Inregistrari compromitatoare despre „politicieni de la Bucuresti”, pregatite sa fie lansate de oligarhul Plahotniuc. Pierde puterea si este turbat
Dan Turturica, un jurnalist care a publicat numeroase informatii confidentiale din zona politicii de varf, anunta ca este posibil ca oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc sa dea publicitatii inregistrari cu politicieni romani de top. Deja, Plahotniuc a difuzat filmari cu camera ascunsa in care apare presedintele Moldovei, Igor Dodon.
„La Chisinau are loc un adevarat cutremur. Sustinerea pe care Igor Dodon, presedintele comunist si pro-rus, i-a acordat-o Maiei Sandu, cel mai pro-occidental politician, pentru a deveni prim-ministru, semnaleaza o intelegere fara precedent intre Est si Vest in privinta Moldovei.
Din pacate, de pierdut, se pare, nu pierde doar Plahotniuc, marele mafiot care a cumparat cam tot ce misca dincolo de Prut, ci si Romania. Statul nostru a pariat nepermis de mult pe el, iar infrangerea lui, daca se va intampla, ar putea fi si a noastra.
Mai mult decat atat, nu este exclus ca Plahotniuc sa traga dupa el si cativa politicieni de la Bucuresti pe care fie i-a finantat, fie i-a filmat in ipostaze compromitatoare. Filmarea cu Dodon, in care recunoaste ceea ce cam stiam cu totii, si anume ca a fost finantat de Moscova, s-ar putea sa fie doar prima pe care o pune masa”, a scris Turturica pe Facebook.
Partidul Democrat din Moldova, condus de Plahotniuc, a avut parte de o puternica sustinere din partea guvernului de la Bucuresti, mai ales de cand PSD si ALDE au preluat puterea. In decembrie 2016, Vlad Plahotniuc, a felicitat PSD pentru rezultatele obtinute in alegerile din Romania, subliniind ca „se bucura pentru victoria prietenilor si partenerilor din Romania”.
Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, controlata de Plahitniuc, a invalidat sambata decretele presedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, si numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chisinau.
Noul guvern depusese deja juramantul in fata Parlamentului.
Anterior, Curtea a decis ca Parlamentul nu isi mai poate exercita atributiile constitutionale, inclusiv cele de control asupra executivului, intrucat mandatul sau a expirat. Conform instantei, toate actele adoptate de legislativ in sedinta de sambata sunt neconstitutionale.
Sedinta parlamentului a fost convocata de Partidul Socialist (PSRM) al presedintelui Igor Dodon si de blocul pro-european ACUM, alcatuit din PAS si din Platforma Demnitate si Adevar (PPDA).
Deputatii au votat mai intai – de asemenea neconstitutional, potrivit instantei de resort – si noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanii ca presedinta.