Inapoi in Evul Mediu: conducerea Gardienilor Revolutiei din Iran a interzis membrilor sai sa mai foloseasca dispozitive moderne de comunicare

actualitate

Gardienii Revolutiei, Iran, comunicare, interzisa, dispozitive electronice, pagere, telefoane mobile

Corpul de elita al Gardienilor Revolutiei din Iran (IRGC) a ordonat tuturor membrilor sa nu mai foloseasca niciun tip de dispozitiv de comunicare, dupa ce mii de pagere si walkie-talkie folosite de aliatii sai Hezbollah in Liban au explodat in atacuri mortale saptamana trecuta, au declarat pentru Reuters doi inalti oficiali iranieni din domeniul securitatii.

Unul dintre oficialii de securitate a declarat ca este in curs o operatiune pe scara larga a IRGC pentru a inspecta toate dispozitivele, nu doar echipamentele de comunicatii. El a spus ca majoritatea acestor dispozitive au fost fabricate artizanal sau importate din China si Rusia.

Iranul a fost ingrijorat de infiltrarea agentilor israelieni, inclusiv a iranienilor aflati pe statul de plata al Israelului si a inceput deja o investigatie amanuntita a personalului, care vizeaza membrii de rang mediu si inalt ai IRGC, a adaugat oficialul, care a refuzat sa fie identificat din cauza caracterului sensibil al problemei.

„Aceasta include examinarea conturilor lor bancare atat in Iran, cat si in strainatate, precum si a istoricului lor de calatorie si al familiilor lor”, a declarat oficialul din domeniul securitatii.

Reamintim ca intr-un atac coordonat, dispozitivele pager au fost detonate marti in toate bastioanele Hezbollah. Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile au ucis 39 de persoane si au ranit mai mult de 3 000 de persoane.

Libanul si Hezbollah spun ca Israelul se afla in spatele atacurilor. Israelul nu a negat si nici nu a confirmat implicarea.

Oficialul de securitate a refuzat sa ofere detalii cu privire la modul in care fortele IRGC, care cuprind 190 000 de persoane, comunica. „Pentru moment, folosim criptarea  in sistemele de mesagerie”, a spus el.

Potrivit aceluiasi oficial, exista o ingrijorare generalizata in randul conducerii Iranului. Oficialii IRGC au contactat Hezbollah pentru evaluari tehnice, iar mai multe exemple de dispozitive explodate au fost trimise la Teheran pentru a fi examinate de experti iranieni.

Un alt oficial iranian a declarat ca principala preocupare a Republicii Islamice a fost protectia instalatiilor nucleare si de rachete ale tarii, in special a celor subterane.

„Dar, incepand de anul trecut, masurile de securitate la aceste situri au crescut in mod semnificativ”, a spus el, referindu-se la masurile sporite dupa ceea ce autoritatile iraniene au spus ca a fost incercarea Israelului de a sabota programul de rachete al Iranului in 2023. Israelul nu a comentat niciodata acest lucru.

IRGC este o forta politica, militara si economica puternica in Iran, avand legaturi stranse cu liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei. Infiintat dupa Revolutia islamica din 1979 pentru a proteja sistemul de guvernare clerical, IRGC are propriile forte terestre, navale si aeriene care supravegheaza armele strategice ale Iranului.

Acesta isi exercita influenta in Orientul Mijlociu prin intermediul bratului sau de operatiuni externe, Forta Al Quds, furnizand bani, arme, tehnologie si instruire grupurilor aliate: Hezbollah in Liban, Hamas in Gaza, Houthi din Yemen si militiile din Irak.

Armata iraniana utilizeaza o serie de dispozitive de comunicatii criptate, inclusiv walkie-talkie, pentru comunicatii securizate, a declarat prima sursa iraniana. In timp ce modelele si marcile specifice pot varia, echipamentele de comunicatii militare iraniene au fost adesea dezvoltate la nivel national sau achizitionate de la o combinatie de furnizori locali si straini, a spus el.

Teheranul si-a dezvoltat propriile transmisii radio de nivel militar prin intermediul industriei sale de aparare pentru a evita dependenta de importurile straine, in special din cauza sanctiunilor occidentale impuse Teheranului din cauza programului sau nuclear.

Cu toate acestea, in trecut, Iranul a importat dispozitive de comunicatii din tari precum China si Rusia si chiar Japonia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: