Intalnire tripartita in Cuba: Dupa ce Fregata Amiral Gorshkov si submarinul cu propulsie nucleara Kazan au ajuns in Cuba, SUA au trimis un submarin de atac in Golful Guantanamo, iar Canada o nava de patrulare la Havana

externe

O nava de patrulare a marinei canadiane a ajuns, vineri, la Havana, la doar cateva ore dupa ce Statele Unite au anuntat ca un submarin de atac rapid a acostat la baza navala Guantanamo din Cuba, ambele nave fiind pe urmele navelor de razboi rusesti care au sosit pe insula la inceputul acestei saptamani, potrivit Reuters.

Intalnirea navelor in Cuba – o natiune insulara condusa de comunisti la doar 160 km de Florida, a servit drept amintire a vechilor tensiuni din timpul Razboiului Rece si a legaturilor tensionate actuale dintre Rusia si natiunile occidentale cu privire la razboiul din Ucraina.

Cu toate acestea, atat SUA, cat si Cuba au spus ca navele de razboi rusesti nu reprezinta o amenintare pentru regiune. Rusia a caracterizat, de asemenea, sosirea navelor sale de razboi in Cuba aliata ca fiind de rutina.

Fregata Amiral Gorshkov si submarinul cu propulsie nucleara Kazan, pe jumatate scufundat, cu echipajul pe punte, au navigat miercuri in portul Havana, dupa ce au efectuat antrenament pentru „arme cu rachete de inalta precizie” in Oceanul Atlantic.

Nava canadiana de patrulare Margaret Brooke a inceput vineri manevrele pentru a intra in portul Havana, parte a ceea ce Comandamentul pentru Operatii Comune Canadiene a numit „o vizita in port… ca recunoastere a relatiei bilaterale de lunga durata dintre Canada si Cuba”.

Cu cateva ore mai devreme, Comandamentul de Sud al SUA a declarat ca submarinul de atac rapid Helena a sosit intr-o vizita de rutina in Golful Guantanamo, o baza navala americana din partea de sud-est a insulei, la aproximativ 850 km de Havana.

„Locatia si tranzitul navei au fost planificate anterior”, a spus Southern Command pe X.

Un diplomat canadian a caracterizat sosirea navei Margaret Brooke drept „o miscare de rutina si parte a cooperarii de lunga durata intre cele doua tari”, adaugand ca „nu are legatura cu prezenta navelor rusesti”.

Rusia si Cuba au fost aliati apropiati sub fosta Uniune Sovietica, iar tensiunile cu Washingtonul asupra comunismului u atins apogeul odata cu criza rachetelor din Cuba din 1962. Moscova, care a mentinut legaturile cu Havana, a pus sub semnul intrebarii aparenta nervozitate a Occidentului fata de nave de razboi saptamana aceasta.

Intrebata ce semnal trimite Moscova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus joi ca Occidentul nu a parut sa observe niciodata cand Rusia a trimis semnale prin canale diplomatice. „De indata ce este vorba de exercitii sau calatorii pe mare, auzim imediat intrebari si dorinta de a sti despre ce sunt aceste mesaje. De ce doar semnalele legate de armata si marina noastra ajung in Vest?””, a spus Zaharova.

Navele de razboi rusesti vor ramane in portul Havana pana pe 17 iunie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: