Inteligenta artificiala a stabilit ca zapada imbibata cu apa contine de doua ori mai multa apa decat se stia si pune in pericol stabilitatea platformei de gheata din Antarctica

externe

arctica

Oamenii de stiinta au folosit inteligenta artificiala pentru a investiga rolul slush-ului – zapada imbibata cu apa – pe platformele de gheata din Antarctica in timpul lunilor de vara, relateaza Interesting Engineering.

Scopul acestui studiu a fost de a intelege mai bine impactul schimbarilor climatice asupra platformelor de gheata din Antarctica, concentrandu-se in special asupra rolului slush-ului in contrast cu apa de topire conventionala de la suprafata.

Potrivit unei declaratii a cercetatorilor, slush-ul reprezinta 57 % din totalul apei topite de pe platformele de gheata din Antarctica in timpul verii, mult mai mult decat se stia anterior, influentand stabilitatea platformei de gheata si contribuind la cresterea nivelului marii.

Dr. Rebecca Dell, de la Scott Polar Research Institute (SPRI) din Cambridge, a declarat pentru Interesting Engineering ca, pana acum, slush-ul a fost foarte greu de detectat din spatiu cu ajutorul satelitilor.

„Atunci cand sunt utilizate metodele traditionale de cartografiere a apei de topire, aceasta poate fi confundata cu umbra norilor, zapada si apa baltita. Acest lucru inseamna ca nu am putut sa o cartografiem la scara larga, iar daca nu o putem cartografia, este foarte dificil de inteles si de urmarit!”

Cu toate acestea, ea a adaugat ca inteligenta artificiala a fost utilizata pentru a antrena un clasificator care ar putea utiliza mai multe lungimi de unda ale spectrului electromagnetic.

„Majoritatea metodelor traditionale de cartografiere a apelor de topire utilizeaza doar benzile rosie si albastra, insa abordarea noastra bazata pe inteligenta artificiala a utilizat mult mai multe informatii. Acest lucru a insemnat ca slush-ul a fost detectat cu mai multa usurinta”, a declarat Dell pentru IE.

Clasificatorul are o rata de acuratete de 84% pentru apa baltita si 82% pentru slush.

„Aceasta precizie reflecta natura subiectiva a cartografierii slush-ul in sine, este foarte greu de distins cand acesta devine apa baltita si viceversa”, a spus Dell.

Ea a spus ca studiul anterior al echipei a aratat ca oamenii de stiinta nu au fost de acord intre ei cu privire la clasificarea slush-ului si a apei baltite la fel de mult ca si computerul. Cu toate acestea, sunt necesare date de pe teren pentru validare.

In declaratie se mentioneaza ca datele optice de la satelitul Landsat 8 al NASA au fost utilizate de cercetatorii de la Cambridge, care au lucrat in colaborare cu cercetatori de la Universitatea Colorado Boulder.

Modelul computerizat a determinat ca, in ianuarie, in perioada de varf a verii antarctice, mai mult de jumatate – 57% din toate apele topite de pe platformele de gheata din Antarctica – se afla in slush. In timp ce restul de 43% ramane in lacuri de apa topita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: