Senatul a adoptat miercuri cu 80 voturi ”pentru”, 28 de voturi ”impotriva” si o abtinere in calitate de camera decizionala, proiectul de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara, fara ca in plen sa fie facuta vreo modificare in plus fata de varianta votata in comisia speciala.
Proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciara a fost votat de Senat dupa ce marti seara a primit raport de admitere din partea comisiei parlamentara speciala pentru legile justitiei cu 12 voturi ”pentru” si 5 voturi ”impotriva”, scrie news.ro.
Singurele modificari semnificative aduse legii privind organizarea judiciara fata de forma adoptata de Camera Deputatilor au fost in ceea ce priveste sectia speciala pentru investigarea magistratilor, care a primit puteri sporite fata de varianta adoptata de Camera Deputatilor.
Comisia speciala pentru legile justitiei a adoptat un amendament prin care acorda puteri sporite nou infiintatei sectii de investigare a magistratilor, astfel incat aceasta structura va putea sa cerceteze toate infractiunile savarsite de procurori si judecatori.
”In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arata in amendamnetul adoptat de comisia speciala.
In varianta votata de Camera Deputatilor, sectia speciala avea competenta de a investiga doar unele infractiuni savarsite de magistrati, nu toate infractiunile, asa cum a decis comisia speciala.
O alta noutate introdusa de comisie a fost prevederea ca sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care alaturi magistrati sunt cercetate si alte persoane.
Comisia a mai decis ca sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie sa fie condusa de un procuror sef sectie, ajutat de un procuror-sef adjunct, iar ambii sa fie numiti in functie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, conflictele de competenta aparute intre sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie ar urma sa fie solutionate de catre procurorul general al Romaniei.
Proiectul de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptat de plenul senatului, in calitate de for decizional.
Actul normativ a fost adoptat deja de Camera Deputatilor miercurea trecuta si urmeaza sa fie trimis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
PNL si USR au anuntat insa ca vor ataca la Curtea Constitutionala toate cele trei legi ale justitiei modificate de Parlament.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…
"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…
Candidatul PNL pentru functia suprema in stat, Nicolae Ciuca, il ataca dur pe Marcel Ciolacu,…