Inca un parchet intra in greva generala. Miscarile Regimului Dragnea in cazul OUG 7 nu pacalesc pe nimeni
Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Galati a hotarat, vineri, in unanimitate, suspendarea activitatii cu publicul in perioada 4-15 martie, ca forma de manifestare a dezacordului fata de modificarile legislative realizate prin OUG 7/2019, se arata intr-un comunicat transmis de biroul de informare publica si relatii cu presa al institutiei.
Potrivit sursei citate, activitatea cu publicul a Parchetului de pe langa Judecatoria Galati se va realiza prin celelalte mijloace de comunicare prevazute de Codul de procedura penala, respectiv dispozitiile legale in materie-fax, e-mail, servicii postale si altele.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anuntat, vineri, ca a primit de la Ministerul Justitiei proiectul de ordonanta de urgenta care modifica mai multe texte din OUG 7, sustinand ca noul act normativ aduce ”niste clarificari substantiale, exact pe zonele care au generat o stare de ingrijorare si de conflict”.
„Am primit de la Ministerul Justitiei proiectul de ordonanta de urgenta care modifica mai multe texte din OUG 7/2019. Sunt putine si foarte importante. Se revine la forma anterioara a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang inalt vor fi numiti numai dintre procurori si numai cu avizul Sectiei pentru procurori, nu cu avizul Plenului. De asemenea, se propune abrogarea articolului 57 alineatul 7 indice 1, care interzicea delegarea in functii de varf de la nivelul Parchetelor. Totodata, se elimina ca posibilitate de excludere din magistratura a judecatorilor si procurorilor – cazul pentru neindeplinirea bunei reputatii. Se revine la forma anterioara a textelor care vizeaza salarizarea specialistilor IT si se abroga un text care era tranzitoriu privind delegarea in functii de conducere de nivel inalt din Parchete. Acest proiect de ordonanta a fost transmis instantelor si Parchetelor, urmeaza sa isi spuna punctele de vedere, iar noi saptamana viitoare, intr-o sedinta de Plen, sa dam un aviz favorabil sau negativ”, a precizat Savonea, intr-o conferinta de presa.
Totodata, Lia Savonea a mentionat aspecte legate de traseul urmat de emiterea Ordonantei 7.
„Demersurile au fost initiate de CSM in decembrie 2018, apoi am revenit in luna ianuarie 2019, pe doua segmente: admiterea in magistratura si concursurile de promovare in functiile de executie si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Prima solicitare era justificata de faptul ca starea resurselor din acest moment nu ne permite sa formam pe o durata de 4 ani judecatorii si procurorii la INM. A doua cerinta are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate si altele care sunt contradictorii in corpul Legii 303/2004. Ultima solicitare am facut-o Guvernului in luna ianuarie 2019. Pe 18 februarie, Ministerul Justitiei a inaintat proiectul de OUG pentru avizare. Avizul nu a putut fi emis, deoarece nu a fost timpul necesar, de doar o zi, pentru a fi lecturata. OUG a fost adoptata in aceeasi zi, respectiv la 19 februarie 2019, si a cuprins si alte modificari decat cele solicitate de CSM, modificari care apoi au generat o serie de ingrijorari in randul magistratilor”, a spus Lia Savonea.
Savonea a relatat ca, la intalnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dancila la Palatul Victoria, a cerut sa fie eliminate din OUG 7 acele prevederi care nu proveneau de la CSM.
„Am cerut sa fie abrogata OUG in ceea ce priveste textele care nu proveneau de la CSM. In cadrul intalnirii am mai insistat asupra nevoii acordarii unui termen rezonabil, care sa tina seama atat de caracterul urgent al actului, dar si de asigurarea posibilitatii reale de a emite un aviz, atunci cand se solicita asemenea avize pentru acte normative. Reprezentantii Guvernului si-au manifestat disponibilitatea de a respecta pe viitor astfel de cerinte. Am primit asigurari ca in mod cert vor fi abrogate anumite texte, iar altele au ramas in evaluare. Astazi am primit textul ordonantei si am vazut ca unele sunt abrogate, altele sunt reformulate”, a afirmat presedintele CSM.
Raspunzand unei intrebari, Lia Savonea a declarat ca ordonanta care modifica OUG 7 aduce niste clarificari „substantiale”, „exact pe zonele care au generat o stare de ingrijorare si de conflict”.