Inteligenta artificiala ajuta la gasirea a aproape un milion de potentiale surse de antibiotice in natura. Anunt major al unei universitati din Australia

externe

laborator

In cadrul unui important pas inainte in lupta impotriva rezistentei la antibiotice, o echipa internationala de cercetare a exploatat puterea inteligentei artificiale (AI) pentru a descoperi aproape un milion de noi surse potentiale de antibiotice in natura, relateaza Interesting Engineering.

Condusa de profesorul asociat Luis Pedro Coelho, un biolog de la Queensland University of Technology (QUT), echipa de cercetare a utilizat invatarea automata pentru a analiza peste 60.000 de metagenomuri – colectii vaste de material genetic din diverse medii, inclusiv din sol, oceane si intestinul uman.

„Am folosit seturi de date care erau disponibile in mod public. In general, acestea fusesera colectate in alte scopuri”, a declarat profesorul Coelho pentru Interesting Engineering atunci cand a fost intrebat despre colectarea si utilizarea datelor metagenomice din diverse medii.

Abordarea inovatoare alimentata de inteligenta artificiala a permis echipei sa identifice un numar impresionant de 863.498 de peptide antimicrobiene promitatoare, molecule cu potentialul de a ucide sau de a inhiba cresterea bacteriilor daunatoare.

Pentru a-si valida concluziile, cercetatorii au testat 100 de peptide fabricate in laborator impotriva unor agenti patogeni semnificativi din punct de vedere clinic.

Rezultatele testelor au aratat ca 79 de peptide pot distruge membranele bacteriene, iar 63 au vizat in mod specific bacteriile rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus si Escherichia coli.

Aceste rezultate sunt deosebit de incurajatoare, deoarece sugereaza ca aceste peptide ar putea fi eficiente impotriva unora dintre cele mai periculoase si greu de tratat infectii.

„Ceea ce masuram este scaderea incarcaturii bacteriene dupa aplicarea peptidelor candidate si compararea cu un control pozitiv (care este un antibiotic utilizat in mod clinic)”, a declarat profesorul Coelho.

El a subliniat potentialul peptidelor pentru un spectru de activitate mult mai bine directionat.

„In cazul antibioticelor conventionale, chiar si antibioticele cu «spectru ingust» vizeaza totusi un numar mare de organisme, in timp ce peptidele pot fi mult mai specifice”, a declarat Coelho.

Pentru a facilita cercetarea si dezvoltarea ulterioara, echipa a creat AMPSphere, o baza de date accesibila publicului care contine toate peptidele identificate.

Concluziile studiului vin in contextul in care omenirea se concentreaza din nou pe combaterea rezistentei antimicrobiene (AMR).

AMR reprezinta o criza globala in domeniul sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizand ca aceasta ar putea duce la 10 milioane de decese anual pana in 2050 daca nu este controlata.

Dezvoltarea de noi antibiotice este cruciala pentru a combate aceasta amenintare, deoarece multe dintre medicamentele existente devin din ce in ce mai ineficiente impotriva bacteriilor rezistente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: