Inelele unui copac vechi de 14.300 de ani dezvaluie un avertisment apocaliptic pentru oamenii de astazi

life

soare

Dovezi ale celei mai puternice furtuni solare din istorie au fost descoperite intr-un loc improbabil: in inelele unui copac.

Se crede ca aceasta furtuna solara extrem de puternica a fost de cel putin 10 ori mai puternica decat evenimentul Carrington din 1859, care a provocat haos in sistemul rudimentar de telegraf din acea vreme, potrivit Newsweek.

O noua cercetare, care a descoperit o  crestere brusca a nivelului de radiocarbon in inelele unui copac antic din Alpii francezi, dezvaluie intreaga dimensiune a puterii soarelui si potentialul pericol pe care il reprezinta pentru noi daca o furtuna de aceasta amploare se produce astazi, potrivit unui studiu publicat in revista Philosophical Transactions of the Royal Society A Mathematical Physical and Engineering Sciences.

Cercetatorii au descoperit o crestere ciudata a radiocarbonului in inelele copacilor fosilizati care dateaza de acum aproximativ 14.300 de ani.

„Radiocarbonul este produs in mod constant in atmosfera superioara printr-un lant de reactii initiate de razele cosmice (ploi de particule de mare energie care provin din afara sistemului solar)”, a declarat pentru Newsweek Tim Heaton, profesor de statistica aplicata la Universitatea Leeds din Anglia si coautor al lucrarii. „In general, soarele (si campul magnetic al Pamantului) ne ajuta sa ne protejam de bombardamentul constant al acestor raze cosmice galactice – astfel incat, in mod normal, atunci cand soarele este mai activ, se produce mai putin radiocarbon.

„Cu toate acestea, in 2012, Fusa Miyake a descoperit o crestere brusca si neasteptata a nivelului de radiocarbon intr-un copac japonez din anul 774 d.Hr. Initial, s-a crezut ca acest lucru a fost cauzat de o supernova, dar, dupa mai multe studii, a fost in schimb identificat ca fiind cauzat de o furtuna solara uriasa”, a declarat Heaton.

„Astfel de furtuni extreme ar arunca volume uriase de particule din soare. Aceste particule solare energetice ar fi intrat in atmosfera noastra, ceea ce ar fi dus la o crestere brusca a productiei de radiocarbon. Furtuna noastra este un alt eveniment Miyake – dar cel mai mare care a fost identificat vreodata.”

S-a constatat ca nivelul mare de radiocarbon din inelele de copac se aliniaza cu modelele nivelurilor de beriliu din nucleele de gheata din Groenlanda, ceea ce indica faptul ca varful a fost cauzat de o furtuna solara uriasa.

„Am verificat varful nostru de radiocarbon vechi de 14.300 de ani comparandu-l cu beriliu-10 gasit in carote de gheata din Groenlanda”, a spus Heaton. „Beriliu-10 este un alt izotop chimic care este produs intr-un mod foarte asemanator cu radiocarbonul (in atmosfera superioara de catre aceleasi particule energetice).

Furtunile solare precum aceasta si evenimentul Carrington sunt provocate de eruptiile solare, care sunt emisii de raze X puternice.

„In general, o eruptie solara este o eliberare substantiala de energie de la soare si, in special, de la o regiune activa sau de la o pata solara”, a declarat anterior pentru Newsweek Daniel Brown, profesor asociat de astronomie si comunicare stiintifica la Universitatea Nottingham Trent din Anglia.

Evenimentul Carrington, considerat a fi cea mai puternica furtuna solara din istoria moderna, a provocat un impact pe scara larga asupra infrastructurii in 1859 si a dus la aparitia unei aurore incredibil de stralucitoare pe cerul noptii.

O furtuna solara similara evenimentului Carrington ar putea duce la pagube de mii de miliarde de dolari.

Se crede ca furtuna solara masurata in inelele copacilor este de cel putin 10 ori mai puternica decat evenimentul Carrington, facand parte dintr-o clasa de furtuni solare extreme cunoscute sub numele de evenimente Miyake. Noua dintre aceste evenimente au fost identificate ca avand loc in ultimii 15.000 de ani – cele mai recente dintre ele au avut loc in anii 774 d.Hr. si 993 d.Hr. – dar aceasta noua descoperire ar putea fi cea mai puternica descoperita vreodata.

„Evenimentul Carrington nu poate fi identificat prin examinarea radiocarbonului din trecut in copaci – nu a lasat o urma/un varf semnificativ in inregistrarea radiocarbonului”, a declarat Heaton. „Se crede ca evenimentele/ furtunile Miyake sunt cu un ordin de marime mai mari decat evenimentul Carrington. Furtuna noastra, veche de 14.300 de ani, este cea mai mare dintre toate evenimentele Miyake descoperite pana in prezent (de doua ori mai mare decat furtunile omonime din 774 si 993 d.Hr. descoperite pentru prima data de Fusa Miyake), deci, de cel putin 10 ori mai mare decat evenimentul Carrington.”

Prin urmare, aceasta descoperire arata cat de puternic poate fi soarele si posibilitatea ca o furtuna solara puternica de acest fel sa loveasca din nou Pamantul in viitor.

„Daca furtuni solare similare s-ar intampla astazi, acestea ar putea fi catastrofale pentru societate, deoarece suntem atat de dependenti de tehnologie. In cel mai pesimist scenariu, s-a estimat ca impactul unei astfel de furtuni solare extreme ne-ar putea costa miliarde sau chiar trilioane de dolari in PIB pierdut”, a declarat Heaton. „Cu toate acestea, din nou, este oarecum greu de stiut cu siguranta, deoarece societatea moderna nu a experimentat niciodata in mod direct astfel de furtuni si nu stim cu adevarat cat de rezistenta este tehnologia noastra actuala”.

„Avem nevoie de mai multe cercetari in acest domeniu pentru a afla”, a mai spus Heaton. „O astfel de furtuna extrema ar putea provoca daune fenomenale retelelor noastre electrice prin crearea de perturbatii geomagnetice (care ar putea distruge transformatoarele si ar putea provoca pene de curent la nivel national care sa dureze luni de zile). In plus, explozia uriasa de particule energetice ar lovi rapid satelitii nostri de pe orbita, distrugandu-le potential panourile solare si punandu-i permanent in afara circuitului. De asemenea, ar genera o multime de radiatii pentru astronauti, ceea ce ar reprezenta un mare risc pentru sanatatea lor.

„Cu toate acestea, nu stim cu adevarat cat de rezistenta este tehnologia noastra actuala la astfel de evenimente uriase. Aceasta este intrebarea cu adevarat importanta – vor putea oare retelele noastre de comunicatii, retelele electrice si satelitii nostri, in cea mai mare parte, sa reziste la impactul unei astfel de furtuni si sa sufere doar efecte temporare inainte de a reveni rapid online? Sau vor ceda in mod catastrofal?”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: