„Inscenare si jocuri politice murdare”. Avocatii Sorinei Pintea, prima reactie fata de acuzatiile procurorilor DNA

politica

Cabinetul de avocati Mocanu & Asociatii a transmis, duminica, un comunicat de presa in care sustine ca Sorina Pintea „este victima unei inscenari si a unor jocuri politice murdare”. „Doamna Sorina Pintea nu se face vinovata de infractiunea de care este acuzata, domnia sa nu a savarsit vreo infractiune si nu a pretins sume de bani, asa cum se sustine”, mai sustin avocatii fostului ministru.

„Avand in vedere informatiile contradictorii aparute in spatiul public la adresa doamnei Sorina Pintea, facem urmatoarele precizari pentru a clarifica acuzatiile formulate impotriva acesteia:

1. In opinia organului de urmarire penala, acuzatia de luare de mita in forma continuata, fapta prevazuta de disp. art. 289 alin.1) Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicare art. 35 alin.1) Cod penal, consta in doua acte materiale:

a) solicitarea si primirea in mod direct si pentru sine, undeva in luna noiembrie /decembrie 2019 a sumei de 10.000 Euro de la suspectul C.M., suma care ar fi provenit de la un reprezentant al unei societati comerciale din Bucuresti. Cu privire la aceasta fapta exista doar un denunt, initial sustinandu-se ca ar fi fost data lui C.M. pentru el si abia din data de 27.02.2020 s-a pretins ca aceasta ar fi ajuns in realitate la doamna Sorina Pintea.

b) solicitarea si primirea in mod direct, in data de 28.02.2020, a sumei de 120.000 lei de la suspectul C.M., suma care ar fi provenit de la un reprezentant al conducerii unei societati comerciale din Bucuresti. Aceasta acuzatie este sustinuta doar prin denuntul lui C.M., redarea trunchiata a unui dialog de aproape 1 minut din 28.02.2020 si de plasarea unei pungi cu bani, al carui continut nu a fost cunoscut de doamna Sorina Pintea pana la sosirea organelor de urmarire penala.

Nu a existat un flagrant, acesta fiind motivul pentru care nu exista un proces verbal incheiat in acest sens. Mentionam in mod expres ca nu este vorba de achizitionarea de aparatura si/sau consumabile medicale avand legatura cu epidemia de Coronavirus, fiind vorba despre un contract incheiat si derulat in 2019.

Doamna Sorina Pintea nu se face vinovata de infractiunea de care este acuzata, domnia sa nu a savarsit vreo infractiune si nu a pretins sume de bani, asa cum se sustine. De altfel, doamna Sorina Pintea nu a avut atributii in legatura cu incheierea sau executarea contractului de achizitie publica in raport de care sunt formulate acuzatiile.

Doamna Sorina Pintea este victima unei inscenari si a unor jocuri politice murdare, dovada suplimentara in acest sens fiind si gestul denuntatorului, extrem de atipic procedural, de a-i contacta fiul pentru a-i spune adevarul, si anume ca, in realitate, banii nu erau solicitati pentru mama sa si nici predati ulterior acesteia.

Nici fiul doamnei Sorina Pintea si nici aceasta nu au formulat acuzatii la adresa altor persoane, intrucat nu au cunostinta de fapte de natura penala, insa este evident, inca o data, ca informatiile denuntatorului C.M. sunt false si nefondate.

Doamna Sorina Pintea se afla intr-o lupta nedreapta, intrucat este obligata sa isi apere intreaga cariera si probitate profesionala dintr-o postura vulnerabila, starea sa de sanatate fiind una precara, agravata pe fondul privarii de libertate”, se arata in comunicatul casei Mocanu & Asociatii.

Tribunalul Bucuresti a decis sambata seara arestarea preventiva pentru 30 de zile a Sorinei Pintea in dosarul in care este acuzata de luare de mita.

Sambata dimineata, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie anuntau ca au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29 februarie 2020, a Sorinei Pintea, manager al Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, judetul Maramures, pentru comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.

„In perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentantii unei societati comerciale, in doua transe, sumele de 10.000 de euro si 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentand un procent de 7% din valoarea unui contract de achizitie publica ce avea ca obiect „proiectarea si executarea lucrarilor de amenajare bloc operator-sala chirurgie cardiovasculara si toracica si spatii adiacente”, incheiat in anul 2019 de unitatea spitaliceasca cu societatea comerciala. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu ca manager si ordonator de credite”, se arata in ordonanta procurorilor.

Conform sursei citate, „in data de 28 februarie 2020, dupa primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc in biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante”.

„Inculpatei i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. (…) Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se preciza intr-un comunicat DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: