Incalzirea globala produce efecte: Pe 3 iulie a fost cea mai calduroasa zi neoficial inregistrata vreodata

externe

Cea mai calduroasa zi neoficial inregistrata de omenire a fost pe 3 iulie, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Maine din cadrul proiectului Climate Reanalyzer, relateaza NBC News.

Recordurile de temperatura au fost depasite pe 3 si 4 iulie in Quebec, in nord-vestul Canadei si in Peru. Orasele din SUA, de la Medford, Oregon, pana la Tampa, Florida, au atins maxime istorice, a declarat Zack Taylor, meteorolog la Serviciul National de Meteorologie al Statelor Unite. Beijingul a raportat 9 zile consecutive saptamana trecuta in care temperatura a depasit 35 C (95 F).

Acest record global este preliminar, in asteptarea aprobarii din partea entitatilor de masurare a climei care reprezinta standardul international, precum National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA). Dar este un indiciu ca schimbarile climatice ajung pe un teritoriu neexplorat.

NOAA va lua in considerare aceste cifre atunci cand va face calculele oficiale ale recordului, a declarat Deke Arndt, directorul Centrului National pentru Informatii de Mediu, o divizie a NOAA.

„In cadrul comunitatii de evaluare a climei, nu cred ca am acorda aceeasi gravitate unei observatii de o singura zi, ca si unei luni sau unui an”, a spus Arndt. Oamenii de stiinta folosesc in general masuratori mult mai lungi – luni, ani, decenii – pentru a urmari incalzirea Pamantului. In plus, acest record preliminar pentru cea mai calduroasa zi se bazeaza pe date care merg doar pana in 1979, inceputul inregistrarilor prin satelit, in timp ce datele NOAA merg pana in 1880.

Dar Arndt a adaugat ca intram intr-o „perioada calda din ceea ce va fi probabil o era foarte calda”, determinata de emisiile de gaze cu efect de sera si de debutul unui fenomen El Nino „robust”. Un El Nino este incalzirea naturala temporara a unor parti din centrul Oceanului Pacific care schimba vremea la nivel mondial si, in general, face ca planeta sa fie mai calda.

Schimbarile climatice provocate de om sunt ca o scara rulanta ascendenta pentru temperaturile globale, iar El Nino este ca si cum ai sari in sus in timp ce te afli pe aceasta scara rulanta, a spus Arndt.

Atunci cand caldura atinge cote maxime are efecte asupra sanatatii.

Oamenii nu sunt obisnuiti cu astfel de temperaturi. Corpurile lor nu sunt obisnuite cu asta”, a declarat Erinanne Saffell, climatologul statului Arizona si expert in fenomene meteorologice extreme si evenimente climatice.

Saffell a adaugat ca riscul este deja ridicat pentru tineri si batrani, care sunt vulnerabili la caldura chiar si in conditii normale.

„Este important sa intelegem cine ar putea fi la risc, sa ne asiguram ca oamenii sunt hidratati, ca se mentin la racoare si ca nu fac efort afara”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: