Infractorii il asmut pe Tudorel Toader inspre dosarul casei lui Klaus Iohannis. Ministrul sare: „De ce statul a stat in pasivitate pana acum?”
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat luni seara ca a cerut Uniunii Notarilor din Romania sa faca verificari la doua cabinete notariale care s-au ocupat de incheierea unor documente privind casa pierduta in instanta de familia presedintelui Klaus Iohannis, unul dintre cabinetele verificate fiind cel care a incheiat actul de proprietate pe numele presedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierduta intra in posesia statului roman.
Tudorel Toader a afirmat, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca a solicitat verificari la cabinetelor notariale care s-au ocupat de incheierea unor acte legate de casa pe care familia Iohannis a piedut-o in instanta, in acest context ministrul Justitiei spunand ca, in opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz in ceea ce priveste incheierea actelor prin care Klaus Iohannis a devenit proprietarul casei, dar ca eventualele fapte penale s-au prescris.
„Am solicitat Uniunii Notarilor sa faca verificari in activitatea notariala de la Sibiu. Practic, e vorba despre doua cabinete notariale: cel care a facut actul in 1999, care l-a facut proprietar pe presedinte, act care a fost ulterior invalidat de catre instanta de judecata, care a fost declarat nul. Ce se intampla in spatele acestei neregularitati, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred ca da. Numai ca intre timp au trecut 20 de ani si faptele notarului acela, daca au avut caracter penal, sigur s-au prescris”, a spus Tudorel Toader, citat de news.ro.
Ministrul Justitiei a precizat ca au fost facute verificari si la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierduta in instanta ar fi urmat sa intre in proprietatea statului si ca marti va primi raportul in urma controalelor.
„M-am interesat si am inteles ca notarul care avea procedura succesorala urma sa dispuna catre cadastru radierea fostei intabulari pe numele presedintelui si casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generala: daca un bun nu are proprietar, dar are o anumita valoare economica, el revine statului prin Ministerul de Finante. In aceasta procedura notariala au aparut doua persoane fizice, doi intervenienti spunand <<suspendati procedura pentru ca noi revendicam proprietatea respectivului imobil>>. Notarul nu are ce face, el rezolva numai procedura necontencioasa, unde nu sunt litigii. Aparand acesti doi pretinsi proprietari, notarul a suspendat procedura notariala si au mers la instanta de judecata, ca judecatorul sa vada cine e proprietarul imobilului”, a declarat ministrul Justitiei.
Referindu-se la faptul ca statul nu a recuperat obligatiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul Justitiei a spus ca acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate si s-a intrebat de ce „statul a stat in pasivitate pana acum”.
„Proprietatea e una, obligatia fiscala e altceva si finantele nu au decat sa cheme in judecata, sa impuna, sigur cu verificarea prescriptiei. Ca pana la urma, statul asta, iti pui si intrebarea, de ce a stat in pasivitate pana acum? Ca sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligatia fiscala pentru castigurile pe care le-ai avut si nu ti-ai indeplinit obligatia, e altceva”, a adaugat Toader.
Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde functioneaza sediul unei banci, in noiembrie 2015, in urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov, dupa un proces care a durat mai mult de 16 ani.