externe

Industria de armament din Polonia, Slovacia si Republica Ceha a inflorit odata cu razboiul din Ucraina

Industria de armament produce arme si munitii intr-un ritm nemaivazut de la Razboiul Rece, in timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina in lupta sa impotriva Rusiei, scrie Reuters.

Aliatii au furnizat Kievului arme si echipamente militare, epuizandu-si pe parcurs propriile stocuri.

Statele Unite si Marea Britanie au acordat cel mai mult ajutor militar Ucrainei intre 24 ianuarie si 3 octombrie, arata o monitorizare a Institutului Kiel pentru Economia Mondiala, Polonia pe locul trei si Cehia pe locul noua.

Inca ingrijorate de Rusia, stapanul lor din epoca sovietica, unele tari din fostul Pact de la Varsovia vad ajutorul dat Ucrainei ca o chestiune de securitate regionala.

Dar mai multi oficiali guvernamentali si de companie si analisti citati de Reuters au spus ca acest conflict a adus si noi oportunitati pentru industria de armament din regiune.

„Tinand cont de realitatile razboiului din Ucraina si de atitudinea vizibila a multor tari care vizeaza cresterea cheltuielilor in domeniul bugetelor de aparare, exista o sansa reala de a intra pe noi piete si de a creste veniturile din export in urmatorii ani”, a spus Sebastian Chwalek, CEO al PGZ din Polonia.

PGZ, societate detinuta de stat, controleaza peste 50 de companii care produc arme si munitie, de la transportoare blindate la sisteme aeriene fara pilot si detine participatii in alte zeci.

Acum planuieste sa investeasca pana la 1,7 miliarde de euro in urmatorul deceniu, mai mult decat dublu obiectivului sau de dinainte de razboi, a declarat Chwalek. Investitia include noi facilitati situate mai departe de granita cu aliatul Rusiei, Belarus, din motive de securitate, a spus el.

Si alti producatori cresc capacitatea de productie si se intrec pentru a angaja lucratori, au declarat companii si oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia si Republica Ceha.

Imediat dupa atacul Rusiei, unele armate si producatori est-europeni au inceput sa-si goleasca depozitele de arme si munitii din epoca sovietica pe care ucrainenii stiau sa le foloseasca, in timp ce Kievul astepta echipamente standard NATO din Occident.

Pe masura ce aceste stocuri s-au redus, producatorii de arme au crescut productia atat de echipamente mai vechi, cat si de cele moderne, pentru a mentine aprovizionarea. Fluxul de arme a ajutat Ucraina sa respinga fortele ruse si sa recupereze zone de teritoriu.

Chwalek a spus ca in 2023 PGZ va produce 1.000 de sisteme portabile de aparare antiaeriana Manpad Piorun – nu toate pentru Ucraina – comparativ cu 600 in 2022 si 300 pana la 350 in anii precedenti.

Compania, despre care el a spus ca a livrat si sisteme de artilerie si mortar, obuziere, veste antiglont, arme de calibru mic si munitie, este probabil sa depaseasca  veniturile de dinainte de razboi.

Companiile si oficialii au refuzat sa ofere detalii specifice despre livrarile militare catre Ucraina, iar unii nu au dorit sa fie identificati, invocand aspecte comerciale si privind securitatea.

Industria de arme din Europa de Est dateaza din secolul al XIX-lea, cand cehul Emil Skoda a inceput sa produca arme pentru Imperiul Austro-Ungar.

In timpul comunismului, fabricile uriase din Cehoslovacia, cel de-al doilea mare producator de arme al Pactului de la Varsovia, Polonia si in alte tari din regiune, au mentinut oamenii angajati, facand arme pentru conflictele din Razboiul Rece pe care Moscova le-a alimentat in intreaga lume.

„Republica Ceha a fost unul dintre cei mai mari exportatori de arme si avem personalul, baza materiala si liniile de productie necesare pentru a creste capacitatea”, a declarat ambasadorul sau la NATO, Jakub Landovsky.

„Aceasta este o sansa mare pentru cehi de a completa ceea ce avem nevoie dupa ce le-am oferit ucrainenilor stocurile din epoca sovietica. Acest lucru poate arata altor tari ca putem fi un partener de incredere in industria armelor”.

Prabusirea Uniunii Sovietice din 1991 si extinderea NATO in regiune au impins companiile sa se modernizeze, dar „ele pot inca produce rapid lucruri precum munitie care se potriveste sistemelor sovietice”, a spus Siemon Wezeman, cercetator la Institutul International de Cercetare a Pacii din Stockholm.

Livrarile catre Ucraina au inclus cartuse de artilerie de calibre „estice”, cum ar fi cartuse de obuzier de 152 mm si rachete de 122 mm care nu se mai fabrica in companiile occidentale.

„Tarile din Europa de Est sustin Ucraina in mod substantial”, a spus Christoph Trebesch, profesor la Institutul Kiel. „In acelasi timp, este o oportunitate pentru ei de a-si construi industria de productie militara”.

Ucraina a primit aproape 50 de miliarde de coroane (2 miliarde de euro) de arme si echipamente de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrari comerciale, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului ceh al apararii Tomas Kopecny. Exporturile de arme cehe din acest an vor fi cele mai mari din 1989, a spus el, multe companii din sector creand locuri de munca.

„Pentru industria ceha de aparare, conflictul din Ucraina si asistenta pe care o ofera este in mod clar un impuls pe care nu l-am avut in ultimii 30 de ani”, a spus Kopecny.

David Hac, directorul executiv al Czech STV Group, a subliniat planurile de a adauga noi linii de productie pentru munitii de calibru mic si a declarat ca are in vedere extinderea liniilor de productie pentru munitii de calibru mare. Pe o piata a fortei de munca restransa, compania incearca sa „fure” lucratori dintr-o industrie auto care incetineste, a spus el.

Vanzarile au ajutat Czechoslovak Group, care detine companii precum Excalibur Army, Tatra Trucks si Tatra Defence, sa-si dubleze veniturile din primul semestru fata de tot anul trecut.

Compania creste productia atat de cartuse NATO de 155 mm, cat si de calibru est de 152 mm si renoveaza vehicule de lupta de infanterie si tancuri T-72 din era sovietica, a declarat purtatorul de cuvant Andrej Cirtek.

El a spus ca furnizarea de armament si echipament Ucrainei este mai mult decat o afacere buna.

„Dupa ce a inceput agresiunea rusa, livrarile noastre pentru armata ucraineana s-au inmultit. Majoritatea populatiei cehe isi aminteste inca vremurile de ocupatie rusa a tarii noastre inainte de 1990 si nu vrem sa avem trupe rusesti mai aproape de granitele noastre”, a adaugat Andrej Cirtek.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Desi America are cea mai mare rata a obezitatii din lume, viitorul responsabil pentru Sanatate, Robert F. Kennedy Jr, va desfiinta departamentele federale de nutritie

Robert F. Kennedy Jr., care ar putea juca un rol-cheie in supervizarea problemelor de sanatate…

3 minute ago

Guvernul a aprobat desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Str. Aviatorilor 86, despre care au circulat informatii ca ar urma sa fie atribuita presedintelui Klaus Iohannis

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Str. Aviatorilor 86,…

32 de minute ago

Imunitate totala in fata legii: judecatorul din dosarul lui Trump din New York ia in considerare anularea condamnarilor penale ale acestuia

Judecatorul new-yorkez care a supervizat procesul lui Donald Trump privind banii oferiti de acesta unei…

58 de minute ago

Ciolacu, noi declaratii despre partajul cu sotia: „Asa am considerat eu si sotia. Eu nu vreau sa divortez”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut joi dimineata noi declaratii despre "partajul" cu sotia sa,…

O oră ago

Reactia militarilor ucraineni de pe front, dupa alegerea ca presedinte a lui Donald Trump: „Pentru Ucraina o sa fie un dezastru”

Donald Trump si-a revendicat victoria in alegerile prezidentiale din Statele Unite la 6 noiembrie, aducand…

2 ore ago