Categories: news

Inca un fost consilier prezidential acuza: „Ciolacu si PSD au facut o crima impotriva statului de drept. Doar in sisteme comuniste, autoritare, i se interzice unui om sa candideze”

Cristian Hrituc, fost consilier prezidential, demonteaza teoriile lansate in ultimele 24 de ore, conform si in Republica Moldova au fost interzise partide pro-rusesti. Numeroase voci din spatiul public sustin ca PSD se afla in spatele deciziei CCR de a fi respinsa candidatura Dianei Sosoaca pentru a forta astfel un eventual dut doi intre Marcel Ciolacu si George Simion.

„Se fac cateva comparatii intre cazul Sosoaca si interzicerea unor partide politice in Moldova. Cred ca sunt printre putinii analisti din Romania care stiu foarte bine situatia de peste Prut, asa ca o sa imi permit sa fac cateva precizari. Poate ajuta.

In Moldova s-au interzis cateva partide care erau mecanisme ale lui Shor, care acolo actioneaza ca un proxy al rusilor.

Diferenta dintre cazuri; in Moldova au fost instrumentate cazuri si s-a facut legatura cauzala directa intre vehiculele lui Shor si actiuni de destabilizare a ordinii publice. Proteste care vizau rasturnarea puterii prin violenta. ( vezi presa moldoveana de acum 3 ani). In Romania nu a existat asa ceva.

In Moldova, s-a probat existenta intrarii unor fonduri, bani rusesti pentru coruperea alegatorilor, pentru crearea unei retele de alegatori care sa voteze pro Shor-pro Rusia. – In Romania nu a existat asa ceva.

In Moldova a picat o lege la Curte, lege care interzicea unor politiceni din cadrul partidelor lui Shor sa candideze. In oglinda cu Romania, este exact invers. Acolo s-a respectat dreptul unui om de a fi ales.

In Moldova, la aceste alegeri, a fost scos din cursa un candidat, Igor Munteanu, dar pentru ca nu au fost respectate prevederile privind semnaturile. Apropos, in Moldova exista un sistem care scaneaza semnaturile stranse de candidati si le elimina pe cele in care sunt date false, incorecte.

In Moldova, acum 15 ani, i s-a interzis lui Usatai sa candideze, dar pe vremea aceea Usatai facea parte din acelasi joc al Rusiei, iar atunci s-a facut prin lege, ridicandu-se pragul de varsta.

Moldova este intr-un plin razboi hibrid. Rusii vin cu bani, agenti, propaganda si actiuni subversive. Guvernantii se bat cu ce au. Nu le iau apararea ca si acolo sunt multe greseli, dar nu se compara cu situatia de la noi. In plus, politicienii de acolo, chiar din randul PAS, sunt inca tributari mentalitatii rusesti.

Moldova trebuie judecata prin prisma ”interesului securitar” pentru ca exista alta miza si nu poti sa ii ceri unei guvernari sa fie impecabile cand se bate cu FSB, mentalitatea unei bune parti a populatiei si cu saracia.

Romania este de aproape 18 ani in UE. Nu este permis ca dupa 18 ani sa ai un astfel de comportament, sa interzici unui actor sa participe in cursa. Fie el si putinist in gandire.

Ciolacu si PSD au facut o crima impotriva statului de drept. In acest moment, fibra comunista a iesit la iveala. Doar in sisteme comuniste, autoritare i se interzice unui om sa candideza.

Nu exista comparatii de niciun fel. Moldova abia intra pe drumul democratiei, iar Romania este in UE si era de datoria oricarui politician sa aiba liniile rosii in sange”, a transmis Hrituc, duminica.

De asemenea, intr-o postare facuta pe pagina sa de Facebook, si fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a indicat catre PSD si Marcel Ciolacu in scandalul CCR-Sosoaca.

„Cu cateva zile in urma, dezbateam aprins cu un prieten despre finala Ciolacu – Geoana (cea mai probabila la acel moment). I-am zis ca-l stiu bine pe Geoana, stiu si cate parale face, insa am o temere cu Ciolacu. I-am zis ca vad in Ciolacu un mic Ceausescu in devenire si el mi-a raspuns ca exagerez. De unde vine acest presentiment sumbru ca seful PSD ar putea sa nu mai lase puterea odata ce o inhata si de ce mi-a venit sa-l compar cu Ceausescu?

Ciolacu are cam tot atata scoala cat avea fostul secretar general al PCR. In sine, asta n-ar trebui sa fie ceva catastrofal. Pana la urma, e un baiat istet, descurcaret, cu o viclenie specifica oamenilor mici, dornici sa faca ceva in viata, cum altfel decat ocolind obstacolele puse de boieri, pupand dosuri, pandind ocazii, facandu-se folositor, tragand cu urechea si, in ultimul moment, tragand presul de sub picioarele celorlalti. Dar cam asa era si Nicu de la Scornicesti. Combinatia asta intre lipsa unei educatii solide si abilitatile native compensatorii poate naste un dictator. Pentru ca o scoala facuta temeinic nu-ti da numai competente de citit si socotit, ci cultiva si anumite valori generale care tempereaza ambitiile pradatorului. Zis mai pe sleau, daca neam de neamul tau nu s-a visat rege si, printr-un concurs de imprejurari, te trezesti pe tron, atunci visul tau implinit poate ajunge sa fie cosmarul celor multi. Odata ajuns acolo, nu mai vrei sa fii altundeva”, scrie Lazaroiu.

In opinia sa, sunt semne clare ale acestei tendinta, caci nerabdarea lui Marcel Ciolacu de a-si atinge scopul incepe sa fie tot mai usor de observat.

„Intai s-a vazut pe televiziuni, cand era un spectator de vaza al echipei nationale la campionatul european si-si comandase campania „al 12-lea jucator”. Sigur, campania a fost stinsa in pripa dupa parcursul modest al echipei, dar intentia initiala de a confisca in scopuri politice un posibil succes ramane. La fel ca si nerusinarea de a cocheta cu un vizibil cult al personalitatii.

Pe urma s-a vazut si mai bine la ciclonul inventat, pe nume Ashley. Sa-ti subordonezi institutii ale statului (Institutul Meteo, IGSU), intr-o campanie nationala de raspandire a panicii, stiind din capul locului ca le decredibilizezi, dar cu scopul de a dovedi grija fata de oameni, arata iar ca, pentru tine, nu conteaza decat sa ajungi sef peste tarla. Ca tarasti in ridicol niste experti, ca ii faci pe profesionisti sa arate ca niste caraghiosi, cu costuri pe termen lung, asta deja e secundar.

Dar episodul de ieri cu respingerea unei candidaturi care-i incurca planurile de marire, cu mana judecatorilor numiti de partidului lui (plus cel insurubat la CCR de filiala maghiara a PSD), mi se pare ca nu mai lasa loc de dubiu. Pentru Ciolacu, democratia, chiar si ca aparenta, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata.

Ciolacu si-a propus in aceasta campanie sa nu repete greselile predecesorilor. Mai putina aroganta, mai putin triumfalism, mai multa dorinta de a coopera si de a imparti puterea. Toate astea sunt insa jucate. Si, pentru ca distributia voturilor si complicatul tablou al candidaturilor continua sa-l dezavantajeze, candidatul PSD se vede nevoit sa iasa brutal din rol si-ncepe sa actioneze ca un Lukasenko de Buzau, aranjand cu manutele care altadata impleteau covrigi sansele de la casele de la pariuri.

N-am fost niciodata adeptul unui sef de tara cu doctorat si mari performante academice. Nu cred ca asta il face un conducator mai bun. Atentie, insa, la oamenii descurcareti, cu scoala putina si viclenie nativa! Ei chiar ne pot lua libertatea”, avertizeaza Lazaroiu.

Iulian Fota, fost consilier prezidential, fost membru CSAT si fost secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul de Externe, se declara convins ca decizia CCR privind eliminarea Dianei Sosoaca din cursa prezidentiala a fost luata la comanda PSD.

Nu am dovezi, dar instinctul si experienta, convingerile mele democratice si cateva elemente circumstantiale, precum sprijinul media la cateva televiziuni de casa sau originea politica a unora dintre membri, ma face sa cred ca decizia CCR legata de respingerea candidaturii Dianei Sosoaca nu este una corecta, care sa apere democratia. Dimpotriva!

De aceea, sa nu ne asteptam ca motivarea CCR sa fie una clara, scurta, la obiect. Cand comanda este politica, CCR utilizeaza tot timpul aceeasi solutie tehnica: nu precizeaza faptele care stau la baza deciziei, nu vom sti unde anume a incalcat DS Constitutia. In plus explicatia va fi una lunga, alambicata,ambigua, pentru ca fiecare sa inteleaga ce vrea.

Vom avea o motivare ermetica, pe care nu ai de unde sa o apuci. Pentru cei care au luat decizia, stiind ce porcarie fac, nu mai conteaza motivarea.Important este sa arunce un os de ros publicului.

Creste in mine teama ca tara mea o apuca si ea pe calea iliberalismului politic, a demagogiei si populismului, a unei conduceri autoritar, nedemocratica si anti-europeana. O cale deschisa, ca in anii 50 , de decizii juridice. O cale care numai sigura nu e! (aluzie la sloganul lui Ciolacu, „Calea Sigura pentru Romania” – n.red.) Vom vedea daca mai este vreun adult in camera!”, a transmis Fota, duminica.

Citeste si: EXCLUSIV Iulian Fota, fost secretar de stat MAE: „Premierul Ciolacu a sunat si a cerut sa scot de pe Facebook postarile legate de 1940. Nici in ziua de astazi nu inteleg cu ce deranjau postarile legate de 1940”

Si Tudor Chirila scoate in evidenta faptul ca decizia CCR de eliminare a Dianei Sosoaca din cursa prezidentiala este in interesul PSD, a candidatului PSD pentru Cotroceni, Marcel Ciolacu.

„Totul ca Ciolacu sa ajunga presedinte, nu? Ca CCR e o adunatura de jokeri care servesc diverse interese o stim de cand PSD macelarea legile justitiei. Ce vedem acum e doar absolutizarea abuzului de putere. Pas cu pas spre dictatura si spre stat nedrept”, a scris Chirila pe Facebook.

Toti cei patru judecatori propusi de PSD in CCR au votat pentru eliminarea lui Sosoaca: Marian Enache (presedinte, propus de PSD), Bogdan Licu (fost prim-adjunct al procurorului general, sustinut de PSD),  Cristian Deliorga (fost judecator la Curtea de Apel Constanta, propus de PSD) si Gheorghe Stan (fost sef  al Sectiei Speciale, propus de PSD). Al saselea, Attila Varga, a fost propus de UDMR, partid aliat al PSD.

Impotriva contestatiei au votat Laura Iuliana Scintei (propusa de PNL) si Mihaela Ciochina (propusa de presedintele Klaus Iohannis).

Simina Tanasescu si Livia Stanciu au lipsit de la sedinta.

Citeste si: Fost consilier prezidential, despre decizia CCR-Sosoaca: „Ceasul democratiei s-a dat 24 de ani inapoi”

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

2 ore ago

Ucraina produce 4 milioane de drone pe an. Industria de armament este tot mai productiva, dar se confrunta cu probleme majore

Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…

22 de minute ago

Bihor: Un tanar fara permis de conducere a furat un autobuz. El a provocat un accident in scurt timp

Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…

30 de minute ago

Criza din Germania lasa Europa fara aparare in fata lui Trump – Analiza Wall Street Journal

Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…

O oră ago

Ciolacu si partajul: „Pai eu sunt prost sa divortez? Raman pe drumuri”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…

3 ore ago