Explozii si victime la baza aeriana Millerovo din regiunea Rostov, Rusia, au anuntat duminica mai multi bloggeri militari din Rusia si Ucraina.
Bloggerii afirma ca Fortele Armate ucrainene au lovit cu rachete sol-sol Tochka-U.
Un atac similar a avut la 25 februarie 2022, cand Fortele armate ucrainene ar fi lovit baza aeriana cu rachete Tochka-U.
Baza gazduieste Regimentul 31 de aviatie de vanatoare, care are doua escadrile de Suhoi Su-30SM.
De asemenea, la aceasta baza se afla si regimentul 368 de aviatie de asalt cu Suhoi Su-25, care a fost adus pentru a lua parte la inavazia asupra Ucrainei.
Se apropie timpul pentru o pace negociata in Ucraina pentru a reduce riscul unui alt razboi mondial devastator, dar dorinta de dezmembrare a Rusiei ar putea dezlantui haosul nuclear, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger pentru The Spectator.
Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Razboiului Rece fata de Uniunea Sovietica, in calitate de secretar de stat sub presedintii republicani Richard Nixon si Gerald Ford, s-a intalnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de cand acesta a devenit presedinte in 2000.
Nu se intrevede acum un sfarsit al conflictului declansat de invazia din 24 februarie a lui Putin in Ucraina, care a ucis zeci de mii de persoane si a alungat milioane de oameni din casele lor. Rusia controleaza acum aproximativ o cincime din Ucraina.
Kremlinul spune ca Kievul trebuie sa recunoasca anexarea de catre Moscova a regiunilor din sud si est. Ucraina spune ca fiecare soldat rus trebuie sa paraseasca teritoriul sau, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in 2014. Kievul a solicitat sa adere la NATO dupa ce Moscova a anuntat anexarile in septembrie.
„Se apropie momentul sa ne bazam pe schimbarile strategice care au fost deja realizate si sa le integram intr-o noua structura in vederea realizarii pacii prin negociere. Un proces de pace ar trebui sa lege Ucraina de NATO. Alternativa neutralitatii nu mai are sens”, a scris Kissinger in revista The Spectator, citat de Reuters, intr-un articol intitulat „Cum sa evitam un alt razboi mondial”.
Directorul CIA, William Burns, a declarat intr-un interviu publicat sambata ca, in timp ce majoritatea conflictelor se incheie prin negocieri, evaluarea CIA a fost ca Rusia nu a fost inca serioasa in ceea ce priveste o negociere reala pentru a pune capat razboiului.
Kissinger, acum in varsta de 99 de ani, a sugerat ca, in cazul in care se va dovedi imposibila revenirea la status quo-ul stabilit in 2014, referendumurile supravegheate la nivel international in teritoriile revendicate de Rusia ar putea fi o optiune.
Kissinger a avertizat ca dorintele de a face Rusia „neputincioasa”, sau chiar de a cauta dizolvarea Rusiei, ar putea declansa haosul. Nici Ucraina, nici vreun stat occidental nu a sustinut niciuna dintre aceste cai.
„Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacitatii sale de politica strategica ar putea transforma teritoriul sau care, cuprinde 11 fusuri orare, intr-un vid plin de conflicte”, a subliniat Kissinger.
„Statele care compun Federatia Rusa ar putea decide sa isi rezolve disputele prin violenta. Alte tari ar putea cauta sa isi extinda pretentiile prin forta. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezenta a mii de arme nucleare”, a subliniat Kissinger.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat joi, despre relatia cu seful statului ca "este o…
Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…