India expulzeaza 41 de diplomati canadieni din ambasada de la Delhi dupa ce Trudeau a acuzat guvernul din India ca a ucis un lider separatist sikh din Canada
India a anuntat ca va expulza 41 de diplomati canadieni, pe fondul escaladarii unei crize diplomatice generate de acuzatiile premierului Justin Trudeau ca India ar fi putut fi implicata in uciderea unui lider separatist sikh, potrivit The Guardian.
Potrivit oficialilor care au vorbit cu Financial Times, Ministerul indian de Externe a dat Canadei o saptamana pentru a repatria doua treimi dintre diplomatii stationati in India, reducand numarul la 21. Ministerul Afacerilor Externe din India a refuzat sa comenteze. Un oficial familiarizat cu problema a confirmat informatia pentru Associated Press.
Relatiile s-au deteriorat de cand prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a declarat luna trecuta ca au existat „afirmatii credibile” ca agenti guvernamentali indieni ar fi fost implicati in asasinarea separatistului sikh Hardeep Singh Nijjar in Columbia Britanica in iunie.
Marti, Trudeau a refuzat sa comenteze informatiile privind expulzarile diplomatice, dar a spus ca guvernul sau nu se asteapta la o escaladare. „Luam acest lucru extrem de in serios, dar vom continua sa ne angajam in mod responsabil si constructiv cu guvernul Indiei”, a spus el reporterilor. Mai tarziu, el a descris situatia dintre cele doua tari drept „extrem de provocatoare”.
Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a declarat ca tara are nevoie de o „amprenta diplomatica puternica” in India.
„In momentele de tensiune – pentru ca intr-adevar exista tensiuni intre ambele guverne – mai mult ca oricand este important ca diplomatii sa fie pe teren”, a spus Joly.
Nijjar fusese desemnat terorist de catre autoritatile indiene, care l-au acuzat de implicare in grupuri militante si activitati extremiste, acuzatii pe care le negase.
Trudeau a cerut Indiei sa coopereze in ancheta asupra crimei, dar India a respins acuzatiile ca fiind „absurde” si motivate politic. S-a escaladat rapid intr-o disputa diplomatica, cele doua tari s-au angajat intr-o expulzare a diplomatilor, iar India a suspendat toate cererile de viza pentru canadieni.
Aurel Braun, profesor de relatii internationale si stiinte politice la Universitatea din Toronto, a descris expulzarea diplomatilor canadieni de catre India drept un „pas semnificativ” impotriva unei alte democratii.
„Primul ministru a inceput asta intr-un mod inteligent, mai degraba decat inteligent din punct de vedere strategic”, a spus Braun. „Nu faci acest tip de acuzatie impotriva unei alte democratii, nu uneia care este la fel de influenta ca India, decat daca ai dovezi foarte solide, incontestabile. Si daca nu publici ceva credibil, risti sa intri intr-o capcana nationalista indiana”, a spus Braun.
Canada ar putea avea dovezi clare ca India a fost complice la asasinarea lui Nijjar, pe fondul unor relatari potrivit carora informatiile au venit din SUA.
„Dar sa ai dovezi nu este suficient. Relatiile internationale sunt foarte neiertatoare. De multa vreme, premierul nostru s-a bucurat de o reputatie asemanatoare teflonului. Dar odata ce pierzi asta, trebuie sa fii extrem de atent.”
Dupa acuzatiile publice ale lui Trudeau, Ministerul indian de Externe a spus ca va cere Canadei sa reduca numarul personalului diplomatic din India, sustinand ca este din motive de „paritate”, deoarece numarul diplomatilor canadieni din Delhi a depasit cu mult numarul diplomatilor indieni la Ottawa.
Trudeau a spus ca a adus pentru prima data in discutie acuzatiile despre asasinarea lui Nijjar in privat cu premierul indian, Narendra Modi, in timpul summitului liderilor G20 de la Delhi la inceputul lunii septembrie, unde au fost abordate si de presedintele SUA, Joe Biden.
Decizia lui Trudeau de a face publice acuzatiile la sfarsitul lunii septembrie a infuriat India, care, in schimb, a acuzat Canada ca este un „adapost sigur pentru teroristi” implicati in miscarea separatista Khalistani, care lupta pentru un stat independent pentru sikh si este interzisa in India.
Dovezile privind afirmatiile lui Trudeau nu au fost inca facute publice, aparent din cauza temerilor ca ar putea compromite ancheta. Guvernul SUA a cerut in repetate randuri Indiei sa coopereze cu Canada in ancheta.
Ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, a acuzat saptamana trecuta Canada ca permite un „climat de violenta” impotriva diplomatilor indieni la Ottawa, sustinand: „Diplomatii nostri sunt amenintati, iar consulatele noastre au fost atacate”. Potrivit ministrului, situatia diplomatica este in impas.
Acuzatiile publice ale Canadei la adresa Indiei, o natiune curtata de aliatii occidentali pentru a contracara influenta chineza in sudul global, au schimbat perceptia asupra modului in care Canada functioneaza la nivel international, a spus Braun.
„Din punct de vedere istoric, nu am agresat alte tari. Acum, acea imagine este contestata si, posibil, grav deteriorata. Este regretabil cat de evitabil a fost totul. Canada nu a vrut sa aiba o confruntare majora cu India, dar este o incalcare de baza a relatiilor internationale – daca nu doresti sa escaladeze ceva, nu incepi un proces in public. Si daca o faci, trebuie sa fii pregatit sa termini acea lupta.”