Probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului se vor desfasura intre 1 – 5 iulie in 477 de centre, iar 134.000 de candidati sunt asteptati sa sustina examenul in aceasta sesiune de vara, conform comunicarii Ministerului Educatiei.
Luni, 1 iulie are loc proba la limba si literatura romana, pe 2 iulie – proba obligatorie a profilului (discipline, in functie de profil: matematica si istorie), pe 4 iulie – proba la alegere a profilului si specializarii (se poate opta, in functie de filiera, profil si specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizica, economie, filosofie, geografie, informatica, logica, argumentare si comunicare, sociologie si psihologie).
Vineri, in 5 iulie, este programata proba de limba si literatura materna (pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale).
Conform datelor transmise de comisiile judetene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidati (peste 119.000 din promotia curenta si peste 15.000 din seriile anterioare) sunt asteptati sa sustina examenul in aceasta sesiune (toate probele sau, in functie de rezultatele obtinute in sesiunile anterioare si recunoscute ca atare, doar probele nepromovate), potrivit reprezentantilor M.E.
Probele incep la ora 9:00, accesul elevilor in sali fiind permis, in baza unui act de identitate valid, pana la ora 8:30.
Pentru redactarea unei lucrari scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevazute trei (3) ore, calculate din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiaza de prelungire (cu cel mult doua ore) candidatii carora li s-a aprobat solicitarea in acest sens de catre comisiile judetene, conform procedurii de asigurare a conditiilor privind egalizarea sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.
Potrivit procedurilor, pentru rezolvarea subiectelor, candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru.
Pentru probele scrise la matematica si geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hartia folosita este doar cea distribuita in salile de examen.
Este interzisa introducerea in salile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete etc.), precum si a oricarui mijloc electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informati ca nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc.
In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.
Candidatii surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Pe durata desfasurarii probelor, toate salile de examen sunt supravegheate audio-video.
Afisarea primelor rezultate (in centrele de examen si online) este programata in 8 iulie (pana la ora 12:00). Contestatiile pot fi depuse/transmise in aceeasi zi, in intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidatii care contesta rezultatul initial al evaluarii trebuie sa completeze, sa semneze si sa depuna/transmita prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere.
Afisarea rezultatelor finale este programata in 12 iulie (in centrele de examen si online).
Cel putin nota 5, pentru promovare
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca, cumulat, urmatoarele conditii:
In zilele in care se desfasoara probele scrise, Ministerul Educatiei pune la dispozitia celor interesati, intre orele 8:00 – 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfunctionalitati privind organizarea/desfasurarea examenului.
Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie va publica subiectele si baremul de corectare pentru fiecare proba scrisa, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…