Intalnire Cavusoglu-Blinken: Ministrul turc de externe spune ca votul pentru aderarea Suediei si Finlandei la NATO nu este legat de cumpararea de avioane F-16 din SUA

externe

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, miercuri, ca cererea Turciei pentru avioane de lupta F-16 si candidaturile Suediei si Finlandei la NATO „nu sunt legate”, informeaza Anadolu.

Adresandu-se reporterilor in urma unei intalniri cu omologul sau american Antony Blinken, Cavusoglu a spus ca Congresul SUA nu ar trebui sa prezinte aceste probleme separate ca fiind legate.

„Spunem ca aceste doua probleme diferite nu ar trebui sa fie legate intre ele”, a subliniat el.

El a adaugat ca votul pentru aderarea Suediei si Finlandei la NATO nu a fost niciodata folosit ca o „preconditie” in procesul de vanzare a F-16.

„Daca administratia (Biden) ramane ferma, aceasta problema ar fi rezolvata”, a spus Cavusoglu.

In octombrie anul trecut, Ankara a facut o cerere catre Washington pentru 40 de avioane F-16 si kituri de modernizare, in timp ce Departamentul de Stat a notificat informal saptamana trecuta Congresul despre potentiala vanzare.

Numind intalnirea sa cu Blinken „fructuoasa”, Cavusoglu a spus ca Turkiye a propus SUA sa organizeze intalniri in cadrul Mecanismului strategic Turcia-SUA de cel putin doua ori pe an.

El a spus ca l-a invitat si pe Blinken sa viziteze Turcia si sa participe la Forumul Diplomatiei din Antalya in martie.

Intrebat despre vanzarea de avioane F-35 catre Grecia, ministrul turc de externe a spus ca politica SUA de echilibru intre Turcia si Grecia s-a „deteriorat”. „Cipriotii greci vor putea cumpara arme din SUA. Impotriva cui va cumpara? Impotriva cipriotilor turci, impotriva Turciei”, a spus el.

Cavusoglu s-a intalnit miercuri la Washington, D.C. cu Blinken pentru a discuta despre relatiile bilaterale, vanzarea avioanelor de lupta F-16 si probleme regionale in cadrul reuniunilor Mecanismului strategic Turcia-SUA.

Mecanismul a fost lansat in aprilie anul trecut, in urma unei intalniri intre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau american Joe Biden, in marja summitului G-20 de la Roma.

Erdogan si Biden au convenit sa stabileasca un mecanism care promoveaza dialogul la nivel inalt si abordeaza problemele asupra carora Turcia si SUA nu sunt pe deplin de acord, impreuna cu problemele la care exista discutii.

Cu o zi inainte de intalnirea lui Cavusoglu, adjunctul ministrului turc de externe Sedat Onal si subsecretarul de stat al SUA Victoria Nuland au avut consultari in cadrul mecanismului.

Cavusoglu si Blinken au avut anul trecut intalniri bilaterale in marja Adunarii Generale a ONU de la New York si a summitului NATO din Romania, dar aceasta este prima vizita oficiala a lui Cavusoglu la Washington.

Relatiile dintre Turcia si SUA au fost tensionate in ultimii ani din cauza sprijinului SUA pentru gruparea terorista YPG/PKK din nordul Siriei si a dezacordurilor cu privire la achizitionarea de catre Turcia a sistemului de aparare aeriana S-400 al Rusiei in 2017.

In 2019, sub administratia Trump, SUA au scos Turcia din programul de lupta comun F-35 din cauza achizitionarii de catre Ankara a unui S-400. Ankara a subliniat in mod repetat ca S-400 nu prezinta niciun risc pentru F-35.

In ultimele luni, inalti oficiali americani au laudat eforturile de mediere ale Turciei intre Rusia si Ucraina si rolul sau in negocierea acordului de referinta cu cereale din vara trecuta, care a permis transportarea a milioane de tone de cereale ucrainene in multe tari, usurand criza alimentara globala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: