Intalnire neasteptata, Tariceanu pune la cale o alianta anti-Bruxelles si anti-justitie impreuna cu Polonia

news

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a intalnit vineri cu ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marcin Wilczek. Intalnirea apare la o zi dupa ce Parlamentul European a adoptat o rezolutie dura impotriva Poloniei pentru ca prin modificarea legilor justitiei pune independenta justitiei in pericol.

Potrivit comunicatului oficial al Senatului, Tariceanu a discuta cu amabasadorul polonez „importanta cooperarii in plan economic si interesul reciproc al celor doua tari pentru dezvoltarea de proiecte la nivel regional”. Insa este foarte curios cum intalnirea are loc tocmai dupa ce Bruxelles-ul a sanctionat dur Polonia pentru actiunile anti-justitie. Dupa cum bine se cunoaste, si Tariceanu este unul dintre sustinatorii unor legi similare in Romania, de slabire a independentei justitiei.

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezolutie prin care solicita statelor membre ale Uniunii Europene sa ia masuri impotriva Poloniei pentru modificarile ample ale legilor justitiei care, in opinia PE, submineaza independenta justitiei si reprezinta o amenintare pentru statul de drept, informeaza BBC, citat de Rador.

Rezolutia sustine Consiliul European in deschiderea unei proceduri care, teoretic, ar putea avea drept rezultat pierderea dreptului de vot al Poloniei in Consiliu.

Care este varianta oficiala a intalnirii dintre Tariceanu si ambasadorul polonez

Potrivit unui comunicat al Senatului, discutiile au evidentiat dinamica „excelenta” a dialogului parlamentar si stransa colaborare, in cadrul careia se contureaza initiative si actiuni comune in format extins, avand in vedere convergenta intereselor in cadrul UE si NATO si rolul regional important al ambelor state, care dezvolta relatii privilegiate in cadrul parteneriatului strategic bilateral.

Tariceanu a mentionat ca o atentie deosebita este acordata consolidarii rolului Legislativelor in problematica securitatii regionale si internationale, in acest sens fiind intreprinse demersuri pentru constituirea unui pilon parlamentar al platformei de dialog si consultare in materie de securitate consacrata ca Formatul Bucuresti (B9).

„Partea romana a exprimat increderea ca organizarea la Bucuresti, in anul 2018, la initiativa comuna a Senatului Romaniei si Senatului Republicii Polone, a primului summit parlamentar al Formatului B9 va contribui la seria de consultari ale statelor din flancul estic al NATO in pregatirea Summitului NATO de la Bruxelles din 2018”, se mai arata in comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: