Institutii guvernamentale franceze, lovite de un atac cibernetic „intens”
Atacuri cibernetice de o „intensitate fara precedent” au vizat mai multe institutii guvernamentale franceze cu doar cateva luni inainte de Jocurile Olimpice de la Paris, dar au fost izolate, a declarat luni biroul premierului, potrivit France 24.
Cel mai recent atac cibernetic care a lovit Franta vine dupa avertismentul consilierului pentru aparare al lui Attal, chiar saptamana trecuta, ca Jocurile Olimpice din iulie si alegerile pentru Parlamentul European din iunie ar putea fi „tinte semnificative”.
Biroul premierului Gabriel Attal a declarat ca mai multe institutii de stat au fost vizate, dar nu a oferit detalii.
„Multe institutii ministeriale au fost vizate” de duminica „folosind mijloace tehnice cunoscute, dar de o intensitate fara precedent”, a spus biroul lui Attal.
O sursa de securitate a declarat pentru AFP ca atacurile „nu sunt in prezent imputabile Rusiei”, un suspect evident pentru multi avand in vedere sprijinul Parisului pentru Kiev de la invazia Ucrainei.
O celula de criza a fost activata pentru a implementa contramasuri, ceea ce inseamna ca „impactul acestor atacuri a fost redus pentru majoritatea serviciilor si accesul la site-urile institutiilor statului a fost restaurat”, a mai spus bioul presedintelui.
Pe Telegram, mai multe grupuri de hackeri au revendicat responsabilitatea pentru atacuri, inclusiv una care se numeste Anonymous Sudan. „Am efectuat un atac cibernetic masiv… daunele vor fi uriase”, a spus grupul, care posteaza cu un avatar al unei masti Guy Fawkes cu gluga in fata unei scene din desert cu piramide.
Guy Fawkes este cunoscut pentru complotul sau din 1605 de a arunca in aer parlamentul Marii Britanii, iar imaginea sa a devenit un simbol larg raspandit pentru protestul revolutionar.
„Au fost afectate o multime de sectoare guvernamentale diferite, inclusiv site-uri web foarte importante, cu subdomeniile lor respective”, se arata in comunicat.
Anonymous Sudan este cunoscut pentru comiterea, in ultimul an, a unor atacuri impotriva site-urilor web din tari precum Suedia, Danemarca si Israel. Se presupune ca are sediul in Sudan, spune ca vizeaza ceea ce considera a fi activitate anti-musulmana, cu unele semne ca are simpatii fata de Rusia.
Site-ul web de specialitate Numerama a declarat ca motivatiile exacte ale Anonymous Sudan sunt „neclare”, adaugand totusi ca are un istoric de „tintire a inamicilor desemnati de Moscova”.
Anonymous Sudan a anuntat ca a lansat un atac DDoS asupra site-urilor web ale unor institutii franceze. Un atac DDoS implica utilizarea unui computer sau a unei retele de computere pentru a transmite un numar masiv de solicitari unui sistem tinta, coplesind capacitatea acestuia de a raspunde utilizatorilor legitimi.
Potrivit companiei americane de securitate cibernetica Cloudflare, Anonymous Sudan este unul dintre multele grupuri care folosesc atacuri DDoS, iar organizatiile se pot proteja impotriva metodelor sale.
Cel mai recent atac cibernetic vine, de asemenea, in urma unui apel al ministrului Apararii, Sebastien Lecornu, luna trecuta, de a spori protectia impotriva „sabotajului si atacurilor cibernetice” din partea Rusiei, intr-o nota interna, vazuta de AFP, care spunea ca ministerul sau se afla in fruntea listei tinte a Moscovei.