Biserica de lemn din Borsa a luat foc, duminica, incendiul fiind extrem de puternic, conform imaginilor postate pe retelele de socializare.
UPDATE Biroul de presa al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a transmis duminica, intr-un comunicat oficial, ca biserica de lemn in stil maramuresean din Parohia Borsa Complex a ars in totalitate.
”Cu profunda ingrijorare pentru comunitatea credinciosilor ortodocsi din Parohia Borsa Complex, am aflat de tragedia care tocmai a avut loc prin izbucnirea unui devastator incendiu la biserica lor de lemn in stil maramuresean. Biserica a ars in totalitate si nu au mai putut fi salvate multe lucruri. Biserica este noua , a fost construita In ultimii 30 de ani , deci nu este monument istoric !”, precizeaza instiuttia.
Episcopia afirma ca, din informatiile primite de la parintele protopop al Viseului, Mihai Chira, au aflat ca biserica a fost asigurata, ceea ce inseamna ca pagubele vor fi in mare parte acoperite.
”Protopopul Viseului, din indemnul Preasfintitului Parinte Episcop Iustin, s-a deplasat de indata la fata locului pentru a-i fi alaturi Parintelui Paroh Pop Ioan Constantin, Consiliului Parohial si credinciosilor in aceasta situatie grea prin care trec intr-o zi de mare sarbatoare crestina ,Praznicul Floriilor, urmand sa se faca evaluarea situatiei si sa informeze Sfanta Episcopie despre cele constatate. Totodata, Protopopul Viseului, Pr. Mihai Chira, se va implica, in parteneriat cu Primaria, spre a identifice un loc potrivit pentru savarsirea Sfintelor Slujbe in saptamana Sfintelor Patimiri si a slujbelor legate de Sarbatoarea Invierii Domnului si a tuturor celorlalte slujbe, pana la construirea unui nou locas de cult”, afirma Episcopia.
Biserica dateaza din perioada 1717-1720. Deocamdata nu se cunosc cauzele incendiului. Biserica este situata pe strada Eternitatii.
”Patru echipaje de stingere din cadrul Garzii de Interventie Borsa, un echipaj din cadrul Sectiei Viseu de Sus si unul de la ISU Bistrita intervin pentru lichidarea incendiului izbucnit la biserica din lemn din Borsa Complex.
De asemenea, un echipaj medical SMURD se afla la locul interventiei. Pana in acest moment nu au fost inregistrate victime”, a declarat Oana Gonczi, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.
Biserica de lemn cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Borsa, monument istoric, a fost construita, conform unor surse, la inceputul secolului al XVIII-lea, conform altora, dupa anul 1717 (Cristea si Dancus, 2000), 1700 (Man, 2007), 1717-1720 (Babos, 2004), pe locul vechii biserici din secolul XVI, arsa de tatari in anul 1717, informeaza Cultura Maramures.
In anul 1775, biserica este pictata de un zugrav anonim (Pop-Bratu, Anca, 1982). Ulterior anului 1800, tampla si extremitatea estica a boltii, a fost repictata de un localnic, in urma unui incendiu care a afectat pictura (Pop-Bratu, Anca, 1982). Biserica a fost restaurata in anii 1960 (Ursu, Traian) si 2010 (Auner, Niels, 2013). Pictura a fost curatata si restaurata in anul 2010 (Auner, Niels, 2013).
Biserica de lemn din Borsa este un monument de arhitectura tipic maramuresean, avand un plan simplu, dreptunghiular, tip sala prevazuta cu pridvor, pronaos (biserica femeilor), naos (biserica barbatilor) si absida (altar) care este decrosat de forma poligonala.
Peretii bisericii (butea) sunt ridicati din lemn de brad, cioplit pe patru parti si finisat cu barda. Barnele sunt late de 27-38 cm si au o grosime intre 14 – 16 cm. Barnele sunt culcate in randuri si imbinate la capete prin cheotori in coada de randunica (nemteasca).
Acoperisul este inalt, cu streasina in doua trepte (cu doua poale) pe pronaos si naos, iar pe altar este separat, mai scund, cu poala simpla. Acoperisul este sustinut de cununi, care se sprijina pe console extinse in trepte. Biserica este acoperita cu sindrila de molid cu cioc.
Turnul clopotnita este ridicat peste pronaos, fiind prevazut cu gat, foisor deschis unde sunt clopotele si flesa (coif). Foisorul este iesit in afara, are trei arcade sculptate, sustinute de patru stalpi finalizati cu chitusi, si este acoperit cu o flesa inalta cu baza patrata ce se prelungeste sub forma unei piramide cu opt laturi, iar in varf are o cruce din fier forjat.
Lumina patrunde in biserica prin usa si doua ferestre in pronaos, prin opt ferestre asezate in doua randuri in naos si trei ferestre in altar.
In biserica, este o expozitie de icoane pe lemn restaurate, care fac parte din patrimoniul bisericii.
Pictura murala dateaza din anul 1775 si este atribuita unui zugrav anonim, fiind o pictura care are putine legaturi cu traditia din zona Maramuresului istoric (Pop-Bratu, Anca, 1982).
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…
Compania estoniana de armament Frankenburg Technologies va transfera Ucrainei rachete de aparare aeriana pentru testare,…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…