Inca un sat din Romania, in care se restaureaza case vechi, a ajuns pe unul dintre cele mai importate canale TV din lume

news

Un sat din Romania in care se restaureaza case vechi pentru a aduce turisti din toata lumea a ajuns in atentia presei internationale. Satul Simon, din judetul Brasov, a atras atentia presei printr-un proiect unic de restaurare a caselor vechi. Localnicii transforma locuinte centenare in destinatii turistice autentice si le ofera vizitatorilor o experienta traditional romaneasca, potrivit euronews.com.

In ultimii ani, tot mai multi romani se gandesc sa se mute la tara sau sa-si traiasca viata intr-o locuinta traditionala. Ca raspuns la aceasta cerere, in satul Simon din judetul Brasov, s-a nascut un proiect inovator.

Localnicii au inceput sa restaureze case vechi, unele avand peste 100 de ani, pentru a le transforma in destinatii turistice de vis. Acestea sunt renovate cu grija, iar unele sunt chiar mutate in locuri mai linistite si cu privelisti incantatoare, noteaza euronews.com.

Luminita Cherebetu, proprietara uneia dintre aceste case, vorbeste cu entuziasm despre intimitatea pe care o ofera aceste locuinte traditionale. Ea subliniaza ca proiectul isi propune sa valorifice tocmai acest aspect unic.

“Odata ce turistii pasesc pe poarta, se pot bucura de toata intimitatea de care au nevoie. Daca vor sa se plimbe in pijamale si sa-si savureze cafeaua de dimineata, o pot face in curte. Daca vor sa se bronzeze, sa se plimbe prin gradina, sa faca un gratar sau sa stea de vorba in hambar, sunt liberi sa faca ce doresc”, explica Luminita.

Multi turisti si-au exprimat deja aprecierea pentru acest proiect, fiind incantati de “energia” satului romanesc. Atmosfera din Simon este una de liniste profunda si conexiune cu natura.

Din fericire, multi proprietari ale caselor vechi sunt si colectionari pasionati. Ei pastreaza cu grija obiecte de arta si ustensile vechi, cum ar fi fierul de calcat antic, soba din fonta si diverse obiecte de bucatarie mostenite de la bunici.

Proiectul de restaurare pastreaza patrimoniul cultural al zonei, dar aduce si bani comunitatii locale. “Prin atragerea de turisti, satul isi revitalizeaza economia si isi pastreaza in acelasi timp traditiile vii”, conchide euronews.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: