India prognozeaza o crestere economica de 7,3%, sporind sansele lui Modi in alegeri
India a prognozat o crestere economica anuala de 7,3% in anul fiscal care se va incheia in martie, cea mai mare rata dintre marile economii globale, oferind un impuls pentru premierul Narendra Modi inaintea alegerilor nationale programate sa aiba loc inainte de luna mai, relateaza CNBC.
„Acestea sunt proiectii timpurii pentru 2023/24”, arata Oficiul National de Statistica (NSO), adaugand ca imbunatatirea acoperirii datelor, incasarile fiscale reale si cheltuielile cu subventiile de stat ar putea afecta revizuirile ulterioare.
Primele estimari anticipate ale produsului intern brut anual urmeaza previziunilor majorate luna trecuta la 7% de catre Reserve Bank of India (RBI), fata de o estimare anterioara de 6,5%.
S&P Global Ratings se asteapta ca India sa ramana economia majora cu cea mai rapida crestere in urmatorii trei ani, ceea ce o plaseaza pe drumul cel bun pentru a deveni cea de-a treia economie mondiala pana in 2030, depasind Japonia si Germania.
Economia Indiei a inregistrat o crestere de 7,2% in 2022/23 si de 8,7% in 2021/22.
Ministrul de finante Nirmala Sitharaman va prezenta un buget anual interimar la 1 februarie si se asteapta sa creasca cheltuielile pentru infrastructura, ajutat de cresterea incasarilor fiscale, urmarind in acelasi timp sa reduca deficitul fiscal de la 5,9% din PIB in anul fiscal curent.
Cheltuielile guvernamentale vor creste cu aproximativ 4% de la an la an in 2023/24, comparativ cu o crestere de 0,1% in anul fiscal precedent, in timp ce investitiile private ar urma sa creasca cu 10,3%, mai putin decat o crestere de 11,4% in anul precedent, potrivit datelor.
Modi a luat masuri pentru a atrage companii globale, inclusiv Apple si companii japoneze, pentru a infiinta fabrici in India, crescand in acelasi timp cheltuielile pentru construirea de drumuri, porturi si aeroporturi.
Cresterea Indiei a fost alimentata de sectoare, inclusiv tehnologia informatiei si serviciile financiare, care creeaza doar locuri de munca limitate si nu ajuta saracii din zonele rurale.
Cresterea productiei agricole, care contribuie cu aproximativ 15% din PIB si angajeaza peste 40% din forta de munca, a incetinit la 1,8% in actualul an fiscal, de la 4% in urma cu un an.
Venitul mediu pe cap de locuitor in natiunea din Asia de Sud, cu o populatie de peste 1,4 miliarde de locuitori, ramane in jur de 2.500 de dolari, mai putin de un sfert din cel al Chinei.