Parlamentul Turciei a adoptat joi seara o lege privind dezinformarea, care prevede pana la trei ani de inchisoare pentru raspandirea de „informatii false sau inselatoare”, transmite agentia AFP preluata de Agerpres.
Proiectul de lege fusese depus in parlament in luna mai de catre deputatii partidului AKP al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, care urmareste sa castige un nou mandat in iunie 2023.
Opozitia a protestat, insa legea a fost adoptata cu 334 de voturi din totalul de 581.
Pe langa ziare, radiouri, televiziuni, legea vizeaza retelele de socializare si site-urile web carora li se va cere sa denunte si sa comunice informatiile personale ale utilizatorilor acestora acuzati ca raspandesc stiri false.
Dezbatute de la inceputul lunii octombrie, cele 40 de articole ale legii intitulate oficial „legea presei”, au facut obiectul a numeroase amendamente depuse (fara succes) de opozitie, care denunta o „lege a cenzurii”.
Articolul 29, in special, prevede pedepse cu inchisoarea de la unu la trei ani pentru „raspandirea de informatii false sau inselatoare, contrare securitatii interne si externe a tarii si de natura sa dauneze sanatatii publice, sa tulbure ordinea publica, sa raspandeasca frica sau panica in randul populatiei”.
In decembrie 2021, seful statului era de parere ca retelele de socializare, percepute initial ca un simbol al libertatii, „au devenit una din principalele amenintari la adresa democratiei”.
Legea prevede, de asemenea, ca presedintia va fi responsabila pentru pregatirea unui „Buletin de dezinformare in fiecare luni (…) pentru a informa publicul despre dezinformare si stiri false”.
Proiectul de lege a starnit numeroase ingrijorari in cercurile jurnalistice si in randul organizatiilor pentru drepturile omului, ai caror membri s-au mobilizat la inceputul lunii, protestand, mascati in negru, in fata parlamentului.
Un numar de 12 asociatii si sindicate ale jurnalistilor, inclusiv Reporteri Fara Frontiere (RSF), au denuntat proiectul de lege, criticand o incercare de cenzura din partea guvernului.
Conform clasamentului RSF, in 2022 Turcia ocupa locul 149 din 180 in privinta libertatii de informare.
Inaintea adoptarii legii, Consiliul Europei a denuntat „obstructionarea” libertatii de exprimare garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. La inceputul lunii octombrie, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu „potentialele consecinte”, in special riscul „intensificarii auto-cenzurii” in perspectiva viitoarelor alegeri.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…