Infrangere pentru Dan Voiculescu. Camelia Bogdan va deveni judecator la Curtea Internationala Anticoruptie: „Rol similar cu al Curtii de la Haga”
Judecatoarea Camelia Bogdan, exclusa de doua ori din magistratura, anunta ca lucreaza acum in Statele Unite, alaturi de judecatori federali americani, la infiintarea Curtii Internationale Anticoruptie. Ea anunta si ca doreste sa revina „cat mai repede in magistratura romana”. „Mi-as dori foarte mult ca acest lucru sa se intample in prima jumatate a anului 2023, deoarece voi implini vechimea pentru a fi judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a precizat Bogdan.
„Curtea Internationala Anticoruptie este o initiativa promovata de judecatorul federal Mark Wolf, din Statele Unite ale Americii. Pentru acest proiect, in prezent, fac o serie de actiuni de voluntariat. Necesitatea infiintarii Curtii Internationale Anticoruptie s-a mai discutat in trecut, insa ea a fost reluata odata cu izbucnirea razboiului din Ucraina.
Concret, rolul este, ca si in cazul Curtii de la Haga, sa zicem, ca o anumita categorie de persoane si o anumita categorie de fapte sa fie trimise si anchetate de procurori independenti si sa fie judecate de judecatori specializati. Si voi da doar un exemplu pentru care ar fi nevoie de o astfel de Curte: anchetarea si judecarea, in mod corect si independent, a unor dictatori care isi spoliaza popoarele si raman nepedepsiti.
NU ESTE UN SECRET CA IMI DORESC SA FIU PRIMUL JUDECATOR INTERNATIONAL ANTICORUPTIE DIN ROMANIA, ATUNCI CAND SE VA INFIINTA CURTEA.
In prezent, sunt primul astfel de judecator din Romania care a semnat pentru sustinerea proiectului privind infiintarea Curtii Anticoruptie Internationala, alaturi de presedinti si prim-ministri din intreaga lume. Intre sustinatori este Clubul de la Madrid, grup care cuprinde foarte multi presedinti si sefi de guverne”, a declarat Camelia Bogdan intr-un interviu pentru Sun Media.
Curtea Internationala Anticoruptie ar urma sa functioneze incepand cu anul 2024, a precizat judecatoarea.
Camelia Bogdan a adaugat si ca un alt scop profesional este si sa devina judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
„Am fost exclusa de doua ori din magistratura, iar ultima excludere a ramas definitiva prin hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din aprilie 2022. Prin aceasta decizie, insa, a fost sesizata Curtea Constitutionala a Romaniei, care este in stadiul de efectuare a raportului. Sincer, nu vad cum exceptiile mele de neconstitutionalitate vor putea fi respinse de Curtea Constitutionala a Romaniei. (…) Sunt aparata si beneficiez de garantii pe Conventia ONU impotriva coruptiei, pe mecanismul Rule of Law, cel care a venit dupa ridicarea MCV.
Voi lucra cu toate aceste instrumente pentru a reveni cat mai repede in magistratura romana. Mi-as dori foarte mult ca acest lucru sa se intample in prima jumatate a anului 2023, deoarece voi implini vechimea pentru a fi judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Nu am ascuns niciodata faptul ca acesta a fost dezideratul meu suprem in magistratura, de a fi judecator la Inalta Curte, avand in vedere ca dosarele pe care le-am judecat au avut o complexitate foarte mare, iar hotararile definitive pe care le-am pronuntat au ramas apreciate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ma refer la cauza Voiculescu impotriva Romaniei sau Iancu impotriva Romaniei.
Am ajuns la aceasta maturitate profesionala fiindca am fost singurul magistrat roman specializat pe ce tine de combaterea spalarii banilor si pe recuperarea produsului infractiunii, follow the money. Am impus aceasta practica. Pana la mine, nimeni nu s-a mai preocupat de acest lucru. Ani de zile, procurorii, in repetate cauze de evaziune fiscala, sugerau ca nu s-au putut lua masuri asiguratorii fiindca inculpatul nu avea nimic pe numele lui. Am pus stop acestei practici care e bine intiparita in mintea cetatenilor.
Prin lupta pe care eu o duc acum pentru statul de drept in Romania, stiu ca pot crea o viata mai buna oamenilor. Ca pot ca, din banii recuperati din infractiuni, sa se construiasca autostrazi, spitale, sa existe bani pentru educatie si asa mai departe”, a subliniat Camelia Bogdan.
Camelia Bogdan l-a condamnat definitiv in Dosarul „ICA”, in august 2014, pe omul de afaceri Dan Voiculescu, care controleaza trustul „Antenelor”. Sentinta a fost de 10 ani de inchisoare si recuperarea a 60 de milioane de euro de catre stat, reprezentand valoarea prejudiciului din acest dosar. Dan Voiculescu a iesit conditionat din inchisoare, dupa aproape trei ani de detentie, in iulie 2017, insa prejudiciul din dosar nu a fost nici pana astazi recuperat in totalitate de stat.