Inca un oras in Romania in care PSD nu va avea deloc alesi. Judecatorii au respins listele in bloc: „PSD a falsificat listele intr-un asemenea hal incat nu au putut fi acceptate”
PSD nu are deloc candidati pentru alegerile locale in Otopeni, oras aflat foarte aproape de Bucuresti. „PSD a falsificat listele intr-un asemenea hal incat nu au putut fi acceptate”, anunta jurnalistul Mircea Marian.
Candudatura la primarie a lui Stelica Constantin Barna, din partea PSD, a fost respinsa de Judecatoria Buftea, dupa ce a fost contestata si de Biroul Electoral din Otopeni. Stelica Barna a fost sef al Garzii Financiare. ANI l-a verificat in 2011 pentru ca nu putea justifica 740.000 de euro din declaratia sa de avere.
Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 5 Otopeni a respins, initial, candidatura lui Constantin Stelica Barna (PSD) pe motiv ca unii dintre locuitorii Otopeniului care au semnat pentru sustinerea acestuia pe liste au omis sa treaca, la adresa, numele orasului. Anuland semnaturile cu adresa incompleta a semnatarilor, Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 5 Otopeni a respins candidatura reprezentantului PSD.
„Au fost inlaturate semnaturile intrucat nu indeplinesc conditiile prevazute de aert. 51 alin. 1 si alin. 3 din Legea nr. 115/2015, in sensul ca in dreptul sustinatorului nu se mentioneaza adresa completa a acestuia, nefiind indicat orasul, motiv pentru care nu se poate considera ca persoana care a semnat indeplineste conditiile prevazute de art. 51…”, este motivarea hotararii de respingere a candidaturii, citata de Ziua News.
Stelica Constantin Barna a contestat la Judecatoria Buftea decizia Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 5 Otopeni. Judecatorii, insa, au respins contestatia PSD.
In Otopeni mai candideaza numai reprezentanti ai PNL, USR-PLUS si ai unei organizatii civice locale, care a infiintat Partidul Initiativa Otopeniul Nostru. Otopeni are 10.000 de locuitori si cu un buget de 38 de milioane de euro.
Si in Caras-Severin judecatorii au respins lista cu candidati depusa de alianta PSD – Pro Romania in Moldova-Noua (Caras-Severin). Nu a fost acceptat nici candidatul la Primarie, nici cei pentru Consiliul Local.
Primarul din Moldova-Noua, Adrian Torma, exclus din PNL in urma unui conflict cu Marcel Vela, si devenit independent s-a inscris in cursa pentru un nou mandat din postura de candidat al Aliantei PSD-Pro Romania, cele doua partide avand candidati comuni la Moldova-Noua.
Candidatura lui Torma si lista de consilieri din partea Aliantei PSD-Pro Romania au fost validate de Biroul Electoral de Circumscriptie din Moldova-Noua, dar decizia de validare a candidaturilor a fost contestata in instanta de un localnic, Iulian Damian. Acesta a aratat ca, potrivit unei hotarari a Biroului Electoral Judetean, in cazul aliantelor politice, propunerea de candidat trebuie semnata atat de reprezentantii organizatiilor judetene, cat si de reprezentantii organizatiilor locale ale celor doua partide din alianta, lucru care in cazul candidaturii lui Torma nu s-a intamplat, pe documentele depuse fiind doar semnaturile de la „judet”, relateaza ziare.com.
In prima instanta, Iuliu Damian a pierdut, dar in apelul judecat la Tribunalul Caras-Severin a castigat, obtinand o sentinta care ii scoate din cursa pentru Moldova-Noua atat pe primarul Torma, cat si lista de consilieri a Aliantei PSD-Pro Romania.
In sentinta prin care a dispus respingerea candidaturii lui Torma si a listei de consilieri PSD-Pro Romania, Tribunalul Caras-Severin a aratat ca legea este foarte clara: daca aliantele electorale se constituie la nivel comunal, orasenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucuresti, listele se semneaza de conducerea aliantei si se contrasemneaza de conducerea fiecarei organizatii locale din coalitie.
Judecatorii Tribunalului Caras-Severin au mai aratat ca obligatia contrasemnarii dosarului de candidatura de catre liderii organizatiilor locale nu este doar o chestiune de forma, ci una de fond.
„Actul supus contrasemnarii, propunerea de candidat /i este semnat in prealabil de conducerile partidelor politice din alianta electorala, iar contrasemnarea reprezinta un act subsecvent de a carei existenta depinde valabilitatea actului. Consimtamantul conducerilor organizatiilor locale dobandeste astfel o valoare egala cu c ea a conducerilor judetene ale partidelor, existenta actului fiind conditionata de intrunirea acordului de vointa a celor doua aliante politice (judeteana si locala). Lipsa acestei cerinte de fond determina o nulitate absoluta, avand in vedere ca norma incidenta, este o norma de ordine publica, acest caracter fiind determinat de faptul ca a fost edictata pentru ocrotirea unui interes general, natura acestui interes rezultand din prevederile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 115/2015”, au aratat judecatorii Tribunalului Caras-Severin.
Judecatorii au mai retinut in sentinta ca politicienii PSD si Pro Romania scosi din cursa din cauza ca nu au semnat candidaturile pe plan local au apelat la o smecherie. Au depus la dosar o copie a candidaturilor pe care apar semnaturile cerute de lege. Judecatorii au analizat, insa, actul original, unde semnaturile lipsesc.
„Instanta, analizand exemplarul original al candidaturii pentru primar depusa de catre Alianta, constituita la nivelul orasului Moldova Noua de catre partidele PSD si Pro Romania, constata ca spre deosebire de exemplarul depus in instanta, in copie, acesta nu contine contrasemnaturile conducerii organizatiilor locale ale PSD si Pro Romania astfel cum impune art. 47 alin. 2 din Legea 115/2015”, se mai arata in sentinta Tribunalului Caras-Severin.
Magistratii au subliniat ca dosarul de candidatura nu mai poate fi semnat de presedintii filialelor locale ale celor doua partide din alianta, termenul in care documentele puteau fi semnate fiind depasit. „Instanta mai retine ca acest termen pana la care se putea complini lipsa contrasemnaturilor este un termen imperativ, (intrucat doar inlauntrul sau se poate realiza actul) si este un termen prevazut de o norma imperativa, care ocroteste un interes general, astfel ca sanctiunea care intervine pentru nerespectarea lui, este decaderea, conform art. 2545 C.civ., intimatul nemaiputand sa-si exercite dreptul de a complini lipsa contrasemnaturilor, dupa implinirea acestui termen”, se mai arata sentinta Tribunalului Caras-Severin, care este definitiva.