenit un focar al antisemitismului in anii 1930 si a participat la Holocaust dupa anexarea acestuia de catre Germania nazista in 1938, Turk a mentionat anterior dorinta de a preveni viitoarele atrocitati ca parte a platformei sale cu care a candidat la functia de Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Fost inalt oficial la agentia ONU pentru refugiati, Turk a luptat ani de zile pentru a spori protectia acestora.

„In Europa, din pacate, am observat o crestere a discursului instigator la ura, o crestere a discursului discriminatoriu si este important ca liderii politici sa fie foarte clari ca ar trebui sa existe toleranta zero pentru discursul instigator la ura si pentru orice incercare de a-i denigra pe altii”, a spus el.

Turk a dat vina pentru ascensiunea politicii populiste si extremiste pe pandemia de COVID-19 si pe consecintele acesteia, inclusiv cresterea costurilor de trai, care au „defavorizat, deziluzionat, un segment mare al populatiei. Partidele politice traditionale nu reflecta niciodata asupra modului in care si-ar putea face treaba pentru a raspunde nemultumirilor legitime pe care le au populatiile si circumscriptiile electorale”, a adaugat el.

Turk, care este aproape de jumatatea mandatului sau de patru ani ca sef pentru drepturile omului si a carui sarcina este sa se pronunte impotriva atacurilor asupra libertatilor, a spus ca spera sa-si foloseasca pozitia pentru a avea un impact asupra problemelor globale precum schimbarile climatice. Cu toate acestea, el a spus ca razboaiele, inclusiv cele din Gaza, Ucraina si Sudan, l-au fortat sa intre in modul de „gestionare a crizelor”.

„Am vazut normalizarea lucrurilor care, sincer, erau de neconceput, chiar si acum doar cativa ani”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: