Jandarmeria Cluj a emis, luni, un comunicat in care sustine ca fostul colonel de Securitate Ioan Gocan a fost inmormantat cu onoruri militare pentru ca „nu a existat o masura complementara de degradare militara”, desi acesta a fost condamnat pentru definitiv de statul roman pentru fapte care incalca legislatia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
„Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public cu privire la ceremonia de inmormantare care a avut loc vineri, 6 noiembrie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cluj face urmatoarele precizari: In conformitate cu O.M.A.I nr.64 din 2014, cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de inmormantare cu onoruri militare.
In conditiile in care nu a existat o masura complementara de degradare militara, persoana la care se face referire avea dreptul la onoruri militare. Facem totodata precizarea ca la respectiva inmormantare nu a participat niciun reprezentant al conducerii institutiei noastre”, anunta Jandarmeria Cluj.
Fostul colonel de Securitate Ioan Gocan, care a urmarit-o informativ pe Doina Cornea, a fost inmormantat cu onoruri militare si salve de pusca . Acesta era condamnat definitiv de statul roman pentru fapte care incalca legislatia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii – CNSAS, a anuntat ca sefii Jandarmeriei Cluj au participat, vineri, 6 noiembrie, la inmormantarea unui fost ofiter al Securitatii, condamnat de statul roman definitiv pentru fapte care incalca legislatia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
„Jandarmeria romana, una din cele mai putin reformate institutii din Romania, recidiveaza pe campul, atat de prost inteles, al memoriei si legitimitatii institutionale.
In Cluj, ieri, a fost inmormantat un fost ofiter de securitate, condamnat definitiv intr-un proces cu CNSAS pentru incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Este vorba de colonelul Ioan D. Gocan (n. 25.02.1932 – sat Sardu, comuna Sinpaul, Cluj, decedat pe 3 noiembrie a.c.), numit in colectivul de conducere al Inspectoratului de securitate judetean Cluj inca din 18 februarie 1968. Omul era maior atunci, fiind numit seful Sectiei III (Contraspionaj) la Securitatea municipiului Cluj. Devine lt. col. in iulie 1972, ocupand functia de adjunct sef Serviciu Contraspionaj.
A tot activat pe aceeasi linie, contraspionajul, dar pentru ca urmase si un curs de cercetari penale, avea atributii si pe linia asta. Era, cu alte cuvinte, si anchetator. Ultimul grad in Securitate a fost cel de colonel, lucrand pe aceeasi linie, Serviciul 3 – Contraspionaj. Implicat in multe cazuri de urmarire prin DUI a diverselor voci protestatare sau dizidente, cazul cel mai cunoscut fiind obiectivul „Diana” (Doina Cornea).
Iata ce scria despre fosta opozanta anticomunista, in 1984, cel a carui memorie Jandarmeria Cluj o onoreaza astazi: „Avand conceptii politico-filozofice straine ideologiei noastre, sub influenta legaturilor cu cetatenii straini mentionati, C.[ornea] D.[oina] a trecut si in ultima perioada in mod deschis la actiuni denigratoare si ostile regimului nostru, exercitand influenta negativa indeosebi asupra studentilor si in mediul relatiilor sale mai apropiate. Pentru contracararea si anihilarea activitatilor sale negative, la propunerea noastra, cu aprobarea Comitetului Judetean P.C.R., la 03.02.1982 a fost pusa in discutia colectivului de munca – de catre conducerea Universitatii. Cu aceasta ocazie, a adoptat o atitudine de justificare si minimizare a faptelor, iar ulterior nu a intreprins nimic pentru a-si revizui activitatea, in luna august 1982, a scos din tara prin fiica sa, care a fost ca turista in Romania, un material deosebit de dusmanos si denigrator la adresa realitatilor social-politice din tara noastra, ce a fost difuzat de postul de radio «Europa Libera».”
Pentru celelalte fapte de arme, nu putine, atasez Sentinta civila nr. 7238/2 noiembrie 2011 a CAB.
Conducerea Jandarmeriei Cluj a decis, nici mai mult nici mai putin, sa participe la inmormantarea unui fost ofiter al Securitatii, condamnat de statul roman definitiv pentru fapte care incalca legislatia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, punand in scena onoruri militare, salve de pusca, tricolorul in vant, legitimandu-se, prin asta, de la fostele lui fapte de arme.
Ma intreb, retoric, daca nu suntem in fata unei mari probleme legata de simbolurile statului, puse in slujba onorarii unui fost lucrator al principalului organ represiv al statului totalitar.
Momentul sublim s-a produs ieri, 6 noiembrie, la cimitirul Cordos, unde a fost inmormantat fostul ofiter.
Poate sefii Jandarmeriei Cluj isi fac timp, printre gloante trase, onoruri la drapel, cocarde tricolore si lacrimi, sa citeasca. De pilda ce spun judecatorii in 2011, apropos de eternele scuze ale securistilor: „De asemenea, nici imprejurarea ca ar fi respectat reglementarile specifice din epoca nu prezinta, de asemenea, nicio relevanta, activitatile desfasurate de reclamant fiind analizate din perspectiva respectarii prevederilor constitutionale, in considerarea suprematiei acestora, respectiv a tratatelor si pactelor internationale semnate de Romania in epoca”.
Nu doar ca fostele „Trupe de Securitate” nu se dezmint, dar avem o mare problema cu intelegerea trecutului propriilor institutii (e destul de grav ca Jandarmeria n-a reusit sa-si construiasca o legitimitate simbolica din perioada post-totalitara si poarta o nedisimulata admiratie Securitatii) si o si mai mare problema cu raportul fata de celelalte institutii ale statului democratic care l-au condamnat definitiv pe ofiter (actiunea CNSAS – verificat in urma accesului la dosar, ca lucrator, dosarul 10239/2/2009, si stabilita calitatea de lucrator prin Sentinta civila definitiva 7238/02.11.2011 si Curtea Constitutionala, in 2011, care prin Decizia nr. 760 i-a respins ofiterului o invocata exceptie de neconstitutionalitate pe OUG 24/2008).
Cu onoruri militare, prin ignoranta si sfidare a deciziilor unor instante judecatoresti, conducerea Jandarmeriei Cluj are de dat, destul de repede ma gandesc, niste explicatii publice. Si niste scuze”, a scris Demetriade pe Facebook.
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…
Un cartonas rar, vechi de 91 de ani, cu Babe Ruth, care a fost cumparat…