externe

Industria miniera din Rusia, in pragul colapsului: „Este cea mai grava criza din ultimii 30 de ani”

Industria carbunelui din Rusia, una dintre cele mai mari industrii de materii prime din economia tarii, care cuprinde mai mult de 30 de orase monoindustriale si sute de mii de angajati, se indreapta spre o criza grava.

Dupa ce au pierdut pietele occidentale, confruntate cu o scadere puternica a cererii in tarile „prietene” si cu pierderi de mai multe miliarde de dolari, companiile de carbune au inceput sa reduca drastic productia, scrie The Moscow Times.

Potrivit Rosstat , productia de carbune din Rusia a scazut cu 6,7% de la an la an in iulie, iar volumul sau total de 31,5 milioane de tone a fost cel mai scazut de la pandemia din 2020. Comparativ cu varfurile afisate in decembrie 2022, companiile de carbune au pierdut aproximativ 12 milioane de tone de productie lunara, sau 27%.

Productia de huila, principalul produs al minelor rusesti, care reprezinta 80% din productie, s-a prabusit cu 8,2%, iar antracitul, minereul cu cea mai ridicata calitate, cu aproape un sfert (cu 23,7%). In august, conform statisticilor operationale ale Rosstat , scaderea productiei de carbune s-a accelerat la 10,1% de la an la an.

Sanctiunile occidentale au devenit principala problema pentru industria carbunelui, noteaza Janis Kluge, cercetator la Institutul german pentru studii de securitate internationala. Spre deosebire de petrol si gaze, pe care Uniunea Europeana continua sa le cumpere, desi in cantitati mici, carbunele a fost supus unui embargo total, iar tarile asiatice care au cumparat carbune rusesc anul trecut au redus drastic cererea.

Livrarile catre China in prima jumatate a anului 2024 au scazut cu 8% si nu se asteapta sa creasca, se plangea in septembrie ministrul rus al energiei, Serghei Tivilev. Adevarul este ca Beijingul a impus taxe pe carbunele rusesc, a explicat ministrul. In acelasi timp, alti furnizori – Indonezia si Australia – nu au fost afectati de sanctiuni, deoarece fac parte dintr-o zona de liber schimb cu China.

India si-a redus importurile de carbune din Rusia cu 55%, iar Turcia cu 47%, potrivit estimarilor CREA. Exporturile totale de carbune ale Rusiei au scazut cu 11,4% in perioada ianuarie-iulie, la 112,6 milioane de tone. Si cum minerii de carbune au exportat aproximativ jumatate din productia lor, lovitura a fost dureroasa pentru ei, noteaza Kluge.

Industria carbunelui din Rusia intra in cea mai grava criza din ultimii 30 de ani, spune expertul independent in energie Maxim Ivanov. Pe langa sanctiuni, taxele chineze si reducerile fortate, scaderea preturilor globale la carbune are un efect: in prima jumatate a anului, acestea au scazut cu 34%, la 132 de dolari pe tona in conditii FOB Newcastle (Australia) – cel mai mare centru de carbune din regiunea Asia-Pacific.

Ca urmare: conform Rosstat, mai mult de jumatate din companiile de carbune au devenit neprofitabile, iar rezultatul financiar net al intregii industrii a devenit negativ. Pierderile totale ale industriei carbunelui pentru perioada ianuarie-iulie s-au ridicat la 7,1 miliarde de ruble. In acelasi timp, pierderile companiilor neprofitabile au crescut de 3,4 ori, iar profitul celor profitabile a scazut cu 72%.

Minerii se confrunta cu salarii blocate, indisponibilitatea echipamentelor importate din cauza sanctiunilor si marile companii miniere sunt obligate sa ofere reduceri clientilor care evita companiile „toxice” din Rusia, enumera Kluge.

Guvernul rus isi bazeaza strategia energetica pe o crestere constanta a productiei de carbune – de la 438 de milioane de tone pe an in prezent la 482 de milioane de tone in 2030 si 556 de milioane in 2050. Dar este putin probabil sa existe cerere pentru acest carbune, crede Ivanov: China isi dezvolta propria productie, tarile asiatice se straduiesc sa treaca la energia „verde”, iar metalurgistii din intreaga lume introduc tehnologii cu emisii reduse de carbon.

„In acest sens, inchiderea unui numar de intreprinderi miniere de carbune situate departe de pietele de export si specializate in productia de carbune termic pare inevitabila”, crede expertul.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Vicol a fost promovata in Parlament de Olguta Vasilescu. Ciolacu a pus-o apoi sefa a Comisiei Juridice, a dorit sa o faca si ministru al Justitiei

Deputatul PSD Laura Vicol, implicata in prezent in cazul scandalos al "schemei Nordis", in care…

11 ore ago

A murit o senatoare PSD, fosta judecatoare CCR Simona Maya Teodoroiu. Ea a dinamitat completurile de 5 judecatori ICCJ pe cand a fost in CCR

Simona Maya Teodoriu, senatoare PSD si fosta judecatoare la Curtea Constitutionala, a murit la varsta…

6 ore ago

Cele mai grave cinci uragane care au lovit SUA in ultimul secol

Uraganul Milton ar putea fi una dintre cele mai grave furtuni din SUA din ultimii…

7 ore ago