Intalnire Putin-Erdogan. Presedintele turc spune ca acordul privind cerealele poate fi relansat in curand
Presedintele turc Tayyip Erdogan a declarat luni, dupa discutiile cu Vladimir Putin din Rusia, ca in curand va fi posibila relansarea acordului cu cereale despre care Natiunile Unite spune ca a contribuit la atenuarea crizei alimentare prin introducerea cerealelor ucrainene pe piata mondiala, potrivit Reuters.
Rusia a renuntat la acord in iulie – la un an dupa ce a fost intermediat de catre Natiunile Unite si Turcia – plangandu-se ca propriile sale exporturi de alimente si ingrasaminte se confrunta cu obstacole serioase.
Erdogan, care a jucat anterior un rol important in convingerea lui Putin sa ramana in acord, si Natiunile Unite incearca sa-l determine pe Putin sa revina la acord.
„Credem ca vom ajunge la o solutie care sa raspunda asteptarilor in scurt timp”, a spus Erdogan in statiunea Soci de la Marea Neagra, dupa prima sa intalnire fata in fata cu Putin din 2022.
Erdogan a spus ca asteptarile Rusiei sunt cunoscute tuturor si ca deficientele ar trebui eliminate, adaugand ca Turcia si Natiunile Unite au lucrat la un nou pachet de sugestii pentru a atenua preocuparile Rusiei.
Putin a spus ca Rusia ar putea reveni la acordul cu cereale daca Occidentul indeplineste un memorandum separat convenit cu Natiunile Unite in acelasi timp pentru a facilita exporturile rusesti de alimente si ingrasaminte.
Stand alaturi de Erdogan, Putin a spus ca Rusia ar putea reveni la acord, dar numai daca Occidentul inceteaza sa restrictioneze exporturile agricole rusesti sa ajunga pe pietele globale.
„Vom fi gata sa luam in considerare posibilitatea de a reinvia acordul cu cereale si i-am spus din nou domnului presedinte despre asta astazi – vom face acest lucru de indata ce toate acordurile privind ridicarea restrictiilor la exportul produselor agricole rusesti vor fi pe deplin implementate”, a spus Putin.
El a adaugat ca afirmatiile Occidentului potrivit carora Rusia a alimentat o criza alimentara prin suspendarea participarii la acordul cu cereale sunt incorecte, deoarece preturile nu au crescut la iesirea din acord. „Nu exista lipsa fizica de alimente”, a spus Putin.
In timp ce exporturile rusesti de alimente si ingrasaminte nu fac obiectul sanctiunilor occidentale impuse dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, iar Rusia a exportat cantitati record de grau anul trecut, Moscova si exportatorii agricoli spun ca restrictiile privind platile, logistica si asigurarile au impiedicat transporturile.
„Occidentul continua sa blocheze aprovizionarea cu cereale si ingrasaminte din Federatia Rusa a pietelor mondiale”, a spus Putin, adaugand ca Occidentul a „inselat” Rusia in legatura cu acordul, deoarece tarile bogate au primit peste 70% din cerealele exportate in cadrul acordului.
Rusia si Ucraina sunt doi dintre principalii producatori agricoli ai lumii si jucatori importanti pe pietele de grau, orz, porumb, rapita, ulei de rapita, seminte de floarea soarelui si ulei de floarea soarelui.
Putin a spus ca Rusia se asteapta la o recolta de cereale de 130 de milioane de tone in acest an, din care 60 de milioane de tone ar putea fi exportate.