Un nou caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat, duminica, la o femeie de 42 de ani din Bucuresti, informeaza Grupul de Comunicate Strategica.
„Caz nou de coronavirus (nr. 14), femeie, 42 de ani, Bucuresti. Este contact apropiat al barbatului de 49 de ani, din Bucuresti, confirmat pozitiv in cursul zilei de ieri”, precizeaza sursa citata.
Femeia se afla in centrul de carantina Bucuresti si urmeaza sa fie transferata la Institutul „Matei Bals”.
Autoritatile au interzis de duminica, in contextul prevenirii unei raspandiri a coronavirusului in Romania, activitatile publice la care participa mai mult de 1.000 de persoane, fie intr-o incinta, fie in aer liber, publice sau private, a anuntat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.
Daca participa mai putin de 1.000 de persoane, decizia interzicerii unei astfel de activitati va fi luata la nivel local.
Masura este valabila pana la 31 martie si poate fi prelungita.
„Incepand de astazi se aproba luarea masurii de interzicere a oricaror activitati care presupun participarea unui numar mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activitatile cu un numar mai mic de 1.000 de persoane, masura va fi adoptata la nivelul local pentru fiecare eveniment in parte, pe baza unei analize a riscurilor si a tipului de activitate (…). Aceste masuri se pot prelungi si dupa data de 31 martie. Ele sunt prevazute pana in data de 31 martie. Ele pot fi prelungite in functie de evolutia la nivel european si mondial. Masura vizeaza atat activitatile publice, cat si cele private desfasurate in interiorul unei incinte sau in aer liber. Este o masura preventiva la acest moment, dar este necesara”, a spus Arafat.
Intrebat daca meciurile de fotbal se vor desfasura fara spectatori, Arafat a raspuns: „Da. (…) Consideram ca in acest moment sunt masuri care sunt necesare pentru prevenire. (…) Daca este o intalnire care depaseste 1.000 de persoane inseamna ca nu are loc”.
De asemenea, vor fi sistate stagiile de practica ale studentilor in spitale si vizitele apartinatorilor in unitatile medicale.
„Sistarea pana la data de 31 martie a stagiilor practice in spitale pentru studentii universitatilor de medicina si farmacie, precum si vizitele apartinatorilor persoanelor internate. Se excepteaza la aceasta masura studentii care participa in calitate de voluntar in unitatile sanitare respective”, a afirmat secretarul de stat.
Raed Arafat a subliniat ca romanii carantinati in alte tari nu vor mai sta in izolare in cazul in care vin acasa, daca au certificat medical ca nu sunt infectati.
Acesta a atras atentia ca nu se elibereaza certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus.
„Referitor la cetatenii romani care au fost carantinati in alte tari cu coronavirus si detin certificate medicale care le valideaza starea de sanatate, nu li se impune o noua masura a carantinei la intrarea in tara. (…) Alta masura este decizia de a nu se emite certificate medicale care sa constate lipsa infectiei de noul coronavirus, la cerere, din partea unitatilor sanitare, a mai spus Arafat.
Totodata, cei aflati in carantina si care vor sa plece in strainatate nu pot parasi domiciliul, a adaugat el.
„In ceea ce priveste persoanele aflate in izolare la domiciliu pentru care nu s-a incheiat perioada de 14 zile si care doresc sa plece in strainatate, li se va interzice iesirea din izolare si deplasarea in strainatate. (…) Daca ai intrat in izolare 14 zile, ai ramas in izolare 14 zile”, a sustinut medicul.
Potrivit acestuia, Ministerul Sanatatii va dispune masurile pentru a largi baza unde se fac analizele pentru coronavirus.
Referitor la decontarea cheltuielilor de carantina, Arafat a precizat ca exista un proiect de hotarare de guvern care va fi emis la propunerea Ministerului Sanatatii, astfel incat sa fie incluse si persoanele aflate in izolare, daca acestea nu pot sa se autosustina si costurile pentru acestea sa poata fi decontate.
Scolile in care va fi depistat cel putin un caz de coronavirus vor fi inchise, conform unei proceduri adoptate de autoritati, a mentionat Arafat.
„S-au aprobat procedura si criteriile de suspendare a cursurilor scolare in unitatile de invatamant in contextul confirmarii unui caz sau mai multor cazuri de infectie de coronavirus. Aceasta procedura a fost redactata de Institutul de Sanatate Publica si nu ia in considerare doar aspectele medicale. Comitetul judetean care decide in final, la propunerea DSP si la a Inspectoratului Scolar din judetul respectiv, poate sa analizeze si alte criterii decat cele medicale cand ia aceasta decizie: criterii sociale, criterii bazate pe discutiile cu parintii si asa mai departe”, a explicat Raed Arafat.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Horatiu Moldovan a aratat ca, in ceea ce priveste adunarile care cuprind sub 1.000 de persoane, vor fi luate in considerare densitatea multimii, natura evenimentului si a contactilor, daca cei care participa sunt inregistrati dinainte sau nu, durata si modul in care participantii ajung la acest eveniment.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Iranul sprijina orice decizie luata de Liban in cadrul discutiilor pentru a asigura incetarea focului…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…