Inteligenta artificiala a fost folosita pentru a identifica un nou antibiotic capabil sa ucida un tip de bacterie responsabil de multe infectii rezistente la medicamente, scrie SkyNews.
Noul antibiotic a fost identificat de cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology si McMaster University dintr-o biblioteca de aproape 7.000 de potentiali compusi medicamentosi.
Cercetatorii au folosit un model de invatare automata pe care l-au antrenat pentru a evalua daca un compus chimic ar inhiba cresterea bacteriei acinetobacter baumannii.
James Collins, de la Institutul de Inginerie si Stiinta Medicala si Departamentul de Inginerie Biologica al MIT, a declarat ca cercetarea sustine ideea ca „AI poate accelera si extinde in mod semnificativ cautarea de noi antibiotice”.
„Sunt incantat de faptul ca aceasta lucrare arata ca putem folosi IA pentru a ajuta la combaterea agentilor patogeni problematici, cum ar fi acinetobacter baumannii”.
Acinetobacter baumannii este adesea intalnita in spitale si poate duce la pneumonie, meningita si alte boli grave.
Jonathan Stokes, profesor asistent de biochimie si stiinte biomedicale la Universitatea McMaster, a declarat ca bacteria acinetobacter poate supravietui pe clante si echipamente din spitale pentru perioade lungi de timp si poate prelua genele de rezistenta la antibiotice din mediul sau.
Cercetatorii intentioneaza sa isi foloseasca modelarea pentru a identifica antibiotice potentiale pentru alte tipuri de infectii rezistente la medicamente si spera ca astfel de compusi vor fi dezvoltati pentru a fi utilizati la pacienti.
Cercetarea lor este publicata in Nature Chemical Biology.
Inteligenta artificiala este, de asemenea, utilizata in lupta impotriva cancerului de san, ajutandu-i pe oamenii de stiinta sa dezvolte un model care ar putea prezice daca o ramura agresiva a bolii se va raspandi.
Modelul de inteligenta artificiala detecteaza schimbarile din ganglionii limfatici ai femeilor cu cancer de san triplu negativ – unul dintre primele locuri in care cancerul de san se raspandeste adesea sunt ganglionii limfatici de sub brat, iar in aceste cazuri este probabil ca pacientii sa aiba nevoie de un tratament mai intensiv.
Dr. Anita Grigoriadis, care a condus cercetarea la Breast Cancer Now Unit de la King’s College London, a declarat ca aceasta dezvoltare le va oferi medicilor „un alt instrument in arsenalul lor pentru a ajuta la prevenirea cancerului de san secundar”.
Ea a spus: „Prin demonstrarea faptului ca modificarile ganglionilor limfatici pot prezice daca cancerul de san triplu negativ se va raspandi, ne-am bazat pe cunostintele noastre despre rolul pe care raspunsul imunitar il poate juca in intelegerea prognosticului unui pacient.”
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…