Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, raport favorabil pe proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate pentru fapte de coruptie fiind exceptate din textul legii.
Raportul a fost aprobat cu voturi 13 ”pentru”, noua ”impotriva” si doua abtineri.
Proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate urmeaza sa intre pe ordinea de zi a sedintei de plen de miercuri a Camerei Deputatilor.
„Trebuie sa ne gandim si la persoanele cinstite din aceasta tara, infractorii sunt incurajati, direct sau indirect, sa comita pe viitor fapte. Este inadmisibil”, a afirmat si Stelian Ion (USR), care a adaugat ca ia in calcul contestarea proiectului la Curtea Constitutionala.
Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:
a) masura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate
b) masura de executare fractionata a pedepsei privative de libertate: in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru de detentie special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar;
c) masura de executare a pedepsei privative de libertate in regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent
Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate poate dispune una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, cu aplicarea procedurii prevazute la art. 8 din prezenta lege.
Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.
Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate :
a) pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei,
b) pentru infractiuni de coruptie prevazute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare sau pentru infractiunile prevazute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare (luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, codul penal si vechiul cod penal – n.r.)
c) persoanelor aflate in stare de recidiva.
Masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre MAI cu sau fara bratara electronica.
Masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei numai in zilele de sambata si duminica, intr-un centru de detentie special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar.
Masura alternativa de executare in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent.
Ministerul Justitiei implementeaza dispozitiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, in cel mult 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial
Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, in conditiile prezentei legi, va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar.
(2) Hotararea privind stabilirea masurii aplicarii acesteia se comunica detinutului in termen de 3 zile de la pronuntare. In situatia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, detinutul poate contesta hotararea in 3 zile de la comunicare, la judecatoria din raza locului de detinere. Hotararea pronuntata de judecatorie este definitiva.
(3) In situatia in care, in urma analizei, judecatorul de supraveghere amana luareea unei masuri alternative, termenul maxim de amanarea nu poate depasi 6 luni.
Dupa aeasta perioada, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecatorul va dispune asupra stabilirii unei masuri alternative de executare a pedepsei.
(4) Pe durata executarii pedepsei persoana privata de libertate poate beneficia de oricare dintre masurile alternative.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Un accident rutier de proportii s-a produs joi dimineata, pe autostrada A3, la kilometrul 56,…
Presedintele ales Donald Trump a nominalizat-o pe Tulsi Gabbard pentru functia de director al serviciilor…
In contextul cresterii numarului de locuinte inchiriate in regim hotelier, Agentia Nationala de Administrare Fiscala…
Doua pisici din Bucuresti au fost aduse de proprietara lor la Spitalul Veterinar de Urgenta,…
Intr-o postare facuta pe pagina sa de Facebook, liderul liberal Florin Roman a declarat ca…
Membrii echipei de tranzitie a presedintelui ales al SUA, Donald Trump, intocmesc o lista de…