India se coace: Temperaturile din Delhi au atins un record de 50,5C

pagina verde

Oficiul Meteorologic al Indiei (IMD), a inregistrat, miercuri, o temperatura de peste 50 de grade Celsius in suburbia Mungeshpur din capital Delhi, depasind pentru prima data masurarea de referinta de 50C in oras, potrivit The Guardian.

Temperatura a fost cu peste noua grade mai mare decat se astepta, a spus IMD, si a venit in a doua zi de temperaturi record. Marti, in Mungeshpur si Narela a fost atins un maxim de 49,9 C, doborand recordul din 2002 de 49,2 C.

IMD a avertizat despre impactul caldurii asupra sanatatii, in special pentru copii, varstnici si cei cu boli cronice. Alerta avertizeaza ca exista o „probabilitate foarte mare de a dezvolta boli provocate de caldura si insolatie la toate varstele”, cu „ingrijire extrema necesara pentru persoanele vulnerabile”.

India nu este straina de temperaturile arzatoare in timpul verii. Ani de cercetare stiintifica au descoperit ca schimbarile climatice determina valurile de caldura sa devina mai lungi, mai frecvente si mai intense.

Autoritatile orasului au avertizat cu privire la deficitul de apa, pe masura ce capitala arde. Ministrul apei, Atishi Marlena, a cerut „responsabilitate colectiva” in stoparea risipei, a informat miercuri ziarul Times of India.

„Pentru a aborda problema deficitului de apa, am luat o serie de masuri, cum ar fi reducerea alimentarii cu apa de la doua ori pe zi la o data pe zi in multe zone. Apa astfel economisita va fi rationalizata si furnizata in zonele cu deficit de apa, unde furnizarea dureaza doar 15 pana la 20 de minute pe zi”, a spus Atishi, a raportat Indian Express.

Valul de caldura a crescut in ultimele saptamani, dar chiar si asa locuitorii au fost socati de conditiile de marti si miercuri.

Oamenii au povestit ca si-au ars degetele atingand volanul masinii, iar apa de la robinet venea la temperaturi de fierbere.

Ziarele au publicat liste cu ceea ce trebuie sa faca sau nu oamenii, pe baza sfaturilor medicilor. Oamenii au fost indemnati sa ramana in casa si sa poarte haine usoare din bumbac, sfaturi care, pentru o mare parte a fortei de munca din oras, inclusiv muncitorii si vanzatorii de tarabe, sunt imposibil de urmat.

Muncitorii in constructii au incetat in mare parte sa lucreze intre pranz si ora 16:00. „Tijele metalice cu care lucrez sunt prea fierbinti pentru a fi la atingere. Chiar daca reincep munca la ora 17, tijele ard si caldura de la scantei inrautateste situatia”, a spus un sudor care lucreaza la un bloc din New Friends Colony, la sud de centrul orasului.

A fost obositor si pentru politicieni sa se adreseze unor adunari. Partidele politice i-au indemnat pe cei care ies sa aduca prosoape umede, apa suplimentara pentru a uda prosoapele din nou odata ce se usuca si pachete de saruri de rehidratare orala.

Multi dau vina pe vanturile arzatoare din statul Rajasthan, unde temperaturile de marti au ajuns si la 50,5C.

La spitalul SMS din capitala Rajasthanului, Jaipur, morga este plina cu victime din cauza caldurii. Politia din oras spune ca multe dintre victime sunt muncitori saraci, care nu au de ales decat sa lucreze afara si oameni fara adapost.

Regiunea desertica Phalodi din Rajasthan detine recordul din toate timpurile de caldura al tarii, atingand 51C in 2016.

Indienii care isi permit sa scape din orase, au fugit in locuri mai racoroase din munti. Dar chiar si Kashmirul alpin, cunoscut drept „Elvetia estului”, a fost martorul unui val de caldura fara precedent.

In acelasi timp, Bengalul de Vest si statul Mizoram din nord-estul au fost lovite de furtuni si ploi puternice din cauza ciclonului Remal, care a lovit India si Bangladesh duminica, ucigand peste 38 de persoane. Departamentul meteorologic din Bangladesh a declarat ca ciclonul a fost „unul dintre cele mai lungi din istoria tarii” si a dat vina pe schimbarile climatice pentru acest lucru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: