Cei mai multi britanici considera acum ca Brexitul a daunat economiei Regatului Unit, a dus la cresterea preturilor in magazine si a impiedicat incercarile guvernului de a controla imigratia, potrivit unui sondaj realizat de Opinium pentru a marca cea de-a treia aniversare a iesirii Marii Britanii din piata unica europeana si din uniunea vamala, potrivit The Guardian.
Sondajul realizat pe un esantion de peste 2.000 de alegatori din Regatul Unit a constatat, de asemenea, ca foarte putini oameni cred ca Brexitul le-a adus beneficii lor sau tarii.
Doar unul din 10 considera ca parasirea UE i-a ajutat situatia financiara personala, fata de 35% care spun ca a fost rau pentru finantele lor, in timp ce doar 9% spun ca a fost bine pentru sistemul national de sanatate, fata de 47% care spun ca a avut un efect negativ.
In mod amenintator pentru premierul Rishi Sunak, care a sustinut Brexitul si a sustinut ca ar fi benefic din punct de vedere economic, doar 7% dintre oameni cred ca a ajutat la mentinerea preturilor, fata de 63% care cred ca Brexit a fost un factor de alimentatie a inflatiei si a crizei costului vietii.
Sondajul sugereaza ca la sapte ani si jumatate de la referendum, publicul britanic considera acum Brexitul drept un esec. Doar 22% dintre alegatori cred ca a fost bine pentru Regatul Unit in general.
Campania „Vote Leave” (Votati iesirea) condusa de Boris Johnson si Michael Gove a promis ca Brexitul va stimula economia si comertul, precum si ca va aduce inapoi 350 de milioane de lire sterline pe saptamana in sistemul de sanatate si va permite guvernului sa preia controlul asupra granitelor Marii Britanii.
James Crouch, seful departamentului de politica si afaceri publice la Opinium, a declarat ca perceptia ca Brexitul este gestionat prost si ca a avut efecte negative asupra diferitelor aspecte ale vietii din Regatul Unit pare sa se raspandeasca.
„Nemultumirea publica fata de modul in care a fost gestionat Brexitul de catre guvern continua, cu deficiente percepute chiar si in domenii vazute anterior ca un potential beneficiu in urma parasirii UE. Peste jumatate (53%) dintre alegatori care au votat iesirea cred acum ca Brexitul a fost daunator pentru capacitatea Regatului Unit de a controla imigratia, punand si mai multa presiune asupra unei probleme la care guvernul este vulnerabil. In ciuda acestui fapt, Brexitul va fi probabil o problema secundara la urmatoarele alegeri in comparatie cu starea economiei si a sistemului de sanatate, care sunt prioritatea clara pentru alegatori”, a spus Crouch.
Una dintre afirmatiile cheie ale sustinatorilor Brexitului a fost ca parasirea pietei unice a UE si a uniunii vamale ar introduce o noua era a comertului global pentru Regatul Unit, bazata pe acorduri comerciale cu alte parti ale lumii. Multi alegatori par sa fi ajuns acum la concluzia ca Brexitul a fost de fapt rau pentru comert. Aproximativ 49% cred ca a fost rau pentru capacitatea firmelor britanice de a importa bunuri din afara UE, in timp ce 15% cred ca a ajutat.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…
Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Cand o eruptie vulcanica a ingropat orasul antic Pompei, ultimele momente de viata ale cetatenilor…