INGRIJORARE privind „securitatea” celor 50 de arme NUCLEARE aflate in baza SUA de la Incirlik. Ce se intampla daca Turcia devine ostila Statelor Unite
Zeci de arme nucleare americane stocate la baza aeriana Incirlik din Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, risca sa cada in mainile „teroristilor sau a altor forte ostile”, avertizeaza un raport publicat luni, transmite AFP, citata de Agerpres.
Siguranta acestui arsenal, aflat la 110 kilometri de Siria, a fost pusa sub semnul intrebarii de mai multa vreme, insa puciul ratat din 15 iulie din Turcia a relansat temerile pe aceasta tema.
„Este imposibil de stiut daca Statele Unite ar fi putut mentine controlul asupra armelor in caz de razboi civil prelungit in Turcia”, considera in raportul sau grupul de reflectie apolitic Stimson Center.
Baza aeriana de la Incirlik reprezinta o miza strategica pentru coalitia internationala condusa de SUA impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, deoarece ea ofera acces rapid la tintele vizate in Irak si in Siria. Insa in luna martie, Pentagonul a ordonat, din ratiuni de securitate, evacuarea familiilor militarilor si personalului civil stationati in sudul Turciei. Comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel ca si cateva sute de generali, judecatori si procurori acuzati de Ankara ca au sustinut puciul esuat.
„Din punctul de vedere al securitatii, sa stochezi aproximativ 50 de arme nucleare americane la baza aeriana din Incirlik inseamna sa joci la ruleta rusa”, spune coautoarea raportului, Laicie Heeley. „Exista dispozitive de protectie importante (…), dar acestea nu sunt decat dispozitive de protectie, ele nu elimina riscul. In cazul unei lovituri de stat, nu putem spune cu certitudine ca am fi fost capabili sa pastram controlul”, a explicat ea pentru AFP.
Armele nucleare sunt conservate la baza din Turcia ca mijloc de descurajare a Rusiei, dar si pentru a demonstra angajamentul american in cadrul NATO, alianta militara in care Turcia este membru istoric. Dupa puciul ratat, dezbaterea cu privire la aceste arme a capatat proportii in SUA.
„Cu toate ca pana acum am evitat o catastrofa, avem numeroase dovezi ca securitatea armelor americane stocate in Turcia se poate modifica pur si simplu de pe-o zi pe alta”, a explicat cu ingrijorare Steve Andreasen, fost director pentru aparare si control al armelor din cadrul Consiliului Securitatii Nationale de la Casa Alba, in paginile ziarului Los Angeles Times.
Kori Schake, de la institutul Hoover, a scris in The New York Times ca aceste arme „nu pot fi folosite fara coduri, facand imposibila activarea lor fara autorizare”. „Faptul ca armele nucleare sunt stationate in Turcia nu le face vulnerabile (…), chiar daca tara (Turcia) ar deveni ostila la adresa Statelor Unite”, spune ea.
Invitat sa comenteze concluziile raportului elaborat de Stimson Center, Pentagonul evita s-o faca. „Nu facem comentarii pe tema localizarii bunurilor strategice”, s-a multumit sa raspunda Ministerul Apararii din SUA, precizand ca a luat „masurile corespunzatoare” pentru a asigura securitatea personalului si a „instalatiilor”. Autorii raportului apreciaza indeosebi ca bombele nucleare B61 ar trebui retrase imediat din Europa.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook