Rusia a esuat in incercarea sa de a reveni in cel mai important organism al Natiunilor Unite pentru drepturile omului, rivalii sai obtinand mult mai multe voturi in Adunarea Generala, intr-o alegere considerata un test-cheie al eforturilor occidentale de a mentine Moscova izolata.
In scrutinul secret, Rusia a obtinut doar 83 de voturi, fata de 160 pentru Bulgaria si 123 pentru Albania, care au concurat impotriva sa in aceeasi grupare din Europa de Est pentru doua locuri in Consiliul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, pentru un mandat de trei ani care incepe la 1 ianuarie.
„Statele membre ale ONU au trimis un semnal puternic conducerii Rusiei ca un guvern responsabil de nenumarate crime de razboi si crime impotriva umanitatii nu are ce cauta acolo”, a declarat Louis Charbonneau, director ONU la Human Rights Watch.
Rusia a fost exclusa din Consiliu in urma cu 18 luni, in urma unei presiuni diplomatice conduse de SUA, dupa invadarea Ucraine, in februarie 2022 a Ucrainei.
Un organism de investigatie mandatat de ONU a declarat in martie ca Rusia a comis o gama larga de crime de razboi in Ucraina, cum ar fi omoruri intentionate, tortura si deportarea copiilor.
De asemenea, Curtea Penala Internationala i-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin si pe comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, de crime de razboi pentru deportarea ilegala a sute de copii ucraineni. Kremlinul respinge acuzatiile si jurisdictia Curtii.
Un oficial rus de rang inalt a acuzat Statele Unite ca au desfasurat eforturi de neegalat pentru a se asigura ca Rusia ramane in afara Consiliului pentru Drepturile Omului.
„Statele Unite au facut campanie pentru Albania”, a declarat Maria Zabolotskaia, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, citata de agentia de presa RIA. „O astfel de campanie indreptata direct impotriva noastra este fara precedent”.
Pe fondul unor semne de „oboseala” a razboiului din Ucraina, unii diplomati declarasera anterior ca Rusia are sanse rezonabile de a fi votata din nou in Consiliu.
„Nici macar nu a fost atat de aproape in cele din urma”, a declarat Richard Gowan, directorul ONU al Grupului International de Criza. „Cred ca este posibil ca diplomatii occidentali sa fi supraestimat riscul unei victorii a Rusiei pentru a-i tine pe membrii ONU in alerta”.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Un incendiu de amploare a izbucnit la un depozit de pe strada Scolii din localitatea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…