Inrautatirea climatului de afaceri in zona euro reaprinde temerile legate de recesiune

analize

banca centrala europeana

Activitatea intreprinderilor din zona euro a scazut mult mai mult decat se astepta in iulie, deoarece cererea in industria dominanta a serviciilor din blocul comunitar  s-a redus, in timp ce productia fabricilor s-a contractat in cel mai rapid ritm de cand a aparut COVID-19, arata un sondaj.

Declinul a fost larg raspandit, cele mai mari doua economii ale zonei euro – Germania si Franta – fiind ambele in teritoriu de contractie ceea ce sporeste temerile ca blocul va intra din nou in recesiune, transmite Reuters.

Sondajul a indicat, de asemenea, ca campania sustinuta a Bancii Centrale Europene de crestere a ratelor dobanzilor incepe sa isi puna amprenta asupra consumatorilor si sa afecteze sectorul serviciilor. Acest lucru va ridica intrebari pentru guvernatorii bancii, care se vor reuni joi, pentru a pune in balanta lupta impotriva inflatiei record si daunele economice pe care le-ar putea provoca o noua majorare a dobanzilor.

Indicele compozit flash HCOB al directorilor de achizitii a scazut la un minim al ultimelor opt luni, de 48,9 in iulie, de la 49,9 in iunie.

„Slabiciunea a fost raspandita in toate sectoarele, dar sectorul manufacturier a fost cel care a inregistrat un alt rezultat negativ”, a declarat Paolo Grignani de la Oxford Economics.”

Activitatea din Germania, cea mai mare economie europeana, s-a contractat in iulie, ceea ce sporeste probabilitatea unei recesiuni in a doua jumatate a anului, iar in Franta incetinirea s-a extins in luna iulie, deoarece atat sectorul serviciilor, cat si cel al productiei au avut rezultate mai slabe decat se astepta.

In Marea Britanie, in afara zonei euro, sectorul privat a inregistrat in iulie cel mai slab ritm de crestere din ultimele sase luni, in conditiile in care comenzile pentru intreprinderi stagneaza pe fondul cresterii ratelor dobanzilor si al inflatiei inca ridicate.

Indicele PMI al serviciilor din zona euro a scazut la 51,1 de la 52,0, cel mai scazut nivel din ianuarie si mai putin decat prognoza sondajului Reuters de 51,5. Consumatorii indatorati, care resimt presiunea cresterii costurilor de imprumut si a preturilor, au redus cheltuielile.

Indicele PMI care acopera sectorul de productie al blocului a scazut la 42,7 de la 43,4. Sondajul Reuters prevazuse o usoara crestere la 43,5.

Scaderea a avut loc in ciuda faptului ca producatorii au eliminat intarzierile in aprovizionare si si-au redus preturile. Fabricile au beneficiat de o scadere brusca a costurilor cu inputurile, ca urmare a scaderii cererii de materiale si a imbunatatirii ofertei.

„Presiunile asupra preturilor de intrare au continuat sa se atenueze, dar acest lucru s-a datorat aproape in intregime scaderii costurilor in sectorul manufacturier, ceea ce, la randul sau, reflecta probabil scaderea preturilor la energie, precum si imbunatatirea conditiilor de aprovizionare la nivel mondial”, a declarat Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics.

In timp ce preturile din sectorul serviciilor s-au dovedit mai rezistente, orice semn de relaxare a presiunilor va fi probabil binevenit de catre factorii de decizie de la BCE, care nu au reusit sa readuca inflatia la tinta de 2%, in ciuda implementarii celui mai agresiv program de inasprire a politicii din istoria bancii.

Acestia vor majora joi ratele dobanzilor cu 25 de puncte de baza, ceea ce va adauga la necazurile consumatorilor, potrivit tuturor economistilor dintr-un sondaj Reuters, dintre care o usoara majoritate se asteapta la o noua majorare in septembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: