Inflatia din Turcia depaseste 75%, dar „ce a fost mai greu a trecut”, spera autoritatile

externe

Turcia, inflatie, rata cheie a dobanzii, crestere, Erdogan

Luna trecuta, inflatia din Turcia a accelerat mai mult decat se preconiza, in ceea ce oficialii spera sa marcheze cea mai grava parte a unei crize a costului vietii care dureaza de un an, relateaza Bloomberg.

Datele de luni au aratat ca inflatia a ajuns la un nivel anual de 75,5% in mai, de la putin sub 70% in luna precedenta. Cresterea lunara a preturilor, indicatorul preferat al bancii centrale, s-a accelerat, de asemenea, si a ajuns la 3,4%. Ambele citiri au depasit previziunile mediane ale economistilor.

Traiectoria preturilor, cu un varf in luna mai, urmeaza calea trasata de banca centrala pe masura ce a imbratisat o economie mai conventionala de la realegerea presedintelui Recep Tayyip Erdogan in urma cu un an. Intrebarea care se pune acum este daca inflatia va respecta indeaproape previziunile si pe drumul descendent si va pregati terenul pentru scaderea ratelor dobanzilor dupa un ciclu agresiv de inasprire monetara.

Factorii de decizie politica anticipeaza ca inflatia din Turcia va ajunge la finalul anului la 38%, ceea ce ar face-o totusi sa ramana pe locul sase in lume, potrivit Fondului Monetar International.

„Ce a fost mai greu a trecut”, a declarat ministrul turc de finante Mehmet Simsek pe platforma X, la scurt timp dupa publicarea datelor. Scaderile permanente ale inflatiei vor incepe in iunie, aducand-o „probabil sub 50%” pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, a spus el.

Incep sa apara semne de relaxare a presiunilor inflationiste.

Un indicator al activitatii manufacturiere din Turcia, compilat de Camera de Comert si Industrie din Istanbul si S&P Global, a scazut sub pragul de 50 care separa expansiunea de contractie. Costurile de intrare si preturile de productie au crescut „la rate mult mai slabe” in luna mai decat in luna precedenta, potrivit unui studiu publicat luni.

Banca centrala spune ca o abatere semnificativa de la perspectivele si asteptarile preconizate ar putea determina o noua majorare a ratei de referinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: