Increderea oamenilor de afaceri europeni in economia chineza a ajuns la cel mai scazut nivel din toate timpurile

externe

Beijing

Multe companii europene cred ca randamentul investitiilor in a doua cea mai mare economie a lumii nu merita riscurile, din cauza unor probleme precum incetinirea economica a Chinei si un mediu de afaceri politizat, relateaza Euronews.

Increderea oamenilor de afaceri europeni in China este la un nivel minim, relatiile tarii cu Occidentul fiind din ce in ce mai tensionate, potrivit documentului anual de pozitie European Business in China.

Marjele de profit din China sunt la sau sub media globala pentru doua treimi dintre companiile chestionate la inceputul anului, potrivit raportului publicat miercuri de Camera de Comert Europeana din China.

Principalul grup de afaceri european a cerut Chinei sa reorienteze cresterea economica si reformele si sa sporeasca increderea investitorilor prin echivalarea conditiilor de concurenta pentru toate companiile din tara.

De asemenea, a cerut Chinei sa-si deschida economia si sa permita o piata mai libera pentru a determina alocarea resurselor si a recomandat introducerea de politici pentru a stimula cererea interna.

In august, China a depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) cu privire la tarifele Uniunii Europene la vehiculele electrice fabricate in China.

De asemenea, a lansat anchete antidumping si subventii pentru exporturile europene de produse lactate, tuica si carne de porc. Aceste actiuni au provocat temeri ca ar putea izbucni un razboi comercial.

Raportul propune peste 1.000 de recomandari pentru China pentru a rezolva provocarile si problemele cu care se confrunta intreprinderile europene care opereaza in tara si pentru a spori increderea investitorilor.

Printre acestea se numara solicitarile catre China de a se abtine de la pedepsirea companiilor pentru actiunile guvernelor lor de origine.

Altele includ asigurarea faptului ca pachetele de politici pentru atragerea investitiilor straine sunt urmate de implementare si abtinerea de la „schimbari neregulate de politica”.

Raportul a recomandat, de asemenea, ca UE sa se angajeze in mod proactiv cu China si sa isi mentina raspunsurile „masurate si proportionale” atunci cand apar dezacorduri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: